Șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor Ialomița vindea cereale la suprapreţ şi fără acte

Şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor Ialomiţa, Cornel Tache, vindea cerealele sale și ale apropiaților, la suprapreț și fără acte, prin firma denunțătorului său, acesta fiind de acord pentru a scăpa astfel de controale și, eventual, de dosar penal, potrivit referatului cu propunerea de arestare preventivă a polițistului.
Filip Stan
19 sept. 2013, 16:56
Șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor Ialomița vindea cereale la suprapreţ şi fără acte

Procurorii anticorupție arată în referat că șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor din IPJ Ialomița făcea comerț ilegal cu cereale, obţinând astfel aproximativ 170.000 de lei, în ultimii doi ani, potrivit Mediafax.

„În aceste condiţii, comisarul șef Tache Cornel, șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor, a luat legătura cu (…), căruia i-a propus să se ocupe de transportul si distribuţia de produse cerealiere provenind din cultura proprie dar si din culturi ale unor alte persoane din anturajul său, fără întocmirea de documente fiscale şi la un preţ mai mare, care a avut în vedere şi posibilitatea lui Cornel Tache de a-l proteja pe (…) de eventuale controale din partea poliţiei economice. Mai reţinem că este vorba despre un parteneriat între comisarul şef şi (…) început în anul 2012, iar în fiecare campanie agricolă au fost tranzacţionate cantităţi majore de cereale, respectiv 100-150 de tone, pentru care au fost plătite polițistului suma de aproximativ 70.000 RON în anul 2012 şi 100 000 RON în anul 2013”, se arată în documentul citat.

De asemenea, potrivit anchetatorilor, Tache a declarat că „a convenit un preţ de 1,4 lei pe kilogram pentru floarea-soarelui în condiţiile în care preţul pieţei era de 1,1 – 1,2 lei pe kilogram, însă acest preţ nu a fost cerut de el, fiindu-i oferit de (…)”.

În referat, procurorii DNA menţionează şi probele în baza cărora îl acuză pe şeful SIF Ialomiţa de evaziune fiscală.

„Din această declaraţie, coroborată cu cea a (…), reiese că în cursul anului 2013 Tache a primit cu 32.000 RON mai mult decât valoarea pieţei pentru produsele tranzacţionate, bani care au fost daţi pentru evitarea unor controale economice. Atât din declaraţiile învinuiţilor Tache, (…) cât şi din interceptările telefonice realizate în cauză reiese faptul că produsele cerealiere au fost tranzacţionate fără documente, respectiv prin sustragere de la respectarea legislaţiei fiscale în sensul omisiunii, în tot sau in parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate”, se arată în referat.

Astfel, mai notează anchetatorii DNA, din discuţiile telefonice purtate de comisar în perioada august-septembrie 2013 reiese că acesta a fost contactat de o persoană de încredere, care se ocupa de vânzarea cerealelor sale, şi a fost întrebat dacă tranzacţia va fi pe bază de factură, iar el a răspuns că „prima va fi fără factură, iar apoi va mai vedea”.

„Cu altă ocazie, înv. Tache Cornel este contactat în legătură cu faptul că şoferul solicită documente pentru marfa ce urmează să fie transportată, iar înv. Tache Cornel îi spune că nu este nevoie şi îl îndrumă să vorbească cu persoana care l-a trimis, care cunoaşte detaliile înţelegerii. În aceste condiţii şi cunoscând faptul că (…) realizează tranzacţii cu cereale cu încălcarea dispoziţiilor legale precum şi faptul că acesta este cercetat de ofiţeri de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Călăraşi într-un dosar penal având ca obiect evaziune fiscală, i-a promis acestuia că va interveni la colegii săi de la Călăraşi pentru o rezolvare favorabilă, aspecte care reies din discuţiile telefonice purtate precum şi din interceptările audio-video în mediul ambiental din data de…”, se mai arată în referat.

