Efectele ridicării sancţiunilor împotriva Iranulu: Covoarele persane se pregătesc să ZBOARE iarăşi în Occident

Covoarele persane, cele mai apreciate și recunoscute produse artizanale ale Iranului, sunt pregătite 'să zboare' din nou către Occident, de această activitate depinzând mii de meșteri care au avut serios de suferit de pe urma sancțiunilor economice internaționale impuse asupra acestei țări din Golful Persic.
Filip Stan
26 aug. 2015, 12:50
Efectele ridicării sancţiunilor împotriva Iranulu: Covoarele persane se pregătesc să ZBOARE iarăşi în Occident

‘Sperăm că ameliorarea relațiilor politice și eliminarea sancțiunilor să ne faciliteze intrarea pe piața din SUA și, ca regulă generală, exportul de covoare să înflorească și acestea să poată ‘zbura’ cât mai repede cu putință către piața (americană)’, a declarat pentru agenția spaniolă de presă Hamid Karegar, șeful Centrului Național al Covoarelor din Iran. ‘Iranul nu exploatează munca minorilor pentru a produce covoare manuale, folosește coloranți vegetali și fibre naturale compatibile cu mediul înconjurător’, mai spune Karegar.

Covoarele persane, în special cele lucrate manual, se bucură de o apreciere aproape mistică pe piața internațională a mărfurilor de lux și sunt extrem de scumpe, datorită calității, designului și manufacturii, precum și datorită rolului lor ca transmițător de valori culturale și artistice, notează EFE, care amintește că această industrie are o tradiție de peste 3.000 de ani în Iran.

Citeşte şi O româncă a cucerit străinii cu covoare olteneşti

Tocmai ținând cont de prețul foarte mare, în 2009, SUA — care până la acea vreme erau cei mai mari importatori de aceste bunuri — au inclus covoarele persane pe lista produselor supuse sancțiunilor împotriva Iranului și au interzis intrarea lor pe teritoriul american, afectând astfel o industrie a cărei valoare era estimată la circa 80 de milioane de dolari anual. Acum, iranienii speră ca, odată ridicate sancțiunile, să poată vinde în SUA covoare persane în valoare de 150 de milioane de dolari anual.

La marele târg anual de covoare persane, care se desfășoară la Teheran în perioada 23-29 august și la care participă cei mai importanți artizani din țară, sunt expuse țesături care ajung să fie vândute pe piața locală cu până la 60.000 de dolari pe bucată. Numai la unul dintre atelierele unde se produc covoare persane lucrate manual, în provincia Bushehr (sud), lucrează în regim permanent 300 de țesători, care torc manual și vopsesc în mod tradițional lâna pe care o folosesc apoi la țesutul covoarelor.

Citeşte şi Trucuri de curăţat rapid covoare şi mochete

În funcție de dimensiunile, densitatea, calitatea și grosimea lânii utilizate, doi maeștri țesători pot zăbovi între doi ani și jumătate și trei ani doar pentru a țese un covor de 40 de metri pătrați, fără a lua în calcul torsul și vopsitul lânii. La războiul de țesut, lucrătorii țes cu răbdare covoare care ajung să aibă până la 10.000 de noduri pe decimetru pătrat. În Iran se produc anual circa trei milioane de metri pătrați de covoare, care se vând cu circa 10.000 de dolari pe metru, toate având ‘ștampila de calitate’ a statului iranian.

DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Doliu la Hollywood. Un actor extrem de apreciat a murit într-un accident cumplit
Capital.ro
Este ordin de la UE pentru toți șoferii din Europa! Intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Adevarul
Român condamnat la închisoare în Marea Britanie pentru trafic de imigranți ilegali. A fost prins cu patru vietnamezi în mașină
wowbiz.ro
Mii de euro de la stat pentru tinerii care vor deveni părinți! Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Vestea care le strică sfârșitul de an românilor. Totul se schimbă de la 1 ianuarie
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Cât costă o noapte de cazare la hotelul de 5 stele în care Andra și Cătălin Măruță au petrecut Crăciunul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar banii cash? Limită pentru cei care retrag numerar de la ghișeu sau de la bancomate
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Zelenski solicită Statelor Unite mărirea ajutorului militar pentru Ucraina
MediaFlux
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)