„Astfel, din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei, Distrigaz a luat decizia, și a notificat ELCEN în acest sens, ca, începând cu data de 05.09.2016, să reducă presiunea gazului natural, în mod constant, până la limita de avarie (2 bari), fapt pus în practică la această oră. Datoria a fost acumulată în perioada ianuarie 2016 — iunie 2016. În cazul în care aceasta nu va fi achitată, Distrigaz a informat ELCEN că va trece la aplicarea măsurii sistării serviciului de distribuție și, pe cale de consecință, agregatele energetice de la CTE Vest se vor opri”, potrivit unui comunicat de presă al producătorului de energie.
Ca urmare, nu se va mai putea furniza energie termică pentru aproximativ 40% dintre locuitorii Bucureștiului — cartierele Drumul Taberei, Militari și Crângași, dar și o parte din centrul Capitalei.
„Mai mult decât atât, Distrigaz a anunțat intenția demarării procedurii de executare silită pentru recuperarea unei părți din datoria menționată mai sus”, potrivit comunicatului ELCEN.
Măsura de limitare a debitului de gaze naturale către Electrocentrale București SA va fi menținută până la recuperarea integrală a datoriei și a fost luată după ce au fost parcurse toate etapele de mediere în vederea eșalonării debitelor, precizează Distrigaz Sud Rețele.
„Distrigaz Sud Rețele a notificat ELCEN cu privire la limitarea graduală a serviciului de distribuție a gazelor naturale prestat către Electrocentrale București SA pentru locul de consum CTE Vest Cogenerare, începând cu data de 5 septembrie 2016. Măsura survine ca urmare a acumulării unor arierate importante de către Electrocentrale București SA, în valoare de aproximativ 147 milioane de lei și pe fondul nerespectării calendarului de eșalonare a plăților convenit între părți. Măsura de limitare a fost luată după ce au fost parcurse toate etapele de mediere în vederea eșalonării debitelor și va fi menținută până la recuperarea integrală a soldului exigibil”, se arată în comunicatul citat.
Mai mult, reprezentanții Distrigaz Sud Rețele afirmă că tergiversarea găsirii unei soluții de achitare a datoriei va mări valoarea acesteia, dat fiind că de la ultima notificare transmisă de companie către Electrocentrale București și până în prezent a fost emisă și factura aferentă lunii iulie 2016 cu scadența în septembrie.
„În plus, acumularea debitelor restante a afectat și bugetul Distrigaz Sud Rețele prevăzut pentru realizarea de investiții necesare asigurării parametrilor optimi de exploatare în condiții de siguranță a rețelei de distribuție a gazelor naturale. Ne exprimăm regretul că, în lipsa unei soluții amiabile de onorare a acestor datorii, suntem obligați să recurgem la aceste măsuri care sunt de natură să stopeze acumularea unor datorii și mai mari de către Electrocentrale București și, implicit, să prevină o situație de blocaj în prag de sezon rece”, se mai spune în comunicat.
Primarul general, Gabriela Firea, a tras un semnal de alarma cu privire la situatia RADET/ELCEN, avand in vedere ca se apropie deschiderea noului an scolar si ca in curand va fi nevoie de caldura in unitatile de invatamant din Capitala.
„In ceea ce priveste Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, am platit la zi subventia pe care am gasit-o restanta din luna aprilie, am facut platile pentru investitiile vizand reparatiile si avariile la reteaua de termoficare, reparatii realizate de catre RADET. Am constituit un grup de lucru, care sa analizeze o datorie istorica pe care RADET o are la ELCEN, dar din pacate, desi in relatia cu Ministrul Energiei, domnul Victor Grigorescu am gasit deschidere si dorinta de comunicare si rezolvare amiabila a acestor conflicte economice intre RADET si ELCEN, conducerea ELCEN ne-a transmis ieri o notificare prin care ne-a informat asupra faptului ca intreg contul RADET este blocat si este poprit printr-o hotarare judecatoreasca, interpretata consider eu, la extrem de catre conducerea ELCEN, pentru ca, pana in acest moment, 30% din sumele care intrau in contul RADET mergeau catre salariile angajatilor RADET, reparatii, avarii si alte nevoi si 60% in contul datoriei RADET-ului catre ELCEN”, a declarat primarul general.
Gabriela Firea a mai explicat ca a primit, luni, notificarea ca toate sumele care vor veni la RADET de la Primaria Capitalei sau de la alti agenti economici care isi platesc factura, sau de la populatie, vor merge integral catre datoria ELCEN.
„Fac apel la Guvern, nu cred ca este normal ca o datorie istorica de aproape 10 ani sa fie platita in 2-3 luni de zile de catre Primaria Generala a Capitalei, care are toata deschiderea pentru a analiza componentele acestei datorii, daca aceasta datorie este justificata din punct de vedere juridic. Nu putem sa punem in pericol intreg bugetul Primariei Capitalei, pentru scoli, gradinite, spitale, pentru proiectele de infrastructura si alte nevoi urgente, pentru a plati in doua – trei luni o datorie istorica de 10-15 ani pe care o au aceste unitati economice. Este problema Primariei Generale, dar este si problema Guvernului, care trebuie sa se implice. Sa vina impreuna cu noi la discutii, sa putem realiza o esalonare a acestor plati si sa nu mai existe permanent presiunea ca ELCEN blocheaza suta la suta conturile RADET, mai ales ca exista o recomandare din partea Curtii de Conturi care spune explicit ca doar 50 % din acest cont trebuie sa mearga catre datoria RADET-ului catre ELCEN si 50% sa fie sume care sa poata merge catre salariile angajatilor RADET si de asemenea catre anumite avarii, catre anumite investitii care trebuie facute”, a precizat Firea.
Primarul General i-a asigurat pe toti bucurestenii „ca vom face platile la zi, ba chiar vom suplimenta aceste plati pentru a putea repara si moderniza reteaua de termoficare. In ceea ce priveste Primaria Capitalei, vom face tot ce ne este in responsabilitate, dar partea care este a Guvernului, prin ELCEN, trebuie sa fie rezolvata de aceasta entitate economica”.