Efectul coronavirusului asupra femeilor însărcinate. Avertismentul medicilor despre riscul infectării bebeluşilor

Coronavirusul poate fi transmis de la mamă la bebeluşul aflat în pântece, susţine medicul Tudor Ciuhodaru care a avertizat că temutul virus poate fi transmis inclusiv vorbire. Până în prezent, 2801 de oameni au murit din cauza coronavirusului, iar peste 82.000 au fost diagnosticaţi cu virusul Covid-19 în lumea întreagă. 
Romania TV
27 feb. 2020, 08:06
Efectul coronavirusului asupra femeilor însărcinate. Avertismentul medicilor despre riscul infectării bebeluşilor

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat că gravidele trebuie să îşi ia măsuri sporite de protecţie deoarece coronavirusul poate fi transmis de la mamă la făt. Doctorul a dat exemplu cazul unei tinere de 30 de ani infectate al cărei bebeluş a fost confirmat cu coronavirus la doar 30 de ore de la naştere.

Cum se transmite coronavirusul

1. Sursa –persoana infectată (simptomatică sau nu).
2. Transmiterea de la o persoană la alta se face:
a) în special pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) – prin picături mici de secreții nazale și faringiene (picături Flügge)
b) prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafeţe contaminate urmat de atingerea ochilor, nasului sau a gurii
c) dar și pe cale digestivă- 10% din pacienți au diaree și greață cu 1-2 zile de instalarea sindromului pseudogripal
d) poate fi transmisă de la mamă la făt (pe 2 februarie copilul unei paciente de 30 ani infectate a fost confirmat cu coronavirus la doar 30 de ore după naștere).

3. Perioada medie de incubație este de 5,2-5,8 zile (între 2 și 12 zile). !!! carantina 14 zile e cea recomandată de OMS.

4. Simptomele sunt pseudogripale -includ febra și tulburările respiratorii

Coronavirus. Ce riscuri există şi cum se manifestă boala

1. Pericolul e în creștere și pentru România. Deja sunt peste 10 țări europene afectate și s-au înregistrat primele decese dar probabil există deja și alte cazuri de infecție în Europa conform anunțului Ministrului francez al Sanatatii Santé Olivier Véran.
2. Cei mai afectați sunt cei de peste 50 de ani, cei cu boli cardiace sau pulmonare preexistente și cei imunodeficienți.
3. Măsurile de prevenție sunt extrem de importante. Am propus un plan unic de intervenție la nivel european.
4. Îngrijorările sunt legate nu sunt legate neapărat de severitatea clinică ci de faptul că se răspândește rapid (a depășit deja 10 bariere majore) și de riscul de a genera mutații -care să îi permită să se răspândească mai rapid și să devină mai periculos, de faptul că nu există tratament specific (doar încercări de combinare de antivirale) și nici vaccin. Sunt și multe alte necunoscute legate de acest nou virus.
5. Virusul se răspândește rapid chiar de la persoane asimptomatice. (82164 de cazuri la nivel mondial. Contagiozitatea (3) este comparabilă cu SARS și de aprope 3 ori mai mare ca a gripei sezoniere.
6. Mortalitatea e în creștere -3,4% (2801de decese) (!!!) de 15 ori mai mare ca a gripei sezoniere).
7. Amenință acum și Europa. E a treia situație de risc de pandemie.
8. Pericolul pentru România este cu atât mai mare pentru că pe de o parte există o importantă comunitate de cetățeni chinezi dar și datorită numărului mare de români aflați acum chiar în zonele de risc din Italia (unde numărul cazurilor a crescut de aproape 50 de ori în doar o săptămână).

B. Cum se transmite/manifestă:Rețineți!!! Diagnosticul se face în context epidemiologic (călătorie recentă în zonele de risc/contact cu persoane infectate) alături de datele clinice (pseudogripal- ,,gripa chinezească”) și cele imagistice (infiltrat pulmonar bilateral) și de laborator (teste rapide).

5 măsuri simple de prevenire a coronavirusului

1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave (nu călătoriți în zonele cu risc, evitaţi aglomeraţiile (unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu staţi lângă persoanele care tuşesc sau stranută, nu vizitaţi şi nu duceţi în colectivităţi persoanele bolnave).

2. Respectaţi regulile generale şi individuale de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, acoperirea gurii și a nasului atunci când tuşim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuinţelor sau a birourilor cu menţinerea unei temperaturi de 18-22 grade precum şi igienizarea spaţiilor şi a suprafeţelor.

!!! Pe suprafețe (la temperatura camerei) rezistă între 2-5 zile (până la 9 zile), temperatura scăzută și umiditatea cresc durata de supraviețuire dar soluțiile dezinfectante pe bază de alcool, peroxid de hidrogen sau hipoclorit de sodiu au efect virulicid (dacă sunt utilizate corect și în concentrații adecvate- reduc numărul de coronavirusuri infecțioase de la un milion la doar 100).

3. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun. Spălatul corect trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale, apoi uscaţi mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteţi în apropierea apei puteţi utiliza un dezinfectant pe bază de alcool.

4.Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc (vărsta crescută boli cronice pulmonare sau cardiace, deficiențe imune)

5.Evitaţi automedicaţia.

Primul caz de infecție cu coronavirus a fost confirmat în România în județul Gorj. Alte 33 de persoane din anturaj sunt testate în acest moment.

 

Citeşte şi: Bărbatul din Gorj, infectat cu coronavirus, a fost adus la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti. Rudele lui sunt izolate la domiciliu

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!