Alegerile legislative din această toamnă marchează etapa finală a tranziției anunțate de președintele Abdel Fattah al-Sissi în 2013, după demiterea predecesorului său, Mohamed Morsi.
Potrivit analiștilor, este probabil ca parlamentul care va rezulta să fie unul fracturat, dar loial președintelui al-Sissi.
În primul tur, desfășurat în zilele de 18 și 19 octombrie, la urne s-au prezentat doar 26,5% dintre cei înscriși pe liste. În cealaltă jumătate dintre provincii se va vota tot în două tururi, în zilele de 22 și 23 noiembrie, apoi pe 1 și 2 decembrie, potrivit Agerpres.
Această apatie contrastează cu legislativele din 2011, primele alegeri libere și democratice din Egipt, organizate la doar câteva luni de la revolta populară care l-a alungat de la putere pe președintele Hosni Mubarak, și care au suscitat un mare entuziasm, cu o participare de 62% în primul tur.
Parlamentul ales în 2011 era dominat de Frăția Musulmană, principala forță de opoziție sub regimul Mubarak, dar a fost dizolvat după câteva luni printr-o decizie a Curții Supreme.
Președintele Mohamed Morsi, provenit din rândurile Frăției Musulmane și ales în iunie 2012, a fost demis și arestat pe 3 iulie 2013, din ordinul generalului Abdel Fattah al-Sissi, pe atunci șeful armatei. În mai 2014, al-Sissi a fost ales președintele țării, după ce a eliminat toată opoziția de pe scena politică.