Regiunea Asia-Pacific are cea mai ridicată rată globală de urbanizare şi de asemenea peste jumătate din cele 821 de milioane de persoane subnutrite în lume, potrivit unui raport al ONU, publicat la Bangkok.
„Progresul în reducerea subnutriţiei a încetinit puternic”, au declarat şefii regionali ai Organizaţiei ONU pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Programului Alimentar Mondial (PAM) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
„În timp ce migraţia din zonele rurale spre zonele urbane continuă să se accelereze, în special în cazul familiilor mai sărace, malnutriţia urbană este o provocare cu care se confruntă multe ţări”, au declarat aceştia într-un comunicat, citat de Agerpres.
Foametea la nivel mondial a crescut în 2017 pentru al treilea an consecutiv datorită conflictelor şi schimbărilor climatice, punând în pericol un obiectiv global de a pune capăt flagelului până în 2030, au afirmat Naţiunile Unite. Mai mult de unul din opt adulţi este acum obez, cu regiunea Asia-Pacific înregistrând cea mai rapidă creştere a prevalenţei obezităţii infantile, favorizată de accesul mai uşor la alimente procesate bogate în sare, grăsimi şi zahăr. Urbanizarea rapidă este un factor cheie în ambele, în creşterea nivelurilor de malnutriţie şi a obezităţii, în Asia şi Pacific, potrivit Agerpres.
Se aşteaptă ca China şi India, ţările cele mai populate din lume, să reprezinte mai mult de un sfert din creşterea proiectată a populaţiei urbane la nivel mondial până în 2050, adăugându-se aproximativ 690 de milioane de persoane oraşelor lor. Din punct de vedere istoric, urbanizarea a fost privită ca un semn de transformare socială şi economică, asociate cu standarde mai ridicate de viaţă, inclusiv o mai bună sănătate şi nutriţie. „Cu toate acestea, dacă nu este bine gestionată, urbanizarea rapidă poate de asemenea conduce la sisteme alimentare disfuncţionale, la subnutriţie şi obezitate ce apar în acelaşi oraş sau chiar în aceeaşi gospodărie”, se arată în raportul care concluzionează că „lumea nu poate atinge ţinta de foamete zero în 2030 dacă Asia şi Pacificul nu conduc” această acţiune.