Eduard Hellvig a precizat că relaţia sa cu preşedintele Iohannis este una bazată pe încredere.
„Există, cel puţin asta e convingerea mea, o relaţie de încredere, bazată pe un set de valori în care, încă din perioada în care eram oameni politici, credem amândoi. Viaţa ne-a adus în aceste poziţii vremelnice şi între preşedintele României şi directorul Serviciului Român de Informaţii există relaţii strict instituţionale. Niciodată, şi subliniez niciodată, de când mă aflu în această funcţie, preşedintele României nu a discutat cu directorul Serviciului Român de Informaţii decât din perspectivă instituţională şi cred că acest lucru este extrem de important„, a subliniat Hellvig pentru Adevărul.
Citeşte şi: Şeful SRI, Eduard Hellvig: 70% din persoanele care au interdicţie în România au legătură cu Statul Islamic
Şeful SRI a adăugat că lupta împotriva corupţiei trebuie să continue.
„Serviciul Român de Informaţii este o instituţie care asigură suport în lupta împotriva corupţiei, corupţia fiind clasificată, printr-o decizie a CSAT, ca o problemă de siguranţă naţională. Acesta este primul aspect. Al doilea aspect. Sigur că noi facem prevenţie! S-a dovedit că, în foarte multe cazuri, SRI a transmis beneficiarilor legali informări în scop preventiv. Totuşi, pentru o bună clarificare, aş vrea să subliniez că atunci când în activitatea noastră identificăm elemente constitutive ale unor infracţiuni avem obligaţia legală de a le transmite către organele de aplicare a legii. Repet, ne obligă legea care este fără echivoc. (…) Vă spun un aspect important: aproape 70% din informările pe care le furnizăm ca instituţie le facem către Guvern, care este principalul nostru beneficiar”, a adăugat directorul SRI.
Totodată, Hellvig a vorbit şi despre colaborarea din SRI şi SIE.
„Prima consideraţie este că atât eu, cât şi colegii mei din SRI respectăm foarte mult activitatea Serviciului de Informaţii Externe. Din întâlnirile mele cu partenerii internaţionali pot să vă spun că respectul şi recunoaşterea pe care Serviciul de Informaţii Externe le are în relaţiile bilaterale sunt extrem de bune. De fiecare dată când am discutat cu partenerii noştri, la întâlnirile bilaterale, mi s-a vorbit în termeni laudativi despre activitatea SIE. Acest lucru a fost important pentru mine, am fost încântat şi m-am simţit foarte onorat, ca român, auzind că şi altă instituţie din România este la fel de respectată ca şi Serviciul Român de Informaţii”, a declarat şeful SRI.
„Cea de-a doua consideraţie pe care vreau să o fac e că interesul statului român este ca aceste structuri de informaţii să funcţioneze şi să colaboreze perfect. Din acest motiv, la nivelul conducerii, atât eu, cât şi domnul director Mihai Răzvan Ungureanu, respectiv la nivelul conducerii operative, generalul Coldea şi generalul Predoiu, depunem toate eforturile pentru a găsi modalităţile optime de a avea o conlucrare şi o cooperare foarte bună între cele două instituţii. Cred că sunt foarte importante relaţiile dintre directorii celor două instituţii pentru a putea avea eficienţă. Din această perspectivă, relaţia dintre mine şi domnul Mihai Răzvan Ungureanu, cel puţin din perspectiva mea, este extrem de bună şi de eficientă pentru ceea ce desfăşurăm noi zi de zi. Îmi exprim speranţa că şi partenerii noştri instituţionali fac paşi importanţi în direcţia colaborării”, a adăugat Hellvig.
Potrivit lui Eduard Hellvif, funcţia de şef al SRI este pentru el cea mai mare onoare acordată în viaţă”.
„A fi directorul Serviciului Român de Informaţii este, pentru mine, cea mai mare onoare acordată în viaţă. Este o activitate care presupune, dacă eşti un om responsabil, o cât mai mare implicare. Acest lucru presupune, desigur, un program strict, extrem de încărcat, adesea sâmbăta, chiar şi duminica. Dar nu mă plâng. Este un lucru care îmi face plăcere, sunt onorat şi încântat de ceea ce fac, de activitatea mea profesională. Sigur că există unele consecinţe ale acestor acţiuni: îmi petrec extrem de puţin timp cu familia mea.”
Totodată, Eduard Hellvig a vorbit şi despre ac tivitatea sa politică anterioară.
„Trebuie să recunosc că şi atunci când am fost om politic n-am fost un om politic tipic. Am fost mai degrabă un om tehnic în zona politică. Recunosc că mi-a plăcut să fac politică, sunt un om căruia i-a plăcut să facă politică, dar majoritatea celor cu care am interacţionat în mediul politic, înainte de a fi directorul instituţiei, au înţeles că mă aflu într-o ipostază care nu îmi mai permite să ţin legătura cu mediul politic aşa cum o făceam atunci când mă aflam în interiorul clasei politice, iar, pe de altă parte, problematica cu care mă confrunt zi de zi m-a îndepărtat de zona politică”, a precizat şeful SRI.