„Atunci, cred că era vorba de un conflict local, undeva, la Poienile de sub Munte. Nici măcar nu mai îmi amintesc foarte bine și, dacă am revăzut textul interpelării, practic puneam o întrebare ministerului de resort, nu mai țin minte foarte bine”, a spus Mihalache.
Citeşte şi: Război între Palate pe Codul Silvic. Iohannis: Dacă declaraţiile lui Ponta nu sunt adevărate, să răspundă
El a precizat că, la nivelul Administrației Prezidențiale, nu au existat întâlniri cu firma Schweighofer, scrie Agerpres.
„Dacă ne-am fi întâlnit, ceea ce nu s-a întâmplat, pentru că n-au solicitat, nu văd de ce ar fi fost un lucru rău să audiem sau să ascultăm și o parte interesată, un operator economic până la urmă semnificativ pe o piață din România. E clar o manipulare, iar interesele acestei manipulări, cine stă în spatele ei, se văd din ce în ce mai clar”, a adăugat Mihalache.
Interpelarea, apărută acum în spațiul public și la care se referă șeful Cancelariei Prezidențiale, datează din 6 mai 2008 și a fost adresată de Dan Mihalache, pe atunci deputat PSD de Maramureș, ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale de la acea vreme, Dacian Cioloș, căruia i se solicita răspuns scris și verbal.
„Am primit în mod repetat semnale din județul Maramureș referitoare la situația conflictuală creată în Poienile de sub Munte. Problema este complicată deoarece, pe de o parte, localitatea se confruntă cu o adevărată criză socială. Cetățenii, deși trăiesc din exploatarea lemnului, nu pot accede la masa lemnoasă, ceea ce a generat proteste sociale soldate inclusiv cu blocarea prin forță a unor căi de acces.
Pe de altă parte, un mare investitor, SC Holzindustrie Schweighofer Sebeș este împiedicat să își desfășoare activitatea în condiții normale. Considerăm că este de datoria Romsilva să găsească o soluție convenabilă ambelor părți deoarece perpetuarea stării conflictuale ar aduce grave deservicii atât firmei care a câștigat licitația pentru exploatarea masei lemnoase, cât și locuitorilor comunei”, scria, printre altele, Mihalache, în interpelarea în cauză.
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că a luat act de declarațiile premierului Victor Ponta pe tema unei posibile influențe la nivelul Administrației Prezidențiale pe Codul Silvic și a calificat aceste afirmații drept surprinzătoare și false.
„E surprinzător și fals. (…) Nu a existat niciun indiciu că cineva ar fi intervenit pentru această chestiune, la mine oricum nu și nici la nivelul Administrației Prezidențiale. E foarte gravă afirmația. (…) Dacă nu se confirmă (…), atunci prim-ministrul va răspunde”, a afirmat președintele la Aeroportul Henri Coandă.
Citeşte şi: Cererea de reexaminare a Codului silvic, respinsă în comisii
Primul ministru al României, Victor Ponta, îi acuză pe liberali că l-au influențat pe președintele Klaus Johannis atunci când acesta a trimis legea Codului Silvic înapoi în Parlament. Premierul Victor Ponta a susținut că cei din PNL au avut întâlniri private cu reprezentanți ai unei firme.