Totodată, procurorii arată că Tache ar fi încercat să intervină la alți superiori din poliție, în legătură cu dosarul penal al denunțătorului său, după cum i-ar fi promis acestuia.

„De altfel, Tache l-a contactat telefonic pe cms. sef (…), şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor Călăraşi, şi s-au şi întâlnit în perioada iulie-august 2013, ocazie cu care a discutat despre un dosar privind pe (…). Din declaraţia martorului (…)reiese că i-a răspuns că nu cunoaşte nimic despre existenţa unui astfel de dosar, dar că urmează să se intereseze, însă nu a întrebat în realitate ofiţerii despre dosarele lui (…). Din declaraţia lui (…) mai reiese faptul că motivul pentru care a acceptat să tranzacţioneze cerealele puse la dispoziţie de înv. Tache la un preţ vădit superior pieţei, a fost pe de o parte faptul că ar fi evitat controalele din partea poliţiei economice iar pe de altă parte acesta i-a promis că îl va ajuta cu dosarul de la Călăraşi, fiind în relaţii de prietenie cu şeful de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Călăraşi”, notează procurorii, în documentul citat.

Denunțătorul arată, în declarația dată procurorilor DNA, că în vara anului 2012 Tache Cornel l-a abordat, „cunoscând că se ocupă cu comercializarea cerealelor în judeţul Ialomiţa, şi i-a propus să cumpere cereale de la el cu un preţ mai bun decât al pieţei, având în vedere faptul că denunţătorul era cercetat la I.P.J Călăraşi – SIF într-un dosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de aproximativ 400 000 RON”.

Din discuţiile denunţătorului cu şeful SIF Ialomiţa, acesta l-a lăsat să înţeleagă că va lua legătura cu colegii săi de la Poliţia economică Călăraşi, pentru „a tergiversa cercetările, să fie bine”. „(denunţătorul – n.r.) a fost de acord cu propunerea lui Tache Cornel, astfel că până în prezent i-a dat ofiţerului suma de 100.000 lei (un milliard rol), bani rezultaţi din vânzarea cerealelor. Suma de un milliard i-a dat-o în anul în curs, 2013, iar pentru 2012 i-a dat alţi aproximativ 70.000 RON. Sumele de bani menţionate i le-a dat lui Tache Cornel fără a încheia cu acesta vreun act. Arătă că ofiţerul Tache Cornel i-a spus că-l va contacta pe şeful de la SIF Călăraşi, pentru a obţine o soluţie favorabilă în dosarul de evaziune în care denunţătorul era cercetat. Doctorului Dragoş Păun i-a dat cu titlu de mită suma de 1.000 lei, pentru a nu îl sancţiona ca urmare a controlului DSV la ferma sa, (…), din com. Ograda, jud. Ialomiţa. Ca urmare a denunţului, în cauză s-au efectuat demersuri în scopul verificării aspectelor sesizate, fiind organizată la data de 16.09.2013 o operaţiune de prindere în flagrant a comisarului”, se mai arată în referat.

Anchetatorii descriu şi flagrantul din 16 septembrie, când, în jurul orelor 15.00, în parcarea de pe Şoseaua de centură a municipiului Slobozia, Cornel Tache a venit „conducând autoturismul marca Skoda Octavia cu nr (…), care a parcat în spatele autoturismului marca BMW cu nr. (…) condus de (…)”.

„După câteva minute Tache Cornel a coborât din autoturismul său şi s-a urcat în cel al denunţătorului în partea din dreapta faţă. Echipa de flagrant s-a apropiat de maşina lui (…) şi , după ce a fost declinată identitatea, a constatat că Tache Cornel avea asupra sa un plic de culoare albă în care as-a găsit suma de 20.000 de lei compusă din 200 de bancnote cu cupiura de 100 de lei, având seriile identice cu cele puse anterior la dispoziţia denunţătorului de către organele de urmărire penală. Pe bani a fost găsit un post-it de culoare galbenă pe care era inscripţionat olograf «IL 11 SRY 22,16 to 20.000 RON». La întrebarea ce reprezintă suma de 20.000 de lei găsită asupra sa, Tache Cornel a declarat că «nu este nici o problemă cu banii», pentru ca mai târziu să declare că suma respectivă reprezintă contravaloarea unei cantităţi de floare pe care i-a vândut-o lui (…), dar nu a încheiat cu acesta nici un document”, se mai arată în referat.

