Cunoscut in Japonia dreptmaestrul okusatsu, adica al efectelor speciale, pentru munca sa inovatoare in filme si seriale ajunse reprezentative ca “Godzilla” sau “Ultraman”, Eiji Tsuburaya a oferit entertainment nu doar pentru o natiune, ci pentru toti cinefilii pasionati de peliculele cu daikaiju – monstri giganti precum Godzilla, Mothra sau Rodan.
Eiji Tsuburaya ramane o legenda in cinematografie prin tehnicile sale de redare a monstrilor pe marile ecrane. In 1954, cand a inceput fenomenul Gojira, descrisa ca o incrucisare dintr-o gorila si o balena, o bestie cu aspect de dinozaur ce transforma orasul Tokyo in ruine, Eiji Tsuburaya avea 53 de ani si o experienta de doua decenii de cameraman si asistent de regizor. Munca sa din tinerete in echipa de cercetare a unei companii de jucarii l-a ajutat in dezvoltarea unor tehnici de filmare inovatoare, asa ca repede a ajuns cunoscut ca un specialist in efecte vizuale.
Pentru originalul Godzilla, in regia lui Ishiro Honda, Eiji Tsuburaya a primit “Film Technique Award”. Spre deosebire de tehnica stop motion care facea ca obiectele din jurul nostru sa para a se deplasa de unele singure, Eiji Tsuburaya a folosit un om intr-un costum de cauciuc pentru a reda pe ecrane creatura de neoprit, rezultata in urma testelor americane cu bombe nucleare.
Aceasta tehnica asociata filmelor japoneze SF cu si despre monstri poarta astazi numele de suitmation. De-a lungul carierei sale de 50 de ani, Eiji Tsuburaya a muncit la peste 250 de filme, si-a creat propria casa de productie si a lansat Ultraman, un serial cu lupte intre monstri ce a devenit un fenomen cultural in Japonia si care a fost preluat si international.