Grupul Verzilor ar fi dorit să se meargă mai departe şi să se constituie o adevărată comisie de anchetă parlamentară. Dar cele două mari grupuri din PE, popularii şi socialiştii, care formează o mare coaliţie ce-l sprijină pe Jean Claude-Juncker, s-au împotrivit. Potrivit liderului grupului socialist, Gianni Pittella, o comisie de anchetă poate examina numai ‘infracţiunile sau cazurile de proastă administrare din trecut’, ori ‘noi privim către viitor – să nu mai avem niciodată un LuxLeaks în niciun stat membru’. El a pledat totodată pentru o armonizare a legislaţiei europene astfel încât să nu mai existe concurenţă fiscală între statele membre ale UE.
Potrivit unui comunicat emis de grupul liberalilor, în urma investigaţiilor vor fi întocmite două rapoarte. În primul document vor fi examinate practicile fiscale ale statelor membre, iar în al doilea se vor face propuneri concrete Comisiei Europene conduse de Juncker pentru a pune capăt evaziunii fiscale în Europa. Liderul acestui grup, Guy Verhofstadt, a evocat instituirea unei baze comune consolidate pentru impozitul pe companii şi o simplificare a legislaţiei fiscale pentru a crea un ‘sistem transparent şi competitiv în vederea unei împărţiri mai juste a poverii’ fiscale.
Citeşte şi Românii vor putea câştiga lunar câte 1.200 lei la Loteria bonurilor fiscale. Află ce trebuie să faci
Jean-Claude Juncker s-a văzut acuzat din prima lună de mandat în fruntea Comisiei că în perioada cât a fost premier al Luxemburgului în această ţară a fost pus la punct un amplu sistem de evaziune fiscală ce a permis companiilor multinaţionale să se sustragă plăţii impozitelor către alte state europene. Juncker a supravieţuit săptămâna trecută unei moţiuni de cenzură depusă de eurosceptici în urma acestor dezvăluiri şi a promis de atunci de mai multe ori că executivul european îşi va îmbunătăţi activitatea de combatere a evaziunii şi fraudelor fiscale.