Există un singur elev din mediul rural al Iașiului care a luat nota maximă la Evaluarea Națională. Vasile Amăriuței e un elev foarte silitor și ambițios și a fost mereu bun la învățătură. Elevul și-a folosit banii din bursă ca să-și plătească meditațiile fiindcă părinții lui nu și-au permis.
Când a văzut notele, elevul a mărturisit că nu-i venea să creadă că erau ale lui. „Nu prea îmi venea să cred, dar am verificat de mai multe ori și mi-am dat seama că chiar am luat 10 la ambele. Nu e adevărat că în școlile din mediul rural nu poți sa atingi performanță maximă”, a spus el pentru Digi24.
Practic, Vasile Amăriuței e singurul elev din mediul rural, din județul Iași, cu media 10 la Evaluarea Națională. „M-am simțit mândru de mine că am văzut acolo numai Emil Racoviță și Național și toate liceele bune din Iași”.
Părinții nu și-au permis să-i asigure pregătirea pentru examen, însă acesta a reușit să-și plătească meditațiile din bursă și să învețe tot mai mult.
„Eu sunt femeie de serviciu, la școală. Așa! Dar tot timpul am crezut că educația te va face mare. Îți dă o cale, îți arată un drum și atunci trebuie să înveți.
Pe Vasile l-a pasionat de mic matematica și a reușit să rezolve exercițiile de la Evaluarea Națională în doar o oră. Subiectele de la Română i-au dat însă ceva emoții. Mi-a zis: mama, eu cred că nu o să fac față la română și o sa am nevoie de pregătire. Eu tot l-am încurajat și i-am zis: nu cred că ai nevoie. El a zis: Dar plătesc eu din bursa mea. Vreau eu să fac. Și atunci am căutat un profesor, dar a făcut o oră de pregătire pe săptămână”, a mărturisit mama băiatului.
Elevul a mai spus că a făcut pregătire la română aproape un semestru, iar acele ore i-au asigurat nota 10 și la această materie. „Mi-am făcut toate temele pe care mi le-a dat la școală și am făcut aproape un semestru, mai puțin de un semestru, pregătire la română. În rest, nimic special, doar m-am pregătit cu ce mi-au dat de la școală. Nu prea îmi venea să cred, dar am verificat de mai multe ori și mi-am dat seama că chiar am luat 10 la ambele. Nu e adevărat ca în școlile din mediul rural nu poți să atingi performanță maximă”.