Victor Ponta şi Mariano Rajoy se întâlnesc la Palatul Moncloa, în cadrul primei vizite a premierului român în Spania, unde românii constituie prima comunitate de străini rezidenţi, cu un total de 18%.
Guvernul de la Madrid asigură că Spania şi România sunt parteneri strategici care menţin o intensă şi excelentă cooperare, atât bilaterală (îndeosebi în domeniul judiciar şi al internelor) cât şi în cadru european, şi subliniază că această relaţie are încă un potenţial enorm.
Mare parte a întrevederii va fi dedicată analizării oportunităţilor date de fondurile prevăzute în bugetul UE până în 2020 (de care va beneficia în mare măsură România) şi explorării unei mai mari cooperări în sectoare ca energiile reciclabile şi infrastructuri, domenii în care guvernul spune că România poate profita de experienţa firmelor spaniole, scrie El Pais.
Publicaţia spaniolă aminteşte că în luna mai, ministrul afacerilor externe Manuel García-Margallo s-a deplasat la Bucureşti şi a subliniat că România, cu o rată de creştere de 0,4% în primul trimestru al acestui an, a devenit o „ţară a oportunităţilor” de care pot profita întreprinderile spaniole.
„Nu am venit întâmplător în România, ci pentru a recupera timpul pierdut”, spunea atunci García-Margallo, făcând aluzie la o anumită întârziere a firmelor spaniole de a se instala în această ţară, în comparaţie cu cele italiene, franceze şi germane, după căderea regimului comunist.
În timpul vizitei, a evidenţiat înalta competitivitate a firmelor spaniole în sectoare ca cel al infrastructurilor şi, în particular, în dezvoltarea autostrăzilor. În 2012, exporturile spaniole în România au ajuns la 1,188 miliarde de euro, cu o cădere de 12,45% faţă de anul anterior, iar importurile s-au situat la 872 milioane de euro, cu 1,4% mai puţin. Balanţa comercială a atins 316 milioane, cu 33,1% mai puţin decât în exerciţiul anterior.
Rajoy şi Ponta vor schimba opinii despre paşii făcuţi de UE în plan economic, cu o atenţie deosebită pe deciziile adoptate la ultimul Consiliu European, şi vor comenta expectativele existente în privinţa impulsionării uniunii bancare, măsurile prevăzute pentru finanţarea IMM-urilor şi repartiţia în viitorii doi ani a fondului european pentru combaterea şomajului în rândul tinerilor.
Se vor referi nu numai la reformele de care are nevoie Europa în domeniul economic, ci şi la nivelul instituţiilor sale, pentru ca acestea să-şi sporească legitimitatea democratică. Acesta este subiectul care a fost dezbătut vineri şi sâmbătă la Palma de Mallorca de miniştrii afacerilor externe din 16 ţări europene printre care şi Spania şi România.
Diverse chestiuni cu caracter internaţional sau din politica europeană de vecinătate vor fi şi ele prezente în discuţia dintre Rajoy şi Ponta, care vor susţine o conferinţă de presă comună la sfârşitul întrevederii.