Numele lui este George Vlad. A copilărit într-un sat din județul Iași, iar astăzi este celebru la Hollywood și în toată lumea pentru sunetele-minune pe care le livrează marilor producții cinematografice.
La 18 ani, George a abandonat liceul și a plecat să muncească în străinătate, pe șantier. Mai întâi în Italia, în 2010, apoi în Franța și Belgia, pentru a strânge bani să-și deschidă un studio de sunet, la Iași. A reușit asta și s-a apucat de meseria care, de fapt, îl pasionase dintotdeauna, aceea de sound designer, adică designer de sunet.
Talentul său nu a rămas neobservat, astfel că în 2013 a fost invitat să studieze sound design în Scoția, la Edinburgh.
George Vlad a povestit că munca în studio îl adusese însă aproape de epuizare și a simțit nevoia să ”evadeze”. Unde? În mijlocul naturii, de unde – fericită ”coincidență”! – a putut culege sunetele autentice care aveau să-l propulseze până la Hollywood.
Iar când spunem ”în mijlocul naturii” nu ne referim doar la o poieniță românească, ci la cele mai sălbatice locuri de pe toate continentele. Așa a ajuns George în Statele Unite, Chile, Algeria, Kenya, Singapore, Indonezia, Zambia, Botswana, Zimbabwe și în multe alte locuri extrem de valoroase prin ”oferta” de sunete. Secretul este să știi unde, când și cum să le asculți și să le înregistrezi.
Apoi, odată ce a început să-și prezinte online ”recolta” de sunete, românul nostru a fost remarcat din nou, de astă dată la cel mai înalt nivel. Însuși celebrul David Attenborough, producătorul documentarului ”Planet Earth III” de la BBC, a fost încântat de munca lui, astfel că unul dintre sound designerii implicați în proiect l-a contactat, pentru a se alătura echipei.
Iar de la BBC la Hollywood nu a mai fost decât un singur pas, pe care George l-a făcut pe cât de rapid, pe atât de încrezător că munca lui va fi apreciată. Un pas pe care, cu siguranță, mulți vor să-l facă, însă puțini reușesc cu adevărat.
George Vlad însă a reușit 100 la sută. Și-a legat numele, ca sound designer, de super-producții precum ”Dune II” și ”Mufasa: The Lion King”, două dintre cele mai apreciate lungmetraje ale anului trecut.
Ce face el, de fapt? Într-o formulare mai puțin tehnică, putem spune că George captează sunete și le vinde celor de la Hollywood, pentru a fi folosite în filme.
Dacă vi se pare simplu, imaginați-vă doar prin ce a trecut el în locurile colindate pentru a aduna sunetele de care avea nevoie. Printre multe altele, a fost atacat de o gorilă, a fost fugărit de un urangutan, a luat viermi intestinali și ciuperci pe piele.
Pentru ”Dune II”, a fost contactat să se alăture echipei de producție de la Hollywood chiar în perioada în care se pregătea de nuntă. I s-a cerut un sunet realist, care să dea spectatorilor senzația că o echipă de film documentar ar fi fost pe planeta-deșert din film, Arrakis. Așa că, peste doar câteva luni, George era în expediție în Sahara, pentru a capta sunete cât mai apropiate de dorința clientului.
În deșert, a apelat la tuaregi pentru a găsi locurile perfecte pentru înregistrări și pentru a supraviețui. De ce spunem și ”pentru a supreviețui”? Pentru că acolo, în Sahara, temperaturile ajung ziua și la 45 de grade, așa că George ieșea pe nisip, cu aparatele de înregistrare, înainte să răsară soarele. Lucra pe întuneric.
”Cel mai complicat a fost să înregistrez vânt în zone exterioare aproape de stânci și munți. Vântul în sine nu face sunete, doar atunci când interacționează cu obiecte și forme de relief. De cele mai multe ori, sunetul este foarte delicat și dificil de înregistrat, mai ales că energia vântului poate distorsiona microfoanele foarte ușor. În munții Tassili N’Ajjer sunt multe zone din astea stâncoase, cu canioane și peșteri, așa că am reușit să aleg perspectivele potrivite după multe zile de explorări”, a povestit, într-un interviu, George Vlad, citat de retetesivedete.
Toată munca lui nu a fost însă în zadar. Și datorită sunetelor ”culese” de George, ”Dune II” a avut încasări de aproape un miliard de dolari, a câștigat premiul pentru cel mai bun sunet al Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA) și este nominalizat la Oscar 2025, tot la categoria Cel mai bun sunet.
George Vlad a mărturisit însă că zilele în deșert au fost mai ușoare decât cele petrecute în junglă, pentru captarea sunetelor ce aveau să fie folosite la ”Mufasa: The Lion King”. S-a achitat însă cu brio și de misiunea pentru filmul Disney, iar succesul acestuia – încasări de aproape 700 de milioane de dolari – i se datorează, cu siguranță, și lui.