Efectele războiului asupra unui băiat de 5 ani din Ucraina. „Fiul meu ascunde pâine prin casă de teamă că vom rămâne fără mâncare”

Zeci de mii de civili au rămas captivi în orașul ucrainean Mariupol, ocupat de ruşi.  Nu mai au apă, nu mai au curent electric sau gaz, nu au medicamente şi nici mâncare. Eforturile autorităţilor ucrainene de a deschide coridoare umanitare pentru a duce ajutoare în Mariupol şi pentru a evacua civilii care vor să plece au eşuat de mai multe ori. Pentru cei care au reușit să scape din Mariupol după invazia ruşilor, suferința este departe de a se termina, mai ales pentru copiii lor. "Fiul meu ascunde pâine prin casă de teamă că vom rămâne fără mâncare", povesteşte o femeie refugiată din Ucraina, pentru BBC.
Alina Costache
04 apr. 2022, 13:45
Efectele războiului asupra unui băiat de 5 ani din Ucraina.

Nadia Denysenko (39 de ani) și copiii ei au reușit să scape după trei săptămâni din Mariupol, oraș port din Ucraina aflat sub asediu, bombardat continuu de armata lui Vladimir Putin. De la invazia ruilor şi până au reuşit să scape, au locuit în frig în apartamentul lor rămas fără ferestre după ce un obuz a explodat în apropiere.

Zile întregi abia au avut ce mânca şi au stat şi fără apă de băut. Primul lucru pe care l-au făcut când au ajuns în siguranţă a fost să cumpere pâine, cârnaţi şi apă.

„Am fost atât de fericiți că avem apă îmbuteliată. Am terminat-o în câteva secunde”, a povestit Nadia, într-un interviu pentru BBC.

Citeşte şi: Război în Ucraina, ziua 40.Trupele ruse s-au retras din mai multe zone. Mesajul lui Zelenski pentru seara Premiilor Grammy VIDEO

Femeia îşi aminteşte momentul în care a ajuns într-o oarecare siguranță alături de cei trei copii ai săi, doi băieţi de  14, respectiv 5 ani, și o faţă de 12 ani.

„Când a început războiul, fiul meu cel mic a spus: „Mamă, mi-ar plăcea să iau niște pâine”.

Povestea lor este una dintre sutele de astfel de întâmplări şi arată curajul incredibil de care au dat dovadă ucrainenii în mijlocul unei tragedii. În Mariupolului, Nadia şi copiii ei stateau ziua în spatele zidurilor groase, iar noaptea se ascundeau în subsoluri. De obicei se trezeau la 05:00. Exploziile puternice, uneori departe, alteori aproape, nu lasău pe nimeni să doarmă.

„A fost iadul. Doar iadul”, spune Nadia, care înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, lucra într-un supermarket din oraş. După ce oraşul a fost asediat de armata rusă, Nadia spune că „Trăiam de pe o zi pe alta, fără să avem certitudinea că vom mai fi în viaţă dimineața”.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Ruşii au atacat cu rachete şi Mikolaiv. Noi descoperiri macabre în oraşe recucerite

Locuitorii din Mariupol au trăit cele mai mari orori ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Mii de oameni au murit în timp ce forțele invadatoare au înconjurat orașul, atacându-l fără milă din aer, terestru și de pe mare. Mulți locuitori ucişi de soldaţii ruşi sunt îngropați în gropi comune, fără ceremonie și fără nume, în parcuri sau în spaţiile verzi de pe lângă blocuri sau pe marginea drumurilor. Mariupol a devenit o ruină.

„Am fost bombardați puternic. Nu le-a păsat de nimic… Fiul meu a tot întrebat: „De ce sunt explozii?”, povesteşte Nadia. „Îi răspundeam: „Nu-ți face griji, fiule. Sunt doar artificii”.

