Efectul protestelor anti-restricţii. Sociologul Mirel Palada spune că mişcarea amplă de stradă va fi folosită drept pretext pentru schimbări politice, poate chiar pentru schimbarea Guvernului.
„Părerea mea este că dacă mai ține așa o săptămână, e foarte posibil să avem consecințe. Deja se vehiculează în mediile avizate faptul că săptămâna viitoare e posibil să iasă undeva spre 100.000 de oameni și că această mișcare amplă de stradă va fi folosită drept pretext pentru schimbări politice: poate pentru schimbarea Guvernului, poate pentru schimbarea coaliției de guvernare.
În momentul de față avem niște guvernanți care încearcă să minimizeze efectele acestor manifestații, să le zvârle în derizoriu și să le demonizeze, să își justifice acțiunile și să scoată în evidență faptul că cei din stradă nu au niciun fel de dreptate. Într-un fel este inevitabil, pentru că întotdeauna se întâmplă această dinamică între cei de la putere care îi contestă pe cei din stradă și cei din stradă care îi contestă pe cei de la putere. Este un joc vechi de secole, indiferent de cine este la putere”, a spus Mirel Palada, potrivit DC News.
„Nu am mai văzut de mult timp asta în sondaje, anume că vechiul bate noul. Avem o excepţie considerabilă, Diana Şoşoacă, care joacă un rol de Dan Diaconescu, de trickster care a izbucnit de la 10 la sută peste 20 la sută, 22 la sută în 3 luni de zile. Ea vine să adune un rezervor de nemulţumire bine definit, cum făcea şi PPDD pe vremuri.
În afară de asta, eu mă uit la două personaje, pe de o parte şi la trei patru personaje pe de altă parte. Avem nişte lideri vechi, Emil Boc şi Mircea Geoană, care sunt considerabil mai bine decât liderii politici principali în momentul de faţă. Cu excepţia lui Firea şi a lui Iohannis care îşi menţin zona de 30 la sută şi nu s-au erodat foarte puternic, ai lideri de partid cum ar fi Marcel Ciolacu, Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloş, George Simion, Florin Cîţu, care toţi sunt bătuţi de un Boc retras local şi de un Geoană retras internaţional.
Personaje care făceau prima pagină a ştirilor acum 20 de ani, Boc şi Geoană, au ajuns să fie mai apreciate decât liderii politici actuali. Asta e principala concluzie a acestui sondaj”, a explicat sociologul, potrivit sursei citate.
Sociologul a declarat că ministrul Sănătăţii este unul dintre politicienii cu un nivel scăzut de încredere. Potrivit unui sondaj Sociopol, doar 10 la sută dintre români mai au încredere în Vlad Voiculescu.
„În sondajele recente realizate de SOCIOPOL, Vlad Voiculesc este unul dintre personajele cu un nivel scăzut de încredere. În sondajele noastre, prezintă doar 10 la sută încredere, un nivel foarte scăzut. Avem doi lideri care suferă de o erodare puternică, sunt şi vizibili şi se concentrează asupra lor toate nemulţumirile populare. Este vorba despre Vlad Voiculescu, care nu a fost popular niciodată. Ca să fim mai cinici, niciunul dintre miniştrii actuali nu a fost popular vreodată. Spre deosebire de celelalte Guverne, unde mereu ieşea în evidenţă un ministru puternic. Mă gândesc la Gabi Szabo pe vremuri sau Petre Daea mai recent, care adunau un rezervor decent de apreciere populară. Vlad Voiculescu este vizibil, dar nu la adresa lui m-aş focaliza atât de mult.
A doua persoană era semizeu pentru români până. Mă refer la Raed Arafat, care până acum un an aduna aprecierea a 60-70 la sută din români. Nimeni nu aduna atât de multă emoţie pozitivă”, a spus Mirel Palada.