Efectele plafonării preţurilor la alimentele de bază: a apărut mălaiul de 1.05 kilograme. Ministrul Agriculturii ameninţă cu represalii

Guvernul a decis să prelungească plafonarea produselor de bază cu 60 de zile, dar marii comercianţi au găsit soluţia românească de a fenta scăderea preţurilor la raft.
Filip Stan
31 ian. 2024, 14:28
Efectele plafonării preţurilor la alimentele de bază: a apărut mălaiul de 1.05 kilograme. Ministrul Agriculturii ameninţă cu represalii

Guvernul a decis să extindă măsura plafonării adaosului comercial pentru două luni, îi ciuda reticenţei afişate de retaileri şi procesatorii la negocieri.  La raft au apărut produse cu gramaje schimbate doar pentru a nu intra sub incidenţa măsurii, cum ar fi mălaiul sau făina albă de de 1.05 kg. Alţi comercianţi au scumpit produsele neplafonate: detergenţi, cosmetice şi hârtia.

„De pe lista alimentelor cu adaos comercial plafonat vor fi eliminate carnea tocată, orezul, cozonacul, bulionul, drojdia și margarină. Pe lista vor fi adăugate și două alimente noi: untul de până la 250 gr și magiunul de până la 350 de gr”, se prevede în actul promovat de Guvern.

Magiunul are adaos comercial de până la 150%. La producător un borcan costă 13 lei, însă în supermaketuri preţul ajunge la 29 de lei. De la 1 februarie produsul s-ar putea ieftini cu până la 10 lei.

Marcel Ciolacu pune în mişcare un plan care va schimba radical ceea ce vedem în supermarketuri: „Vrem să ţinem preţurile sub control”
Noi facem 4 tipuri de magiunuri, toate cele 4 tipuri se încadrează în până în 350 gr, nu știu care va fi reacția retaileriolor. Orice comerciant încearcă să câștige cât mai mult , spune Bibiana Stanciulov, producător de magiun, potrivit Observator.

Feliciu Paraschiv, vicepreședinte al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR): Untul în general face parte din categoria produselor sensibile în ceea ce priveşte adaosul comercial și prețul la raft. Sunt câteva categorii de produse unde nu se pot pune adaosuri comerciale mari

Lista alimentelor care vor avea preţuri mai mici timp de 60 de zile

17 alimente vor avea preț scăzut în următoarele două luni. Printre ele pâine, lapte, brânza, ouă, ulei, zahăr. Deşi Guvernul şi-ar fi dorit să adauge pe listă carnea de miel, în urma discuţiilor cu reprezentantii marilor magazine s-a renunţat la idee, dar prelungirea nu cuprinde Paştele, care sunt în acest an în luna mai, astfel că acest produs s-ar putea regăsit în viitorul act normativ.

Ordonanţa privind plafonarea produselor alimentare a fost publicată. LISTA nouă de la Guvern cuprinde magiunul

Ce spun comercianţii

Feliciu Paraschiv, vicepreședinte al Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR): Niște măsuri punctuale care să contracareze niște creșteri abuzive sau niște creșteri speculative, de monopol; să nu uităm la covid când a crescut prețul la spirt de 7 ori, la drojdie de 6 ori.

George Bădescu, director executiv Asociația Marilor Rețele comerciale: Genul acesta de intervenții administrative își au un scop și un rol pe termen scurt dacă lucrurile se prelungesc. Nu putem exclude și apariția unor efecte colaterale

Florin Barbu anunță MĂSURI în cazul în care alimentele scoase din lista plafonării au creşteri semnificative de preţ
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Florin Barbu a anunţat că va monitoriza preţurile alimentelor, inclusiv ale celor care au fost scoase recent din lista produselor cu adaos comercial limitat, iar în cazul în care se vor constata creşteri semnificative de preţuri se va interveni cu un alt act normativ pentru plafonare.

„Această decizie s-a luat în dialog cu retailerii şi cu procesatorii. V-am spus, creăm acest mecanism de gestionare şi de monitorizare a acestor preţuri, pentru că monitorizăm inclusiv preţurile care au fost scoase din această ordonanţă (ordonanţa privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare n.r.) şi în cazul în care vom constata că alimentele care au fost scoase din listă vor avea creşteri semnificative de preţ, imediat vom interveni cu alt act normativ pentru plafonarea adaosului comercial. Este o schemă de monitorizare, care se va realiza prin ordin de ministru, atât de Ministerul Agriculturii, Ministerul Economiei, cât şi de Consiliul Concurenţei, împreună cu procesatorii şi cu retailerii. Consider că acest mecanism este unul bun. Mecanismul va monitoriza pe cele 60 de zile alimentele care au fost scoase din ordonanţă şi, aşa cum am spus, în cazul în care vom observa diferenţe de creşteri semnificative la aceste produse, vom interveni imediat şi prompt cu un alt act normativ de plafonare a acestor alimente de bază”, a declarat, miercuri, ministrul Agriculturii, la finalul şedinţei de Guvern.

