Efectele scandalului NSA: Mai bine SPIONAŢI decât IGNORAŢI

Francezii ar trebui mai degrabă să se bucure decât să se plângă de faptul că sunt spionaţi de Agenţia de Securitate Naţională americană (NSA), această afacere demonstrează că ei sunt încă importanţi, comentează jurnalistul american Henry Chu, în paginile cotidianului Los Angeles Times.
Romania TV
24 oct. 2013, 08:24
Efectele scandalului NSA: Mai bine SPIONAŢI decât IGNORAŢI

Francezii ar trebui mai degrabă să se bucure decât să se plângă de faptul că sunt spionaţi de Agenţia de Securitate Naţională americană (NSA): această afacere demonstrează că ei sunt încă importanţi, comentează jurnalistul american Henry Chu, în paginile cotidianului Los Angeles Times, preluat de Courrier International, informează Agerpres.

Citeşte şi UE cere explicaţii SUA în scandalul interceptărilor secrete. Câţi români sunt spionaţi de americani

Citând documentele erau transmise de fostul agent al NSA, Edward Snowden, cotidianul francez Le Monde anunţa că reţeaua agenţiei a strâns 70,3 milioane de informaţii interceptate din comunicaţii telefonice franceze într-o singură lună, începând din decembrie 2012. Formarea anumitor numere declanşa înregistrarea de conversaţii, iar SMS-urile care conţineau anumite cuvinte cheie erau de asemenea interceptate în mod automat, preciza cotidianul francez. Potrivit acestuia, NSA a colectat informaţii ce vizau „atât persoane suspectate de legături cu activităţi teroriste, cât şi indivizi vizaţi pentru simpla lor apartenenţă la lumea afacerilor, politicii sau administraţiei franceze”.

Serviciile de securitate franceze şi-au dezvoltat propriul lor sistem de supraveghere în masă

În opinia jurnalistului Henry Chu de la LA Times, mai şocant ar fi fost dacă se afla că francezii nu sunt spionaţi. În cea mai bună lume a supravegherii electronice, ar trebui să fii cu adevărat lipsit de importanţă ca să fii ignorat, subliniază jurnalistul american. De altfel, după cum nota anterior Le Monde, serviciile de securitate franceze şi-au dezvoltat ele însele propriul sistem de supraveghere în masă, capabil să monitorizeze comunicările din Franţa şi cele pe care utilizatori din Franţa le au cu persoane din alte ţări, inclusiv mesajele din reţele de socializare precum Facebook şi Twitter, scrie Agerpres.

Citeşte şi Cea mai supravegheată ţară de către spionii americani

Prin urmare, comentează Henry Chu, guvernului francez nu-i repugnă să-şi spioneze propriii cetăţeni. Ceea ce-i deranjează este că o fac şi alţii.

Oricum, este clar că „duhul din sticla informatică” a scăpat. Într-o lume atât de interconectată precum a noastră, dreptul cetăţenilor de a-şi proteja viaţa privată are tendinţa de a se topi precum zăpada sub razele soarelui. În toate ţările, în toate limbile, noile reguli sunt următoarele: nu există viaţă privată. Dacă un guvern doreşte – iar cel american vrea în mod sigur – el poate să scormonească până la cele mai mici detalii în „viaţa electronică” a cetăţenilor şi el o va face. În acest demers, guvernele nu sunt singure, ci susţinute de marile companii. Google, Facebook, Amazon – ele vă vor şi nu au intenţia să vă lase din mâini.

„Prin urmare, francezilor, bine aţi venit în lumea reală. Libertate, egalitate, fraternitate! Sper că nu aveţi nimic de ascuns”, conchide, ironic, jurnalistul american.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Clădirea impresionantă, ridicată pe locul unei foste mănăstiri. Milioane de români au trecut pe lângă ea fără să știe
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Greșelile care îți distrug cartofii prăjiți. Cum, câți și când trebuie să pui în tigaie
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Ultimul mesaj al Mihaelei, înainte să se stingă alături de tatăl ei după ce au plonjat cu mașina în râul Olt: „Ai fi nemuritoare...”
Cancan.ro
Digi RCS-RDS, anunțul începutului de februarie. Oferă acest smartphone de ultimă generație tuturor abonaților din România
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Acuzații de nepotism și replici dure între Ana Maria Gavrilă și Florin Roman în Camera Deputaților
MediaFlux
SUSPENDAREA lui IOHANNIS, votată în Parlament! Informația momentului
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol