El Niño a făcut ca iarna să înceapă mai devreme în acest an. Primele ninsori din sud-estul țării au fost însoțite de un viscol puternic, care a lăsat numeroase localități fără curent electric și a afectat grav transporturile.
Un ciclon mediteranean neobișnuit de puternic a afectat România în acest weekend, aducând mai întâi ploi abundente, apoi ninsori puternice și viscol.
Figura prezintă anomaliile de temperatură de la suprafața mării față de medie. Nuanțele de portocaliu și roșu arată zone cu apă mai caldă decât în mod normal, iar nuanțele de albastru zone cu apă mai rece. Fenomenul El Niño din Pacific a atins o intensitate ridicată și afectează deja tiparele de vreme pe glob. Aflați ce este diferit în acest an și cum ar putea influența circulația atmosferică din Europa, potrivit meteoradar.ro.
Fenomenul climatic El Niño se îndreaptă în prezent spre apogeu. Acesta se caracterizează printr-o încălzire puternică a apei mării în zona ecuatorială o Oceanului Pacific, care ulterior are un efect important asupra circulației atmosferice la nivel mondial.
În prezent, suprafața mării este acum chiar și cu 2 grade mai caldă decât media climatică în unele zone. Potrivit Biroului Australian de Meteorologie, se așteaptă ca intensitatea sa maximă să fie atinsă în decembrie. În acest an, însă, fenomenul prezintă o evoluție un pic mai ciudată.
Un El Niño curios
Cu toate acestea, în acest an, ceva este puțin atipic. În timpul ultimelor episoade El Niño puternice, în Pacificul central și estic a existat o puternică mișcare ascendentă a aerului, tipică fenomenului, care a avut apoi un impact asupra distribuției precipitațiilor.
Un nou ciclon lovește România! Alertă meteo cod portocaliu și galben de ninsori și viscol. Rafalele de vânt vor depăși 100 km/h
Dar anul acesta, această mișcare ascendentă este slabă sau chiar absentă. Altfel spus, „răspunsul” atmosferei este diferit față de alți ani. Cu toate acestea, nu înseamnă că El Niño nu ar fi prezent. La altitudini mari, se observă o intensificare a curentului jet subtropical, un alt efect obișnuit al acestui fenomen.
Efecte pe glob. Intensitatea crescută a curentului jet subtropical determină transportul unei cantități mai mari de umiditate și, prin urmare, mai multe ploi și furtuni în unele zone de pe glob, cum ar fi coasta de vest a Americii de Nord, sudul SUA și părți din America Centrală.
Pe de altă parte, se așteaptă ca regiunile din Asia de Sud-Est până în Australia și unele părți ale Amazonului să se confrunte cu secetă. Consecințele nu vor întârzia să apară, sub forma unui risc crescut al incendiilor de pădure, lipsa apei și producții agricole mici.
Efectele fenomenului El Niño în zona Pacificului.Țările din zona Oceanului Pacificul, precum Peru, Brazilia, Australia și Indonezia, sunt adesea cele mai afectate. Cu toate acestea, El Niño influențează de multe ori și vremea din alte părți ale lumii.
Val de căldură extremă în Brazilia
În Somalia, de exemplu, în ultimele săptămâni au căzut ploi torențiale puternice, iar peste 100 de persoane au murit în urma inundațiilor. Ploile acestea au venit după o lungă perioadă de secetă, una dintre cele mai grave din ultimele decenii.
Care va fi efectul asupra vremii din Europa?
În privința impactului asupra Europei, părerile experților sunt împărțite, iar studiile științifice existente în acest sens nu au ajuns la un consens. Totuși, câteva evenimente notabile în trecut par a fi legate destul de clar de acest fenomen.
De exemplu, majoritatea iernile în care El Niño a fost foarte puternic, precum 1982-1932 sau 2015-2016, au avut un număr mare de furtuni în vestul Europei. În România, aceste ierni au fost blânde, cu temperaturi mult peste medie și zăpadă puțină.
Furtuna CIARAN în Franța: val de 21m
Pe de altă parte, comportamentul atipic al fenomenului El Niño din acest an introduce un grad suplimentar de incertitudine. Rezultatul ar putea fi o iarnă imprevizibilă și capricioasă, cu treceri bruște de la o vreme neobișnuit de caldă, la răciri puternice și ninsori.
Gerul și poleiul pun stăpânire pe țară! Elena Mateescu, ANM: Revin ninsorile!
Episodul de iarnă este departe de a se fi încheiat, anunță specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie care au actualizat avertizările meteo. Șefa de la ANM anunţă ger și depuneri de polei după ninsorile și viscolul din ultimele ore. Elena Mateescu a precizat că în perioada următoare temperaturile maxime vor fi unele foarte scăzute.
„Ce va fi de interes, regimul de temperaturi cu valori maxime foarte coborâte. Maxime de minus 5 până la cel mult 2-3 grade Celsius, dar minime foarte coborâte, iar mâine ne aşteptăm ca ameliorarea să fie foarte semnificativă, însă fenomenul de polei să pună probleme. De miercuri ne aşteptăm din nou ca precipitaţiile să fie de interes în toată ţara, mai ales la munte şi în zonele submontane, ninsori, în restul ţării, posibile precipitaţii mixte”, a precizat Elena Mateescu, citată de România TV.
Directorul ANM a mai estimat că după ora 20:00, duminică, viscolul va scădea în intensitate, dar că temperaturile vor fi foarte scăzute până miercuri dimineaţă, fiind prognozate minus 6 – minus 7 grade în Capitală şi minus 10 grade Celsius în depresiuni. ANM mai precizează și că temperaturile minime vor fi negative în toate regiunile și local se va forma ghețuș.