Libera circulație a românilor în spațiul Schengen ar putea crește considerabil interesul acestora pentru locuințe din Ungaria aflate în localități din apropierea graniței, notează presa maghiară, citată de hotnews.
Unii și-au cumpărat case în Ungaria, lângă graniță, înaintea aderării României la Schengen și chiar s-au mutat de tot în țara vecină. Iar acest lucru ar putea deveni un fenomen. Motivul principal – prețurile, considerabil mai mici decât cele de pe piața imobiliară din România.
Cineva din Oradea, din pildă, și-a cumpărat casă în orășelul Biharkeresztes și s-a s-a mutat acolo încă înaintea aderării României la UE, mai precis în 2005. Biharkeresztes se află la 17,3 kilometri distanță de Oradea și are o infrastructură bine pusă la punct.
În acest orășel din Ungaria sunt interesante pentru alți potențiali cumpărători în special așa-numitele ”cuburi Kádár” – case familiale cu plan pătrat și suprafața de circa 100 de metri pătrați, construite în anii ’60-’70.
Unele ”cuburi Kádár” scoase la vânzare nu au nici măcar ferestre și necesită lucrări de renovare, însă prețul lor este destul de atractiv: 20-25 de milioane de forinți (48.000 – 60.000 de euro). Prin comparație, locuințele din Oradea costă, în medie, 1.635 de euro metrul pătrat, ceea ce înseamnă 163.500 de euro pentru o casă de 100 de metri pătrați, potrivit unei analize a portalului imobiliare.ro pentru începutul lunii ianuarie 2025.
Tot la Biharkeresztes, o casă în stare relativ bună costă 30 de milioane de forinți (circa 72.000 de euro).
Citește și Pensii 2025. Motivul pentru care pensiile au fost îngheţate şi nu se indexează în acest an
În alt oraș mic din Ungaria aflat în apropierea graniței cu țara noastră, la Battonya, numărul locuitorilor veniți din România era în creștere încă de anul trecut. O demonstrează tranzacțiile imobiliare din 2024: o casă din două era cumpărată de un român, astfel că la Battonya trăiesc în prezent peste 800 de familii care s-au mutat din România.
Potrivit unui agent imobiliar, preţurile caselor din Battonya pleacă de la 12.000 de euro și ajung la 110.000 de euro, fiind în creștere cu circa 25 la sută după anunțul intrării României în Schengen. Chiar și așa însă, se găsesc în continuare locuințe ieftine – dacă o casă se vinde cu 15.000 de euro pe partea ungară a graniței, una similară costă 35.000 de euro la doar cinci kilometri distanță, în România, la Turnu (judeţul Arad).
O parte a românilor care și-au locuințe case în Battonya fac naveta la Arad, acolo unde muncesc. Alții folosesc locuința din Ungaria pe post de casă de weekend, iar în unele cazuri vorbim despre cumpărători care au achiziționat mai multe proprietăți, cu titlu de investiții.
”Locuiesc în oraşul Battonya și sunt foarte fericit. Plătesc mai puţin pentru întreţinere decât la Arad, iar localnici sunt oameni curaţi, liniştiţi şi amabili”, a scris, pe Facebook, un român mutat peste graniță.
Primarul din Battonya, Árpád Mákos, este de părere că, după desființarea controalelor la frontieră, ”relațiile dintre Ungaria și România vor reveni la același nivel la care erau acum o sută de ani”, iar orașul va deveni din nou centrul unei microregiuni în dezvoltare, în apropiere de Arad.