Deputaţii cer „expulzarea din Egipt a ambasadorului israelian şi retragerea ambasadorului egiptean de la Tel-Aviv”, potrivit unui text pregătit de Comisia pentru Afaceri Arabe din Parlament şi aprobat de aleşi în unanimitate, potrivit agenţiei oficiale Mena.
Egiptul este prima ţară arabă care a încheiat un acord de pace cu Israelul, în 1979, dar relaţiile dintre cele două ţări s-au tensionat după îndepărtarea regimului lui Hosni Mubarak, în urma unei revolte în februarie 2011.
Adunarea Poporului rezultată în urma primelor alegeri legislative după revoltă este dominată de islamişti.
Textul aprobat luni de aleşi cere şi oprirea exporturilor de gaze naturale egiptene către Israel.
„Egiptul revoluţiei nu va fi niciodată prieten, partener sau aliat al entităţii sioniste pe care o considerăm ca principalul inamic al Egiptului şi al naţiunii arabe”, potrivit acestui text, care cere Guvernului egiptean să „revadă toate relaţiile şi acordurile cu acest inamic”.
Consiliul suprem al forţelor armate, care conduce Egiptul după ce Mubarak a fost constrâns să demisioneze, a transferat puterea legislativă Adunării Poporului, dar rămâne singurul deţinător al puterii executive.
Cinci palestinieni au fost ucişi luni în cadrul unor raiduri israeliene în Fâşia Gaza, de unde au fost lansate peste 60 de rachete şi obuze împotriva Israelului.
În total, 23 de palestinieni, dintre care jumătate erau combatanţi ai mişcării radicale Jihadul Islamic, au fost ucişi de la începutul confruntării de vineri, şi alţi peste 70 au fost răniţi.