Ei sunt românii minune care au fost premiați de NSS și NASA la concursul Space Settlement. La ediția din 2023, a concursului internaţional Space Settlement, micuții au reușit să ocupe locul IV, ceea ce reprezintă o performanță fără precedent pentru România, scrie Fanatik
În acest an, la concursul organizat de National Space Society (NSS) din SUA și susținut de NASA, au participat 26.000 de candidați din 19 țări cu peste 4.500 de proiecte. Organizatorii le-au cerut participanților să realizeze proiectul unei așezări umane în spațiu.
Mihnea Necula, Sebastian (Ianu) Vaia și Sebastian Toader au reușit să îi impresioneze pe americani cu lucrarea lor pe care au numit-o FIDES Project. Inteligența și originalitatea proiectului lor le-a adus prestigiosul loc IV la nivel mondial, potrivit Fanatik.
Românii minune au 11 și 12 ani și sunt prieteni de când se știu. Mihnea şi Sebi sunt verișori şi elevi în clasa a VI-a, la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Jilava, iar Ianu învaţă la Şcoala Gimnazială Elena Văcărescu din Bucureşti.
Sebi este cel mai mic din echipă și are numai 11 ani, ceilalţi doi au 12 ani, iar la înscrierea în concursul Space Settlement media vârstei lor a fost de 12 ani şi 4 luni, ceea ce i-a făcut echipa cea mai tânără premiată de NSS.
Până să ajungă pe culmile succesului, cei trei au urmat un curs de pregătire pentru concurs care a constat în 15 şedinţe pe care le-au făcut la Liceul Internaţional de Informatică București (ICHB), sub coordonarea profesorului Ali Cabaş.
“LOCUL IV ÎN LUME LA NASA! LOCUL I LA CATEGORIA DE VÂRSTĂ! CEA MAI TÂNĂRĂ ECHIPĂ DIN LUME PARTICIPANTĂ (12 ani și 4 luni)! SINGURA ECHIPĂ MIXTĂ COORDONATĂ DOAR DE MEMBRII ECHIPEI! 26.000 PARTICIPANŢI, 19 ŢĂRI, 4.500 PROIECTE!
Mihnea Necula, Ianu Sebastian Nicolae Vaia, Sebi Toader! FIDES PROJECT! Tripleta de aur, niște copii geniali, fantastici!
Media de vârstă la înscrierea proiectului a fost de 12 ani și 4 luni, cea mai mai tânără echipă din concurs.
Nici nu-mi găsesc cuvintele. Copiii aceștia trei sunt prieteni de când s-au născut.
Geniul și greutățile vieții, bullying-ul, refuzul celor de vârsta lor de a-i accepta i-a determinat să fie ca frații.
Au împreună un IQ care însumat este peste 500.
Desigur, în concurs au câștigat medalii și alte echipe din România și India, dar toate aceste echipe au provenit dintr-un singur liceu/club școlar și au avut un mentor coordonator.
Ei trei au participat la cursul NASA de la ICHB, acolo l-au întâlnit pe dl Ali Cabaş, profesorul care le-a predat acest domeniu atât de complex: Space Settlement. Tot Ali Cabas le-a supervizat proiectul și i-a determinat să fie cei mai buni.
FIDES este un proiect conceput, creat, dezvoltat efectiv de Mihnea, Ianu și Sebastian.
40 de pagini în engleză, creația lor!
Să concurezi cu 26.000 de elevi din 19 ţări, elevi între 14 și 19 ani, ei să aibă 12 ani și sa iei locul IV în lume per total, sa fii primul la categoria ta, YOUNGER este peste ceea ce mintea mea poate cuprinde.
Au muncit o săptămână pana la epuizare, au muncit și au dat tot ce e mai bun din ei: codare, astronomie, neuroştiinţe, matematică, fizică, chimie, științe sociale, engleză, etică, SINGURI.
Aş scrie un roman.
(…)
Mihnea a fost sufletul, nucleul, Ianu a fost vulcanul, iar Sebi a fost echilibrul.
Plagiatorii ar trebui sa meargă în faţa acestor copii.
De ce?
Proiectul lor e 100% nou. Mai mult decât atât, au fost puși sa reformuleze, atunci când nivelul lor de engleza a depășit ceea ce NASA estima pentru 12 ani ca nativi.
Repet, unicitatea lor stă în vârstă, în faptul că ei trei, cu mintea lor au creat proiectul şi s-au coordonat singuri, fiind supervizaţi de dl Ali Cabas, care nu a intervenit nici măcar cu o virgula la conținut, ci le-a dat încredere în ei ca o pot face și singuri.
Aş vrea să stau, să mă uit la aceşti copii-miracol care au trecut prin greutăți și drame care ar strivi și un adult, acești copii buni la suflet și plini de frumos”, a scris Nicoleta Vaia, mama lui Ianu, pe o reţea de socializare.