In tarile industrializate, unul din cinci angajati lucreaza pe timp de noapte. Potrivit expertilor in domeniu, efectele muncii de noapte asupra organismului si a sanatatii sunt mult mai numeroase decat se credea pana in prezent, scrie sanatate.bzi.ro care citeaza BBC. Iata la ce riscuri te expui daca lucrezi noaptea:
1. Scurtarea vietii. Un studiu publicat in Jurnalul American de Preventie arata ca femeile care lucreaza in ture de noapte mai mult de 5 ani traiesc mai putin, iar procentul de risc de boli cardiovasculare creste. Cercetatorii au monitorizat aproape 75 000 de femei care lucreaza ca asistete in Statele Unite de 22 de ani si au realizat o serie de interviuri cu acestea. Turele de noapte erau in numar de 3 pe luna, venind in completarea turelor de dupa amiaza sau a celor de dimineata.
2. Moartea neuronilor. Un ciclu regulat de somn este foarte important pentru starea generala a organismului, deoarece noptile pierdute pot fi asociate cu probleme la inima sau la creier. Un alt studiu, facut de cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania, a conchis ca lipsa de somn pe termen lung, ca in cazul celor care lucreaza in ture de noapte, are efecte ireversibile asupra creierului.
In timpul somnului, neuronii stimuleaza organismul prin producerea unei proteine care da vitalitate si energie. Dupa un timp indelungat de oboseala, productia neuronilor este oprita, iar acestia mor. „Este prima dovada clara ca privarea de somn duce la pierderea de neuroni”, a declarat medicul Sigrid Veasey, citeaza descopera.ro
3. Cancer de san. Potrivit unui studiu danez, femeile care muncesc noaptea prezinta mai multe riscuri de a suferi de cancer mamar. Medicii au studiat peste 7.000 de femei, cu varste intre 30 si 45 de ani. Le-au luat dosarele profesionale inca din 1964, dar nu au ignorat nici alte aspecte, ca obiceiul de a consuma alcool, data primei nasteri si a ultimei. Asa au aflat ca femeile care au lucrat predominant de noapte pentru cel putin 6 luni aveau o incidenta mai mare a cancerului de san. Statistic, aveau riscuri cu 50% mai mari decat celelalte de a dezvolta maladia.
Explicatia ar fi ca secretia de hormoni (melatonina conteaza in acest caz, un hormon secretat ca raspuns la intuneric) e data peste cap de faptul ca femeile sunt expuse la lumina sau la campuri electromagnetice in momente in care organismul nu e obisnuit cu asta, pe timpul noptii, si de programul anormal de odihna.
Cei care lucreaza in ture de noapte de 15 ani sau mai mult risca sa dezvolte cancer la plamani.
4. Boli de inima. Un alt studiu care a comparat starea de sanatate a celor care muncesc de noapte si de zi, a aratat ca persoanele care lucreaza cand de fapt ar trebui sa doarma sunt tinta bolilor cardiace – posibil din cauza stresului cronic provocat de programul de munca.
Medicii americani vorbesc despre riscuri de 2 ori mai mari pentru astfel de afectiuni in cazul lucratorilor de noapte. Studii anterioare au facut o legatura intre bolile inimii si ritmul cardiac „deranjat” de munca nocturna – corpul este programat sa incetineasca aceste mecanisme pe timpul noptii.
5. Surplus de kilograme. Majoritatea celor care lucreaza pe timpul noptii au probleme cu kilogramele. Alimentatia este dezorganizata, alegerea alimentelor la fel, mesele sunt decalate, conditiile in care este luata masa nu sunt printre cele mai bune. Toate acestea duc la importante tulburari de ordin digestiv si la dezechilibre nutritionale.
Citeşte şi Băutura miraculoasă care dizolvă grăsimile peste noapte