Șerban Ghenea, cel care mixează cele mai cunoscute piese muzicale de pe tot globul, este cunoscut drept unul dintre cei mai muncitori oameni din industrie. Talentul, determinarea, creativitatea și tranziția totală de la lumea audio analogică la cea digitală i-au permis să-și construiască un succes care nu are limite muzicale.
Îi lasă pe artiști să primească toate aplauzele și participă din spate la victoriile acestora, însă e important de știut că, fără contribuția românului, hit-urile artișilor de top nu ar fi sunat niciodată astfel. Pink, Adele, Taylor Swift, Justin Timberlake, Britney Spears, Maroon 5, Katy Perry, Beck, Bruno Mars, DNCE, Demi Lovato, Lorde, Linkin Park, Michael Buble, Rihanna sunt doar câteva dintre numele celor alături de care Șerban Ghenea a lucrat.
Până la cei 51 de ani ai săi, Șerban Ghenea a câștigat în total 16 Premii Grammy și 3 Premii Latin Grammy. A câștigat Premiul Grammy pentru cel mai bun album al anului de patru ori, trofeul fiindu-i înmânat pentru albumele 1989 și folklore (Taylor Swift), 25 (Adele) și 24K Magic (Bruno Mars). Ghenea a câștigat Premiul Latin Grammy pentru cel mai bun album al anului pentru Fijación Oral Vol. 1 (Shakira).
Anul acesta, Taylor Swift a primit premiul Grammy pentru cel mai bun album al anului. E vorba despre albumul „Folklore”, înregistrat de Taylor Swift în perioada de lockdown. Artista în vârstă de 31 de ani a devenit prima femeie care a câştigat de trei ori premiul Grammy pentru cel mai bun album și nu trebuie neglijat faptul că Șerban Ghenea a avut o contribuție uriașă în realizarea acestuia. De altfel, la decernarea premiilor Grammy, Taylor Swift chiar i-a mulţumit public lui Şerban Ghenea pentru implicarea sa. E prima dată în istoria Premiilor Grammy când un român este menţionat.
S-a născut în România pe 13 octombrie 1969, iar la vârsta de șapte ani s-a mutat alături de familia lui în Montréal. A studiat la John Abbott College, Concordia University, și mai apoi la Universitatea McGill. A ales să studieze muzica, în ciuda temerilor cu care se confruntau părinții lui, aceștia fiind de părere că nu poate fi o meserie sigură care să-i asigure un venit lunar. Pe perioada studiilor, a început să cânte într-un grup funk și R&B și să se ocupe de partea de sunet la spectacolele de la școală. A învățat să cânte și la chitară și s-a înscris într-un program de jazz. În timpul liber, preda la școala de muzică Musicircle, din Dollard-des-Ormeaux.
A continuat să studieze înregistrarea sonoră la McGill, iar ulterior a avut loc o întâlnire cu renumitul producător R&B și hip-hop, Teddy Riley, alături de care a lucrat din 1993 până în 1998. „A fost minunat”, a spus Șerban Ghenea despre această experiență. „Am ajuns să lucrez cu Michael Jackson și la primele două discuri Blackstreet, inclusiv primul lor mare succes, No Diggity – acesta a fost primul meu nr. 1”.
Șerban Ghenea are zeci de ani de experiență ca inginer de sunet. În cazul în care vă întrebați ce anume presupune ceea ce face el, ne explică chiar Șerban. „Fiecare element pe care îl auzi într-o melodie este înregistrat de la sine, separat. Există o piesă separată pentru fiecare instrument, sunet și voce, tot ce auziți. După ce o melodie este înregistrată, toate elementele sunt separate și trebuie să le puneți laolaltă. Produsul final depinde de modul în care se întâmplă acest lucru. Puteți mixa într-un număr infinit de moduri. Puteți obține cinci versiuni diferite și puteți schimba modul în care sună și ce transmite o melodie, în funcție de scopul dvs. Dacă trebuie să fie mai pop, puteți mixa într-un fel, dacă trebuie să fie mai orientat către țară, atâta timp cât elementele sunt prezente, puteți prezenta acest lucru”.
Desigur, munca unui inginer de sunet este mai mult de atât. E o rețetă caracteristică lui Ghenea care i-a adus pe cei mai buni artiști din lume la ușa lui și care îi face să revină de fiecare dată. Sunt mulți mixeri talentați, dar ce îl face pe Șerban Ghenea să iasă din mulțime? „Este o întrebare bună”, a spus el. „Încerc să ajut artiștii să-și găsească propriul sunet. Am lucrat cu mulți artiști noi și i-am ajutat să își creeze întreaga semnătură. Scopul meu nu a fost să impun nimic, ci să încerc să-i ajut să obțină tot ceea ce încearcă ei să facă”.
Versatilitatea a venit odată cu experiența. Succesul său timpuriu în R&B și hip-hop l-a ajutat să evolueze enorm, dar odată ce a avut șansa de a experimenta și alte genuri muzicale a început să fie contactat de și mai mulți artiști. „Din fericire, am reușit să am hituri în R&B, hip hop, country, pop și câteva piese rock”.
„Nu poți face treaba asta decât dacă ești muzician. Toată lumea pe care o știu că face acest lucru este la bază muzician. Cum poți pune ceva împreună dacă nu ai experimentat să te joci singur? Având și această experiență mă ajută să fac alegerile corecte”, a explicat Ghenea.
De-a lungul carierei sale, a mixat peste 188 de înregistrări care s-au bucurat de un mare succes pe piaţa muzicală internaţională. Iată lista artiștilor pe care i-a ajutat să ajungă în top: