Tensiunea se acumulează în Egipt. La două zile de la îndepărtarea de la putere a preşedintelui Mohamed Morsi, mai multe grupări islamiste au anunţat că vor comite acte de violenţă.
Un soldat a fost ucis, iar alţi doi au fost răniţi în atacuri simultane ale militanţilor care au lansat rachete şi au tras cu mitraliere în posturi de poliţie şi militare. Joi puterea a fost preluată provizoriu de preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, după ce primul lider egiptean ales democratic a fost arestat de forţele armate.
Adli Mansur, şeful celei mai înalte instanţe egiptene, a jurat să respecte Constituţia şi să apere interesele poporului. El le-a mulţumit apoi manifestanţilor care au ieşit în stradă pentru a cere demisia preşedintelui Mohamed Morsi, dar şi pe cea a armatei. Şi a promis convocarea de alegeri anticipate cât mai curând, fără a anunţa, însă, o dată.
„Suntem nerăbdători să avem alegeri legislative şi prezidenţiale anticipate, aşa cum vrea poporul. Aceasta este singura cale sigură către un viitor mai bun”, a spus unul dintre manifestanţi.
În timpul ceremoniei de învestire, avioane militare au pictat pe cer steagul egiptean. Iar pe străzi a fost sărbătoare. Miercuri noapte, cerul capitalei Cairo s-a luminat sub miile de artificii trase pentru a marca înlăturarea de la putere a preşedintelui Mohamed Morsi.
După patru zile de proteste masive şi după ce a refuzat să se supună ultimatumului impus de armată, Mohamed Morsi a fost arestat. Autorităţile l-au arestat şi pe liderul formaţiunii Fraţii Musulmani, aflată la guvernare. Acesta este acuzat de incitare la uciderea manifestanţilor.
Mohammed Morsi şi câţiva apropiaţi ai săi rămân în arest, într-o locaţie secretă, şi vor fi probabil inculpaţi. Situaţia rămâne delicată. Cele mai multe ţări, inclusiv marile puteri, au reacţionat cu prudenţă şi şi-au exprimat îngrijorarea faţă de evenimente.