Şeful Serviciului de Investigarea Fraudelor (SIF) din IPJ Ialomiţa, Cornel Tache, a fost arestat preventiv marţi, printr-o decizie a Curţii de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Cornel Tache fusese reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), pentru luare de mită, complicitate la evaziune fiscală şi trafic de influenţă.

Procurorii DNA l-au reţinut, în acelaşi dosar, şi pe Dragoş Laurenţiu Păun, consilier superior la Serviciul Sănătate şi Bunăstare Animală din Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Ialomiţa, pentru luare de mită.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie – septembrie, Cornel Tache a primit mită de la o persoană, denunţătoare în cauză, mai multe sume de bani pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, „înlesnindu-i acestuia desfăşurarea de operaţiuni comerciale cu încălcarea normelor fiscale”.

„De asemenea, în cursul anului 2013, inculpatul Tache Cornel a primit de la acelaşi denunţător suma de 32.000 de lei pentru a-şi folosi influenţa asupra lucrătorilor de poliţie de la IPJ Călăraşi – Serviciul de Investigare a Fraudelor, astfel încât să îi determine să soluţioneze un dosar în care denunţătorul era cercetat penal pentru infracţiunea de evaziune fiscală, în favoarea acestuia din urmă”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Dragoş Laurenţiu Păun este acuzat că, în cursul lunilor august – septembrie, ar fi primit 1.000 de lei de la aceeaşi persoană, pentru a nu dispune sancţiuni pentru nerespectarea dispoziţiilor legale referitoare la măsurile sanitar-veterinare.

În 16 septembrie, Cornel Tache a fost prins în flagrant în timp ce primea 20.000 de lei de la persoana care l-a denunţat.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Satul fantomă din România care poate fi văzut doar când apa se retrage. Ascunde o poveste tulburătoare și a fost desființat cu decenii în urmă
Capital.ro
10.000 de lei pentru românii care locuiesc la casă. Primești banii în 2025 doar cu dosar și cerere
Playtech.ro
Reacția unei turiste din Germania după ce a vizitat România pentru prima dată: ”Nu mă așteptam la...
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Cum a ajuns o româncă din Germania să fie angajată la BMW. Povestea ei a devenit virală pe Internet: „M-au sunat a doua zi”
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
Trupe britanice și franceze în Ucraina! Nu mai e doar scenariu
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
kanald.ro
Schimbări la acordarea voucherelor de vacanță 2025. Cine sunt românii care pot primi până la 1.600 de lei
Cancan.ro
Dan Capatos îl atacă puternic pe manelistul Liviu Guță! L-a și dat de gol în legătură cu o agresiune comisă: Făceai pușcărie, ca un prost ce ești
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
S-a aflat totul despre Călin Georgescu. Erau oamenii lui Vladimir Putin: Controlat de FSB!
StirileBZI
Apar noile cărți de identitate cu cip, în 2025! Când vor intra românii în posesia noilor buletine
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
stirilekanald.ro
Cazul Vlad Pascu se repetă! Tânărul de doar 18 ani avut același destin crunt ca Sebi! Tragedie de nedescris pentru familia băiatului
substantial.ro
Parchetul ungar investighează Autoritatea de integritate privind fondurile europene
MediaFlux
BANII intră DIRECT pe CARD! Anunț OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lamborghini Huracan, scos la licitație la jumătate de preț. De ce este atât de ieftin bolidul de lux