După un an agricol dificil, cu pierderi uriașe, pentru prima dată în ultimii aproape 10 ani, fermele românești își concediază angajații.
România a simțit din plin schimbările climatice în acest an, iar asta, prin intensificarea valurilor de căldură și prin creșterea suprafețelor afectate de seceta extremă.
În acest an, creșterea temperaturii medii globale cu aproximativ 1,2 grade Celsius, fără precedent, a dus la schimbarea caracteristicilor valurilor de căldură, iar acest lucru s-a resimțit în special în domeniul agricol. Pentru prima oară în ultimii 10 ani, fermele au început să își concedieze angajații.
Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Buzău a primit mai multe notificări de la fermele din bazinul de ocupare Pogoanele și zona municipiului Râmnicu Sărat. Până în acest moment, peste 30 de oameni au fost trimiși în șomaj, printre aceștia numărându-se și ingineri agronomi, mecanici agricoli sau șefi de fermă.
Mai mult, Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău, se așteaptă ca astfel de decizii să fie luate și de alți fermieri, care vor renunța la o parte dintre angajați pe perioada sezonului rece, cât timp nu mai au lucrări în câmp.
În România, efectele schimbărilor climatice au fost resimțite la un nivel înalt. Criza climatică globală a atins un punct critic încă din 2023, când temperatura medie globală a crescut cu 1,48 grade Celsius față de perioada preindustrială, arate datele raportului InfoClima.
„Aproape jumătate din zilele anului au depăşit pragul de 1,5°C stabilit prin Acordul de la Paris, semnalând direcţia alarmantă în care se îndreaptă climatul, cu impact profund asupra ecosistemelor şi societăţii.
România resimte deja aceste schimbări prin intensificarea valurilor de căldură în ultimele şapte decenii. Între 1950 şi 2023, durata şi frecvenţa acestora au crescut semnificativ, majoritatea regiunilor înregistrând prelungiri de 10-15 zile, iar sud-vestul şi estul ţării peste 25-30 de zile.
Proiecţiile indică o continuare a acestui trend până la sfârşitul secolului, afectând sănătatea publică şi economia”, au spus specialiștii.