Nadia a povestit că după ce soldaţii ruşi au invadat oraşul, nu au mai avut nimic de mâncare. Nici măcar cereale sau fulgi de ovăz. Nu conta dacă aveai bani, pentru că în oraș nu mai era nimic de mâncare. Unii vecini ajunseseră să gătească în strada, în bucătării improvizate între clădirile bombardate.

Într-una dintre încercările lor de a fugi din Mariupol s-au dus într-un loc unde s-au adunat mașini, crezând că ar putea fi un punct de plecare. Acolo însă au fost atacați. Au reușit să supraviețuiască doar după ce un bărbat i-a împins pe ea și pe copii  într-o clădire avariată din apropiere.

„Când am plecat, am asistat la ceva groaznic”, mai povesteşte Nadia. O mașină a fost lovită de un obuz. Șoferul, un militar care încerca să-și scoată familia din oraș, a fost rănit la cap. Ea și alții oameni l-au adus într-un subsol, unde o fată, care nu era medic, i-a făcut câteva cusături folosind un ac și aţă obişnuită.

„După ce am văzut toate acestea, ne-am întors acasă și fiul meu mai mic m-a întrebat: „Mamă, de ce încearcă să ne omoare?”, a mai povestit Nadia.

„Ce aș fi putut să-i spun? Nu știu.”

Câteva zile mai târziu, pe 17 martie, Nadia şi copiii ei au reușit în sfârșit să iasă din oraș, ca parte a unui convoi de vehicule private. Mai întâi, au ajuns în satul Mangush. Apoi s-au plecat spre Berdiansk, iar de acolo s-au urcat într-un autobuz către Zaporojie. Drumul era plin de puncte de control înființate de soldați ruși sau separatiști susținuți de ruși.

„Ne-au verificat telefoanele”, povesteşte femeia. Știind că acest lucru se poate întâmpla, îşi ştersese dinainte toate pozele pe care le avea din Mariupol. „Când am plecat din oraș, eram murdari și acoperiţi de noroi. Nu făcusem duș. Când nu ai nimic de băut, nu te gândești să faci un duș”.

Cinci zile au făcut de la Zaporojie până la Lviv, în vestul Ucrainei.

„Suntem în siguranță și putem cumpăra mâncare, dar fiul meu încă ascunde mâncare: pâine, bomboane. O ascunde în diferite părți ale apartamentului în care stăm noi”, spune Nadia.

L-a întrebat de ce face asta şi mi-a răspuns: „Astfel voi mânca ceva mâine”.

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Stațiunea celebră perfectă pentru pensionari în august. E ferită de aglomerație, aici sunt cele mai mici prețuri și ai parte de liniște totală
Capital.ro
Lege pentru românii care au casă la curte. Vecinii sunt obligați. Trebuie să aibă aprobare
Playtech.ro
Of, Doamne, cât ești de frumoasă. Elena Ionescu, apariție de TOP pe plajă. A arătat TOT
DailyBusiness
Avertisment de la ANAF! SE SCHIMBĂ LEGEA
Adevarul
Prețurile din SUA care l-au șocat pe un cunoscut vlogger român. „Ceva nu-i bine cu magazinul ăsta, mai ieftin ca în București” VIDEO
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Salată de roșii coapte. Rețeta care adună aromele verii în farfurie
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
💣 de la ”Insula Iubirii”! Au divorțat, dar încă locuiesc împreună cu Tanța Blonda! 😲
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Drama ascunsă de regretatul Nicu Covaci. Mama solistului a fost ucisă cu sânge rece în urmă cu 22 de ani
Capital.ro
Proprietarii de apartamente sunt obligați să anunțe. Trebuie să obțină neapărat acest document
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Nicu Covaci: Nu mă doare nimic, dar sunt așa de amețit că...
substantial.ro
Dolce & Gabbana lansează primul său parfum pentru câini
MediaFlux
CUTREMUR în ALEGERILE din SUA! TRUMP, învins deja de KAMALA
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?