Între aprilie 2012 şi martie 2013, echipa lui Shin-ichi Hayama (universitatea japoneză de ştiinţe ale vieţii şi ştiinţe veterinare) a analizat probe de sânge de la 61 de macaci japonezi care trăiau la 70 de kilometri distanţă de centrala Fukushima Daiichi, distrusă de un tsunami la 11 martie 2011.
Pentru a avea un element de comparaţie, oamenii de ştiinţă au analizat şi sângele a 31 de maimuţe din peninsula Shimokita, teritoriu aflat la circa 400 de kilometri distanţă de centrala nucleară.
‘În comparaţie cu maimuţele din Shimokita, maimuţele din regiunea Fukushima aveau niveluri semnificativ scăzute de globule albe şi de globule roşii’, scriu cercetătorii într-un studiu publicat de revista Scientific Reports. ‘Aceste rezultate sugerează că expunerea la materii radioactive a contribuit la modificările hematologice înregistrate în cazul maimuţelor din Fukushima’, potrivit studiului.
Excluzând o maladie infecţioasă sau subnutriţia ca altă posibilă cauze a acestor modificări, cercetătorii subliniază totuşi că vor fi necesare noi studii pentru a se confirma originea modificărilor.
Pe de altă parte, cercetătorii estimează că aceste date ‘nu semnifică neapărat că sănătatea maimuţelor este în pericol’. Ele pot totuşi indica faptul că sistemul lor imunitar ‘a fost compromis‘, iar animalele riscă să devină vulnerabile în cazul declanşării unei epidemii de boală infecţioasă, potrivit cercetătorilor. Globulele albe au rol în apărarea organismului împotriva bacteriilor şi virusurilor.
Autorii studiului subliniază că datele privind primatele non-umane ‘pot aduce o contribuţie notabilă pentru viitoare cercetări privind efectele pe care expunerea la radiaţii le are asupra sănătăţii umane’.
Vezi şi Imagini nemaivăzute până acum cu tsunami-ul din Japonia VIDEO
‘Consider interesant acest studiu însă sunt foarte sceptic în ceea ce priveşte afirmaţia potrivit căreia scăderea numărului de celule sanguine în cazul acestor maimuţe este cauzată de radiaţii’, a declarat Jim Smith, profesor de ştiinţe ale mediului la Universitatea Portsmouth, intervievat de revista menţionată.
Alt expert, Geraldine Thomas, profesor de patologie moleculară la Imperial College din Londra, consideră că sunt necesare noi studii pentru a se lua în calcul posibilele consecinţe ale celorlalte schimbări de mediu antrenate de tsunami, precum accesul la anumite tipuri de hrană.