Atletismul românesc se află într-un impas în momentul de față fiindcă nu prea mai mare cursanți. Surprinzător, există câțiva atleți în Kenya care visează să ajungă campioni. Deși nu s-au născut în România, antrenorii lor sunt români și și-au dorit mult să ne reprezinte țara la Jocurile Olimpice.
„Sunt mândră că sunt româncă. Îmi place mult ţara, îmi place mult că antrenorul meu e din România”, a declarat Stella Rutto, atletă, pentru Observator.
Stella este, de trei ani, cetăţean român cu acte. Carol Santa a fost antrenor în România timp de 30 de ani, iar în 2011 a plecat în Africă, la vânătoarea de talente. „Atletismul a fost pentru ele o rază de speranţă, o dorinţă de a se face cunoscute de a avea o viaţă mai bună şi s-au orientat în direcţia asta”, mărturiseşte antrenorul.
Stella Rutto, Delvin Meringor şi Joan Chelino au venit la Bucureşti acum mai bine de 4 ani pentru a face atletism și au reușit să participe la o mulțime de competiții unde au strâns numeroase premii. La Seul, Joan a depăşit recordul României la maraton, deţinut de 17 ani de campioana olimpică Constantina Diţă. În lotul României îl găsim şi pe francezul Felix Duchampt. Este primul reprezentant al ţării noastre la triatlon la Jocurile Olimpice. „Chiar dacă reprezint România, sunt foarte mândru de asta. Pentru mine e doar un vis devenit realitate să particip la olimpiadă la mine acasă. Nu cred că mulţi sportivi au parte de experienţa asta”, a spus Felix Duchampt.
Inițial a fost campion național de juniori în Franța, apoi a evenit campion mondial universitar când era student în America. A ajuns pe locul 25 în lume la seniori, dar n-a fost luat în calcule de către Federaţia Franceză de atletism, aşa să a ales să concureze pentru România. Felix e de patru ani cetățean român.
„Se fac 26 de ani de când fac acest sport. Cum l-am ales? Îmi aduc aminte foarte bine momentul. Stăteam, eram acasă în faţa televizorului, cred că erau Campionate Mondiale la televizor, cred că nu sunt singura care a început cu Gabriela Szabo să spunem aşa”, a spus Daniela Stanciu, atletă la săritura în lungime.
„Am început atletismul la vârsta de 12 ani pentru că mi-a plăcut ce văd la televizor. ŢIn minte atunci că o vedeam pe doamna Gabriela Szabo pe sticla de apă minerală şi spuneam că vreau şi eu să ajung ca doamna blondă care aleargă mult”, a mai povestit și Andreea Taloş, atletă la triplusalt.