Efectul placebo a fost descoperit într-o clinică în care se încerca un nou medicament pentru banala răceală. Unor pacienţi li se administra noul medicament, iar altora pilule din zahăr. Al doilea grup reprezenta grupul de control. Se urmărea eficacitatea medicamentului. Rezultatul a fost unul surprinzător: după câteva zile de tratament, pacienții din ambele grupuri s-au vindecat aproape în egală măsură.
Deşi există mulţi sceptici, se pare că efectul placebo este cât se poate de real, chiar şi în situaţiile în care pacienţii ştiu dinainte că “tratamentul” pe care îl primesc este unul lipsit de orice valoare medicală, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Colorado Boulder din Statele Unite.
Experimentul care demonstrează celebrul efect
Savanţii americani au descoperit că pacienţii care au primit analgezice false au continuat să manifeste efectul placebo şi după ce medicii le-au spus că pastilele respective nu erau autentice, potrivit NHS. Există însă un truc. Pentru a resimţi acele efecte pozitive, pacienţii trebuie să fi fost condiţionaţi mai întâi să creadă că tratamentul era real şi să treacă suficient timp pentru ca această credinţă să dea roade.
Voluntarii care au aflat că pastilele erau false după o singură şedinţă de terapie nu au simţit efectul de calmare a durerilor. În schimb, pacienţii care au aflat acest lucru după patru şedinţe au continuat să simtă efectele benefice.