Publicată la 31 decembrie în Monitorul Oficial, ordonanța ”trenuleț” (156/2024) spune stop ocupării posturilor vacante din instituțiile publice. Acest lucru îi va afecta inclusiv pe absolvenții de rezidențiat care devin medici specialiști prin promovarea examenului de specialitate.
Potrivit ordonanței ”trenuleț”, doar anumite categorii de posturi sunt exceptate de prevederea menționată, inclusiv cele destinate medicilor rezidenți care au promovat examenul de specialitate în 2024, notează edupedu.
Conform sursei citate, ordonanța ”trenuleț” nu exceptează explicit medicii rezidenți care își vor încheia pregătirea și vor susține examenul de specialitate anul acesta. Asta înseamnă că se pot angaja în spitalele și instituțiile publice, anul acesta, numai absolvenții de rezidențiat care au trecut examenul de specialitate din 2024, aceștia fiind exceptați în textul actului normativ, spre deosebire de cei care vor promova examenul de specialitate anul acesta.
Ordonanța ”trenuleț” prevede că anul acesta nu vor fi blocate posturile ”a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, concursului de admitere în rezidențiat, celor necesare a fi ocupate de medici care au încheiat rezidențiatul, medici rezidenți care au promovat examenul de specialitate în anul 2024”.
”Începând cu 1 ianuarie 2025 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritățile și instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii”, prevede același act normativ.
După încheierea pregătirii în rezidențiat, absolvenții susțin examenul pentru obținerea titlului de medic, medic dentist și, respectiv, farmacist specialist, în cadrul sesiunilor organizate de Ministerul Sănătăţii (două sesiuni anuale, în principiu, în lunile martie și octombrie).
După promovarea examenului, ministrul Sănătății confirmă, prin ordin, titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, după caz.
Examenul de specialitate poate fi susținut în termen de maximum cinci ani de la încheierea rezidențiatului.
Citește și Încă o lovitură pentru bugetari. Se anunță primele concedieri la stat