El Niño, fenomenul meteorologic care favorizează temperaturi-record, a început, anunţă NOAA. El Niño este un fenomen caracterizat de temperaturi de suprafţă mai mari la Oceanul Pacific în zona Ecuatorului, dar care are consecinţe asupra întregii planete.
”El ar putea conduce la noi recorduri de temperatură” în anumite regiuni, avertizează într-un comunicat un climatolog NOAA, Michelle L’Heureux.
Avertisment de la ANM, vine urgia! Cod portocaliu de ploi torenţiale în aproape jumătate de ţară!
În mai, Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) avertiza că perioada 2023-2027 urmează să fie aproape sigur cea mai caldă înregistrată pe Terra, din cauza efectulului comun al El Nino şi încălzirii globale – provocată de emisii de gaze cu efect de seră.
El Niño are loc la intervale de doi până la şapte ani, iar climatologii preconizau de mai multe luni apariţia acestuia în acest an.
Fenomenul opus, La Nina, care tinde, din contră, să provoace o scădere a temperaturilor, era prezent de trei ani.
”În funcţie de forţa sa, El Nino poate cauza o serie de consecinţe, precum o creştere a riscului unor inundaţii puternice sau a unor secete în anumite regiuni ale lumii”, declară Michelle L’Heureux.
”Modificările climatice pot exacerba sau atenua anumite impacturi ale El Nino”, precizează ea.
În general, El Niño tinde să modereze activitatea urganelor la Oceanul Atlantic şi să o favorizeze la Oceanul Pacific, potrivit NOAA.
Cea mai mare parte a ţării se află duminică sub avertizări cod portocaliu şi galben de averse şi instabilitate atmosferică temporar accentuată. Codul portocaliu de averse torenţiale vizează total sau parţial 15 judeţe
Meteorologii anunţă vreme instabilă în Bucureşti până luni dimineaţă, după care, până marţi dimineaţă, cerul va fi temporar noros, dar probabilitatea pentru averse va fi redusă. În intervalul orar 11 – 23, este valabilă o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată. ”În intervalul menţionat vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, Moldova, în cea mai mare parte a Olteniei şi local în Muntenia. Aceasta se va manifesta prin averse torenţiale, descărcări electrice şi izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului şi vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp”, anunţă meteorologii.
Duminică, de la ora 12 până la ora 21, este valabilă o avertizare cod portocaliu de averse torenţiale, vizate fiind judeţele Sălaj, Cluj, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Suceava, Neamţ şi Harghita şi zona de munte a judeţelor Maramureş, Bihor, Alba, Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Bacău.
”În judeţele Sălaj, Cluj, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Suceava, Neamţ şi Harghita şi zona de munte a judeţelor Maramureş, Bihor, Alba, Bistriţa-Năsăud, Mureş şi Bacău vor fi averse torenţiale. Local cantităţile de apă vor fi de 30…40 l/mp şi izolat de peste 50 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore)”, conform ANM.
Prognoza meteo 12 iunie – 10 iulie. Temperaturi mai coborâte decât cele normale în prima săptămână
După săptămâna 12 – 19 iunie în care temperaturile vor fi mai coborâte decât cele normale, vremea devine obişnuită pentru această perioadă, dar cu ploi abundente, potrivit prognozei pe următoarele 4 săptămâni, transmisă vineri de Administraţia Naţională de Meteorologie.
Săptămâna 12 – 19 iunie
Valorile termice vor fi uşor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în extremitatea de vest şi de sud-vest a ţării.Cu excepţia extremităţii de est şi de sud-est a ţării, cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare, mai ales în regiunile sud-vestice.
Săptămâna 19 – 26 iunie
Temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în regiunile nord-estice, iar în restul teritoriului cantităţile de precipitaţii vor fi în general excedentare.
Săptămâna 26 iunie – 3 iulie
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele vestice şi nord-vestice.
Săptămâna 3 – 10 iulie
Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar la nivelul întregii ţări.