Cei care circulă cu avionul pe distanţe lungi se resimt cel mai frecvent din cauza diferenţelor de fus orar, scrie rfi.ro. Un lucru ştiut, de altfel. Ce e însă mai puţin cunoscut e faptul că apar şi alte efecte neplăcute după un zbor.
De exemplu, în timpul zborului cu avionul, mâncarea nu mai are miros, iar pasagerii nu pot savura pe deplin aromele acesteia. Iată şi explicaţia: papilele gustative devin amorţite, din cauză că aerul uscat al aeronavei duce la uscarea mucoasei nazale, iar presurizarea determină o lărgire a membranelor.
Citeşte şi Cauzele prăbuşirii avionului Air Asia. Meteorologii au refăcut filmul prăbuşirii
În condiţiile în care aerul din compartimentul pasagerilor este extrem de uscat şi respiraţia are efectul de deshidratare, sucul de roşii, de exemplu, considerat sărat atunci când este consumat la sol, este mult mai puţin intens din acest punct de vedere la altitudini mari, potrivit Huffington Post.
Un alt efect al zborului cu avionul e acela că ni se face somn. Specialiştii au şi pentru acest lucru o explicaţie: sângele este mai puţin oxigenat, făcându-ne mai somnoroşi.
Locurile incomode din aeronave şi nivelul scăzut de oxigen nu sunt singurele responsabile pentru oboseala călătorului. Cabina este presurizată pentru a simula o altitudine între 1.800 de metri şi 2.400 de metri, iar sângele absoarbe mai puţin oxigen la această înălţime. Acest lucru duce la ameţeli, somnolenţă şi pierderea acuităţii creierului, un lucru bine ştiut de către schiori.
Citeşte şi Rudele pasagerilor avionului prabuşit, umilite de Anul Nou
Pe de altă parte, pasagerii care merg cu avionul se plâng adesea de crampe la picioare. Asta pentru că atunci când stăm aşezaţi pentru o perioadă lungă de timp, sângele se acumulează la nivelul picioarelor. Medicii recomandă întinderea picioarelor sau contractarea muşchilor gambei, ceea ce va contribui la combaterea stării de oboseală.
Şi pielea pasagerilor are de suferit în timpul călătoriei cu avionul. Presiunea dată de presurizarea cabinei, precum şi aerul uscat şi reciclat afectează umiditatea naturală a pielii. Dincolo de multitudinea de loţiuni pentru rehidratarea pielii, regula numărul unu a oricărui însoţitor de zbor este aceea de a bea multă apă, pentru a-şi menţine pielea hidratată natural.