Efectele războiului asupra unui băiat de 5 ani din Ucraina. „Fiul meu ascunde pâine prin casă de teamă că vom rămâne fără mâncare”

Zeci de mii de civili au rămas captivi în orașul ucrainean Mariupol, ocupat de ruşi.  Nu mai au apă, nu mai au curent electric sau gaz, nu au medicamente şi nici mâncare. Eforturile autorităţilor ucrainene de a deschide coridoare umanitare pentru a duce ajutoare în Mariupol şi pentru a evacua civilii care vor să plece au eşuat de mai multe ori. Pentru cei care au reușit să scape din Mariupol după invazia ruşilor, suferința este departe de a se termina, mai ales pentru copiii lor. "Fiul meu ascunde pâine prin casă de teamă că vom rămâne fără mâncare", povesteşte o femeie refugiată din Ucraina, pentru BBC.
Alina Costache
04 apr. 2022, 13:45
Efectele războiului asupra unui băiat de 5 ani din Ucraina.

Nadia Denysenko (39 de ani) și copiii ei au reușit să scape după trei săptămâni din Mariupol, oraș port din Ucraina aflat sub asediu, bombardat continuu de armata lui Vladimir Putin. De la invazia ruilor şi până au reuşit să scape, au locuit în frig în apartamentul lor rămas fără ferestre după ce un obuz a explodat în apropiere.

Zile întregi abia au avut ce mânca şi au stat şi fără apă de băut. Primul lucru pe care l-au făcut când au ajuns în siguranţă a fost să cumpere pâine, cârnaţi şi apă.

„Am fost atât de fericiți că avem apă îmbuteliată. Am terminat-o în câteva secunde”, a povestit Nadia, într-un interviu pentru BBC.

Citeşte şi: Război în Ucraina, ziua 40.Trupele ruse s-au retras din mai multe zone. Mesajul lui Zelenski pentru seara Premiilor Grammy VIDEO

Femeia îşi aminteşte momentul în care a ajuns într-o oarecare siguranță alături de cei trei copii ai săi, doi băieţi de  14, respectiv 5 ani, și o faţă de 12 ani.

„Când a început războiul, fiul meu cel mic a spus: „Mamă, mi-ar plăcea să iau niște pâine”.

Povestea lor este una dintre sutele de astfel de întâmplări şi arată curajul incredibil de care au dat dovadă ucrainenii în mijlocul unei tragedii. În Mariupolului, Nadia şi copiii ei stateau ziua în spatele zidurilor groase, iar noaptea se ascundeau în subsoluri. De obicei se trezeau la 05:00. Exploziile puternice, uneori departe, alteori aproape, nu lasău pe nimeni să doarmă.

„A fost iadul. Doar iadul”, spune Nadia, care înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, lucra într-un supermarket din oraş. După ce oraşul a fost asediat de armata rusă, Nadia spune că „Trăiam de pe o zi pe alta, fără să avem certitudinea că vom mai fi în viaţă dimineața”.

Citeşte şi: Război în Ucraina. Ruşii au atacat cu rachete şi Mikolaiv. Noi descoperiri macabre în oraşe recucerite

Locuitorii din Mariupol au trăit cele mai mari orori ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Mii de oameni au murit în timp ce forțele invadatoare au înconjurat orașul, atacându-l fără milă din aer, terestru și de pe mare. Mulți locuitori ucişi de soldaţii ruşi sunt îngropați în gropi comune, fără ceremonie și fără nume, în parcuri sau în spaţiile verzi de pe lângă blocuri sau pe marginea drumurilor. Mariupol a devenit o ruină.

„Am fost bombardați puternic. Nu le-a păsat de nimic… Fiul meu a tot întrebat: „De ce sunt explozii?”, povesteşte Nadia. „Îi răspundeam: „Nu-ți face griji, fiule. Sunt doar artificii”.

Nadia a povestit că după ce soldaţii ruşi au invadat oraşul, nu au mai avut nimic de mâncare. Nici măcar cereale sau fulgi de ovăz. Nu conta dacă aveai bani, pentru că în oraș nu mai era nimic de mâncare. Unii vecini ajunseseră să gătească în strada, în bucătării improvizate între clădirile bombardate.

Într-una dintre încercările lor de a fugi din Mariupol s-au dus într-un loc unde s-au adunat mașini, crezând că ar putea fi un punct de plecare. Acolo însă au fost atacați. Au reușit să supraviețuiască doar după ce un bărbat i-a împins pe ea și pe copii  într-o clădire avariată din apropiere.

„Când am plecat, am asistat la ceva groaznic”, mai povesteşte Nadia. O mașină a fost lovită de un obuz. Șoferul, un militar care încerca să-și scoată familia din oraș, a fost rănit la cap. Ea și alții oameni l-au adus într-un subsol, unde o fată, care nu era medic, i-a făcut câteva cusături folosind un ac și aţă obişnuită.

„După ce am văzut toate acestea, ne-am întors acasă și fiul meu mai mic m-a întrebat: „Mamă, de ce încearcă să ne omoare?”, a mai povestit Nadia.

„Ce aș fi putut să-i spun? Nu știu.”

Câteva zile mai târziu, pe 17 martie, Nadia şi copiii ei au reușit în sfârșit să iasă din oraș, ca parte a unui convoi de vehicule private. Mai întâi, au ajuns în satul Mangush. Apoi s-au plecat spre Berdiansk, iar de acolo s-au urcat într-un autobuz către Zaporojie. Drumul era plin de puncte de control înființate de soldați ruși sau separatiști susținuți de ruși.

„Ne-au verificat telefoanele”, povesteşte femeia. Știind că acest lucru se poate întâmpla, îşi ştersese dinainte toate pozele pe care le avea din Mariupol. „Când am plecat din oraș, eram murdari și acoperiţi de noroi. Nu făcusem duș. Când nu ai nimic de băut, nu te gândești să faci un duș”.

Cinci zile au făcut de la Zaporojie până la Lviv, în vestul Ucrainei.

„Suntem în siguranță și putem cumpăra mâncare, dar fiul meu încă ascunde mâncare: pâine, bomboane. O ascunde în diferite părți ale apartamentului în care stăm noi”, spune Nadia.

L-a întrebat de ce face asta şi mi-a răspuns: „Astfel voi mânca ceva mâine”.

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Autostrada din România, promisă de 20 de ani, care nici astăzi nu este gata. Ar fi trebuit să creeze o legătură rapidă între România și Europa de Vest
Capital.ro
George Simion a ieșit la rampă. Anunțul mult așteptat despre Călin Georgescu: Avem un plan...
Playtech.ro
Cum poţi pierde ajutorul social, în 2025. Sunt reguli clare
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru este însărcinată la 48 de ani! Fiica Andei Călugăreanu a dat vestea, în premieră, pentru WOWbiz. Cum a aflat că va mai avea un copil? „Sper să pot să duc sarcina până la capăt”
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Schimbare bruscă a vremii. Cum va fi de Paște și de 1 Mai
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat ordin în România. Au fost activate mecanismele de urgenţă. Interzis de astăzi, 11 aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Prăbuşirea pensiilor publice: Românii vor primi doar 30% din salariu
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii