A fost o zi foarte dificilă pentru familie, colegi și pentru toți cei care l-au cunoscut. Tânărul de 22 de ani era originar din județul Vâlcea și absolvise școala de agenți de poliție în luna aprilie a acestui an și fusese repartizat la IPJ Constanța, la postul de poliție din Cumpăna. Făcuse și teste psihologice pe care le trecuse cu brio Anchetatorii iau în considerare varianta sinuciderii.
Problemele financiare ar fi fost unul dintre motivele care l-au împins să își ia viața. Părinții lui Remus erau cunoscuți cu afecțiuni medicale cronice ce necesitau ajutorul și sprijinul băiatului lor, trimis la 400 km de casă.
Potrivit unor surse din rândul sindicaliștilor din Poliție, neoficiale pentru moment, s-ar părea că tânărul polițist, Remus S., de 22 de ani, din județul Vâlcea, a fost încadrat recent la IPJ Constanța, fiind din ultima promoție de polițiști. Potrivit surselor din sindicatul Europol, în cursul zilei de joi, 30 noiembrie, el a venit mai devreme la muncă și ar fi luat o citație ca pretext, pentru a putea ieși pe teren. Mai departe, el s-a dus pe un câmp de pe raza localității Cumpăna și s-a împușcat în cap. Colegii acestuia au găsit mașina poliției cu portierele blocate și au fost nevoiți să spargă geamul din dreapta. Unii colegi de-ai săi spun că ar fi avut probleme financiare, potrivit surselor Europol.
„Cercetările sunt continuate, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, urmând să se stabilească cu exactitate împrejurările în care s-a produs evenimentul”, au transmis reprezentanții IPJ Constanța.
„Incompetența a ucis un polițist la Constanța! Remus, un tânăr de 22 de ani, din Vâlcea, care a absolvit Școala de Agenți de Poliție Câmpina, promoție 2023, a fost repartizat la 400 km de casă, la Poliția Cumpăna, IPJ Constanţa, a efectuat ieri ultimul serviciu.
Acesta și-a pus capăt zilelor, împușcând-se cu arma din dotare în cap, pe un câmp, în timp ce se afla în interiorul autospecialei de poliție. Un suflet pierdut care nu a fost semnalat nici la testările psihologice și nici de către șefii care aveau obligația să îl monitorizeze.
Sunt mii de drame ale tinerilor care intră în poliție și care ajung să fie repartizați la sute de km de casă, cu salarii care nu le acoperă cheltuielile de chirie și de subzistență, de care nu pasă nimănui!
Părinții lui Remus erau cunoscuți cu afecțiuni medicale cronice ce necesitau ajutorul și sprijinul băiatului lor, trimis la 400 km de casă. Durerea era mare și frustrarea că e departe de ei a contribuit la dezechilibrul psihologic prin care trecea acest tânăr. Dar cu toate acesta, nu interesa pe nimeni și nici nu se punea problema să i se aprobe mutarea mai aproape de casă.
Nici în 2023, cei care conduc MAI nu au fost capabili să creeze un sistem de recrutare la județul de înscriere, în așa fel încât după absolvirea școlii sau după trecerea în corpul ofițerilor, să îți desfășori activitatea în județul de origine, în mijlocul familiei și a celor pe care îi ai în grijă. Nu există predictibilitate în carieră, iar majoritatea mutărilor se realizează doar dacă sună cineva de la “partid”, a scris sinducatul Europol, pe Facebook.
Un alt caz a șocat o țară întreagă. Tot de Sfântul Andrei, un alt polițist a fost găsit mort într-un cimitir din Botoșani, chiar pe mormântul fiicei sale care a murit la un an. Cristian avea 46 de ani și era şef de post în localitatea botoșăneană Stăuceni. Acesta a decis să își încheie socotelile cu viața de Sfântul Andrei, chiar în ziua în care fiica sa ar fi trebuit să își serbeze onomastica.
Polițistul a fost descoperit mort în cimitir de către un bătrân care venise să aprindă o lumânare. Imediat, bătrânul a pus mâna pe telefon și a sunat la 112, iar la fața locului au ajuns mai multe echipaje de Poliție, precum şi un echipaj al Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Botoşani. Însă, din păcate, medicii nu au mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa poliţistului.