Ceremonia, anunțată drept una grandioasă de Cairo, riscă, însă, să fie eclipsată de o nouă atrocitate comisă de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), ramura egipteană, care amenință să execute un tânăr ostatic croat ce lucra pentru o companie franceză. Aceasta se întâmplă într-un moment când Sissi, fost șef al armatei care l-a destituit în urmă cu doi ani pe președintele islamist Mohamed Morsi și a reprimat în mod implacabil orice opoziție, vrea să-i asigure pe turiștii și investitorii străini că a restaurat securitatea țării.
Deschis în 1869, Canalul de Suez leagă Marea Roșie de Marea Mediterană. Aceasta este una dintre rutele esențiale ale comerțului mondial și o sursă prețioasă de venituri pentru Egipt, care încearcă să-și relanseze economia aflată în criză după revolta din 2011, care l-a înlăturat de la putere pe Hosni Mubarak.
Extinderea canalului reprezintă una dintre lucrările cele mai prețioase pentru Abdel Fattah al-Sissi, care, abia ales în 2014, a lansat cu mare pompă acest proiect ce presupune deschiderea unei noi căi, ce dublează, pe o lungime de 35 de kilometri, celebrul canal lung de 93 de kilometri, precum și lărgirea și adâncirea unui tronson de alți 37 de kilometri, potrivit Agerpres.
Președintele egiptean a fixat un an pentru realizarea acestui proiect: pariu onorat, datorită unei subscrieri de circa 9 miliarde de dolari, care a atras numeroși egipteni.
Potrivit AFP, președintele Hollande, ‘invitat de onoare’ al ceremoniei, urmează să admire zborul primelor trei avioane de luptă franceze Rafale vândute în străinătate și pe care Egiptul le-a cumpărat.
Emirul Kuweitului, regele Bahreinului, președinții palestinian, sudanez și yemenit, precum și premierii rus și cel grec, Dmitri Medvedev și Alexis Tsipras, au participat de asemenea la ceremonie.