Citește și Vestea momentului pentru români! Ordonanța de plafonare a adaosurilor comerciale la alimentele de bază va fi prelungită

Întrebat ce înseamnă „creştere semnificativă de preţ” pentru alimentele de bază în aşa fel încât statul să intervină, Barbu a răspuns că, dacă procesatorii şi retailerii nu vor respecta în continuare preţurile, lista produselor cu adaos comercial limitat va fi lărgită din nou.

„Am spus că alimentele care sunt în ordonanţă, cele 17 din anexă care sunt supuse plafonării adaosului comercial cu 20%, dar şi celelalte alimente care au fost scoase, precum şi alte alimente, vorbim de produsele agroalimentare pe raft, în magazin, dacă identificăm creşteri semnificative de preţ, vom lărgi lista şi bineînţeles că vom da act normativ de plafonare şi vom introduce toate produsele agroalimentare care vor avea creşteri semnificative la raft. (…). Noi vom monitoriza aceste preţuri. Noi ne dorim ca aceste preţuri care au fost scoase din această ordonanţă, aceste produse care au fost scoase din această ordonanţă să-şi menţină pe o perioadă de şase luni aceleaşi preţuri. În cazul în care sunt modificări semnificative, bineînţeles, vom interveni cu actul normativ despre care am spus. (…) Eu vorbesc de preţurile alimentelor la raft. Avem o analiză, am avut aceste produse introduse într-o ordonanţă prin care adaosul comercial a fost plafonat şi, aşa cum spuneam, dacă atât procesatorii, cât şi retailerii, nu vor respecta în continuare preţurile pentru produsele pe care noi le-am scos din această listă privind plafonarea adaosului comercial, prin acest acord voluntar vom interveni imediat cu act normativ”, a spus şeful MADR.

Barbu a explicat că nu sunt exceptaţi procesatorii de la această schemă, în condiţiile în care actul normativ are o prevedere prin care au fost exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă produsele agricole şi alimentare prevăzute în anexă, utilizate ca materii prime în procesul de producţie, prelucrare, procesare şi care fac obiectul relaţiilor comerciale dintre producător-procesator, procesator-procesator.

„În cazul în care în fişa de cost a unui produs sau materia primă utilizată pentru realizarea unui produs reprezintă 10% zahărul, care intră în procesare pentru a realiza un produs, nu este supusă acestei ordonanţe. Procesatorii sunt supuşi plafonării adaosului comercial la produsul finit, conform fişei de cost a produsului”, a mai spus acesta.

Întrebat care au fost creşterile de preţ, pentru a se decide introducerea magiunului şi a untului pe lista produselor cu adaos comercial plafonat, ministrul Agriculturii a precizat că este vorba de diferenţe de creşteri de preţ de la un furnizor la altul, în medie, cu 50%.

„Aceste diferenţe de creşteri de preţ sunt de la un furnizor la altul. Este o medie de peste 50% (…). Vorbim de toate produsele care sunt realizate de către producătorii români. Preţul care pleacă de la furnizor şi ceea ce este pe raft are un adaos comercial cu o medie de 50%, iar prin plafonare va scădea cu 30%”, a explicat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

Spynews
Horoscop miercuri, 24 iulie 2024: Peștii vor avea parte de o surpriză plăcută
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
De ce te mușcă țânțarii, de fapt. Motivul pentru care unele persoane nu sunt afectate, deși stau lângă tine
Capital.ro
Decizie pentru cine transferă bani. Noua regulă din 23 iulie pentru cei care folosesc bani cash
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Suspectul în cazul crimei din Brăila și-a sunat mama din arest! Ce i-a spus despre acuzațiile procurorilor
Spynews
Mâncare cu viermi pentru bolnavii de leucemie. Ce spun cei de la Spitalul Fundeni din Capitală / Video tulburător
Evz.ro
Ipostază total neașteptată pentru Mihaela Geoană. Surprinsă în miezul zilei
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Primele declarații făcute de presupusul autor al crimei din Brăila: „Am fost acolo”. Ce spune bărbatul despre vizita făcută Marinei, doctorița ucisă în propriul cabinet
Capital.ro
Limitele de viteză sunt reduse. Regulile pe care trebuie să le respecte toți șoferii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Restricții de apă în șase orașe din România din cauza secetei
MediaFlux
REGULI noi pentru TOȚI cei care stau la BLOC. Se SCHIMBĂ din 25 iulie
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!