Jay Butler, directorul adjunct al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, a declarat că există îngrijorarea că o a treia doză ar putea avea riscuri și mai mari.
„Numărul reacțiilor adverse rare a fost mai mare după a doua doză și chiar și reacțiile locale, care sunt destul de frecvente, sunt mai frecvente după a doua doză. Trebuie să știm dacă o a treia doză poate fi sau nu asociată cu un risc mai mare de reacții adverse, în special unele dintre cele mai severe.” , a declarat Jay Butler.
Reprezentanții Pfizer au precizat că intenționează să solicite autorităților de reglementare americane să autorizeze a treia doză de rapel, pe baza dovezilor unui risc mai mare de infecție la șase luni după inoculare și răspândirea variantei Delta foarte contagioase.
Cu toate acestea, oficialii de la Departamentul de Sănătate și Resurse Umane din SA au spus, după întâlnirea cu Pfizer, că nu văd necesitatea unui rapel în momentul de față.
Butler a spus că nu a văzut vreo dovadă a scăderii imunității la COVID în rândul rezidenților americani ce au primit doza de vaccin în decembrie sau ianuarie. Acesta a mai precizat că vaccinurile existente deja oferă o protecție semnificativă împotriva Delta.
Vaccinarea cu a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 ar putea începe din luna septembrie, la 8 luni de la debutul campaniei de vaccinare, pentru persoanele cu vârsta de peste 65 de ani sau aflate în evidență cu boli cronice, care sunt mai vulnerabile la o eventuală infectare, a anunțat marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.
“Există discuţii în momentul de faţă legat de administrare rapelului sau cum este cunoscut ca cea de-a treia doză deşi în mod corect vorbim de rapel şi nu de doza trei la persoanele care fie au un risc crescut de expunere şi aici vorbim de pildă de categoria personalului medical şi personalul social şi persoanele care se află în evidenţă cu boli cronice, respectiv persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.
Este foarte probabil ca din luna septembrie să avem această decizie de a administra doza trei sau rapelul, practic ar veni la opt luni de la debutul campaniei de vaccinare, în primul rând pentru personalul medical care se află la risc crescut de expunere faţă de această infecţie şi continuând cu pacienţii vulnerabile, cei peste 65 de ani şi cei aflaţi în evidenţă cu boli cronice.
Este foarte probabil să luăm în considerare istoricul de trecere prin boală, practic o persoană care are istoric de trecere prin boală şi a fost vaccinată cu două doze nu mai are neapărat indicaţie de a face rapeluri cu cea de-a treia doză de vaccin, având în vedere că trecerea prin boală este un element important de activare a răspunsului imun”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi, într-o conferinţă de presă.