Vlad Pătuleanu este elevul medaliat la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizicăcare, din Nepal, care a pus România pe harta lumii. Tânărul a reușit să obțină o medalie de bronz chiar dacă competiția a fost una exrem de strânsă. El s-a făcut remarcat prin ideile ingenioase și proiectul inovativ pe care l-a avut.
Competiția a inclus trei secțiuni: proba teoretică, observații pe harta cerului și observații astronomice cu telescopul. Vlad și colegii săi s-au remarcat prin performanțele lor excepționale. Prima echipă a României, din care Vlad a făcut parte, a obținut două medalii de argint și două de bronz, în timp ce a doua echipă, care a participat la olimpiadă ca invitată, a câștigat încă trei medalii de bronz.
Selecția și pregătirea echipelor au avut loc la Suceava, fiind coordonate de Universitatea „Ștefan cel Mare”, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Societatea Științifică CYGNUS.
Citește și: Indemnizația de hrană și voucherele de vacanță nu se mai acordă unor angajați la stat
Într-un interviu exclusiv pentru Mesagerul de Neamț, directorul Colegiului Național „Petru Rareș”, Profesor Oniciuc Grigoruță a povestit despre progresul și despre performanțele pe care Vlad le-a avut de-a lungul timpului.
„ Noi avem un club de astronomie și astrofizică, sunt, iată, vreo 12 ani de când tot lucrăm și insistăm și pe partea de performanță. Vlad face performanță la fizică și astronomie din clasa a VI-a, an de an a mers la etapele naționale. Anul trecut a fost de asemenea selectat în lotul lărgit al țării, dar fiind micuț, clasa a VII-a, a fost dificil ca să se califice în primii 5 și a fost o experiență utilă pentru el.
Anul acesta a reușit să se califice în lotul României la această Olimpiadă de Astronomie și Astrofizică pentru Juniori. Și am lucrat cam tot ce trebuie lucrat pentru o competiție de anvergură, cu copii foarte buni, la o disciplină care nu este în planul cadru, este o disciplină opțională. Dar e legată și de celelalte proiecte pe care noi le mai avem, e vorba de proiectele cu NASA, cu alte teme în domeniul fizicii și astronomiei.
El vine, practic, din cele trei ediții ale acestei olimpiade. În prima ediție am avut, tot de la Rareș, o elevă care a fost pe locul 1, Ilinca Sandu, anul trecut, în Volos, în Grecia, o elevă de la noi a luat bronz, Dumitrescu Nicole, și anul acesta i-a venit rândul lui și a luat și el bronz la această competiție. Urmează să vedem ce va fi mai departe, dacă vom fi sănătoși și vom putea munci și ne vor lăsa în pace unii, alții”, a declarat directorul liceului.