Efectele ridicării sancţiunilor împotriva Iranulu: Covoarele persane se pregătesc să ZBOARE iarăşi în Occident

Covoarele persane, cele mai apreciate și recunoscute produse artizanale ale Iranului, sunt pregătite 'să zboare' din nou către Occident, de această activitate depinzând mii de meșteri care au avut serios de suferit de pe urma sancțiunilor economice internaționale impuse asupra acestei țări din Golful Persic.
Filip Stan
26 aug. 2015, 12:50
Efectele ridicării sancţiunilor împotriva Iranulu: Covoarele persane se pregătesc să ZBOARE iarăşi în Occident

‘Sperăm că ameliorarea relațiilor politice și eliminarea sancțiunilor să ne faciliteze intrarea pe piața din SUA și, ca regulă generală, exportul de covoare să înflorească și acestea să poată ‘zbura’ cât mai repede cu putință către piața (americană)’, a declarat pentru agenția spaniolă de presă Hamid Karegar, șeful Centrului Național al Covoarelor din Iran. ‘Iranul nu exploatează munca minorilor pentru a produce covoare manuale, folosește coloranți vegetali și fibre naturale compatibile cu mediul înconjurător’, mai spune Karegar.

Covoarele persane, în special cele lucrate manual, se bucură de o apreciere aproape mistică pe piața internațională a mărfurilor de lux și sunt extrem de scumpe, datorită calității, designului și manufacturii, precum și datorită rolului lor ca transmițător de valori culturale și artistice, notează EFE, care amintește că această industrie are o tradiție de peste 3.000 de ani în Iran.

Citeşte şi O româncă a cucerit străinii cu covoare olteneşti

Tocmai ținând cont de prețul foarte mare, în 2009, SUA — care până la acea vreme erau cei mai mari importatori de aceste bunuri — au inclus covoarele persane pe lista produselor supuse sancțiunilor împotriva Iranului și au interzis intrarea lor pe teritoriul american, afectând astfel o industrie a cărei valoare era estimată la circa 80 de milioane de dolari anual. Acum, iranienii speră ca, odată ridicate sancțiunile, să poată vinde în SUA covoare persane în valoare de 150 de milioane de dolari anual.

La marele târg anual de covoare persane, care se desfășoară la Teheran în perioada 23-29 august și la care participă cei mai importanți artizani din țară, sunt expuse țesături care ajung să fie vândute pe piața locală cu până la 60.000 de dolari pe bucată. Numai la unul dintre atelierele unde se produc covoare persane lucrate manual, în provincia Bushehr (sud), lucrează în regim permanent 300 de țesători, care torc manual și vopsesc în mod tradițional lâna pe care o folosesc apoi la țesutul covoarelor.

Citeşte şi Trucuri de curăţat rapid covoare şi mochete

În funcție de dimensiunile, densitatea, calitatea și grosimea lânii utilizate, doi maeștri țesători pot zăbovi între doi ani și jumătate și trei ani doar pentru a țese un covor de 40 de metri pătrați, fără a lua în calcul torsul și vopsitul lânii. La războiul de țesut, lucrătorii țes cu răbdare covoare care ajung să aibă până la 10.000 de noduri pe decimetru pătrat. În Iran se produc anual circa trei milioane de metri pătrați de covoare, care se vând cu circa 10.000 de dolari pe metru, toate având ‘ștampila de calitate’ a statului iranian.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Cum să speli rufele negre ca să nu se decoloreze. Acesta e tipul de detergent pe care e bine să-l folosești
Capital.ro
Elena Udrea, eliberată?! S-a ADMIS. Decizia luată azi, 29 aprilie, de Tribunalul Prahova
Playtech.ro
Orașul din România care schimbă taxa pentru turiști. Ce sumă vor scoate din buzunar vizitatorii pentru o vacanță acolo, indiferent de durată
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Mihai Leu, în stare critică. Fostul mare pugilist a fost adus cu elicopterul la București
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Întreruperi de curent în Capitală, după pana imensă din Spania
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Românii din acest oraș sunt sfătuiți să evite apa de la robinet! Primarul a făcut anunțul
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se reia turul II în România? Anunțul venit azi, 29 aprilie: Neconstituțională și abuzivă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Pană de curent în România. Autorităzile au făcut acum anunțul: zonele afectate
MediaFlux
Vești proaste pentru pensionari. Ce spun ministrul Muncii și cel al Finanțelor despre creșterile de pensii și recalcularea lor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster