Un studiu realizat de NASA este un semnal de alarmă privind topirea gheţarilor din Antarctica. Este vorba, mai precis, de cel mai important segment al banchizei de gheaţă al acestui continent, care „se va dezintegra complet” peste numai 5 ani. Gheţarul, vechi de 10.000 de ani, va deveni astfel o amintire, cel mai tîrziu în 2020.
O echipă de cercetători condusă de Ala Khazendar a unui laborator din Pasadena (California), a constatat că stratul de gheaţă a Platformei Larsen B se topeşte şi se fragmentează în ritm accelerat. „Acestea sunt semnale de avertizare că tot ceea ce a mai rămas (din gheţar) se dezintegrează. Chiar dacă, din punct de vedere ştiinţific acest proces este fascinant de urmărit pentru cercetători, pentru planeta noastră este o veste proastă”, afirmă Khazendar.
Citeşte şi Japonia vrea să colecteze GHEAŢĂ VECHE de milioane de ani din Antarctica pentru studii climatice
Acest fenomen a atras atenţia oamenilor de ştiinţă în 2002, când s-a rupt pareţial. Cercetătorii au rămas atunci stupefiaţi, când au văzut cum gheaţa se rupea şi dispăruse în ocean în numai şase săptămâni, potrivit cnn.com. Nimeni nu mai văzuse până atunci cum o imensă cantitate de gheaţă putea să dispară aşa de repede, a spus meteorologul Eric Holthaus.
Citeşte şi Cinci mituri despre topirea gheţurilor din Antarctica
Specialiştii afirmă că topirea platformei Larsen B este provocată, cel mai probabil, de o serie de veri foarte călduroase din Peninsula Antarctică. Aceste tendinţe au apărut pe fondul unei veri foarte călduroase, din 2002, au mai spus experţii de la NASA. Porţiunea din platforma de gheaţă rămasă mai are 1600 de kilometri pătraţi, după ce, în 2002 se înjumătăţise. Experţii spun că topirea platforme va creşte nivelul apelor mărilor.