Electrica cere E.ON despăgubiri de 50 mil. euro, jumătate din preţul plătit pentru Electrica Moldova

Compania de stat Electrica SA cere E.ON, care a cumpărat în 2005 o filială a furnizorului de electricitate, despăgubiri de circa 50 milioane euro într-un litigiu iniţiat de grupul german la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris, acuzând că a fost încălcat contractul de privatizare.
Romania TV
24 ian. 2012, 14:44
Electrica cere E.ON despăgubiri de 50 mil. euro, jumătate din preţul plătit pentru Electrica Moldova

„E.ON a dat în judecată Electrica în luna iulie a anului trecut, acuzând compania de stat că nu vrea să le vândă acţiunile la companiile succesoare ale Electrica Moldova. E.ON vroia să cumpere tot pachetul de 27% deţinut de Electrica, dar compania de stat a transmis că, potrivit legii, poate să vândă doar 17% din acţiuni, întrucât diferenţa de 10% este rezervată salariaţilor. Din acest motiv, E.ON a deschis o acţiune la Curtea de Arbitraj de la Paris”, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate situaţiei.

Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii E.ON nu au dorit să comenteze informaţia.

„Confirmăm că există o procedură în derulare la Curtea de Arbitraj de la Paris. Până la finalizarea acestei proceduri, ne abţinem de la comentarii referitoare la acest subiect”, se arată într-un răspuns al E.ON România transmis la solicitarea MEDIAFAX.

În contractul de privatizare a fostei Electrica Moldova este prevăzută opţiunea reciprocă de vânzare-cumpărare a pachetului de acţiuni deţinut Electrica. Opţiunea de vânzare-cumpărare poate fi exercitată în perioada 2008 – 2012 de oricare dintre cele două companii.

E.ON şi-a exercitat opţiunea de a cumpăra acţiunile în 2010, iar în 2011 a reiterat propunerea. Electrica nu a acceptat oferta grupului german, considerând că preţul este prea mic.

Directorul general al Electrica, Ioan Folescu, a declarat pentru MEDIAFAX că Electrica şi E.ON au interpretări diferite în ceea ce priveşte unele clauze contractuale.

„Există acest litigiu la Curtea de Arbitraj Internaţional de la Paris cu E.ON, având poziţii diferite în ceea ce priveşte îndeplinirea unor clauze din contractul de privatizare”, a afirmat Folescu.

În acelaşi litigiu, Electrica a dat în judecată E.ON, în luna august a anului 2011, acuzând grupul german că a încălcat o serie de prevederi din contractul de privatizare.

„Electrica susţine că E.ON a încălcat unele prevederi, precum planul de afaceri asumat de E.ON în perioada post-privatizare. Electrica susţine că a fost prejudiciată cu aproximativ 50 milioane de euro, sumă care a fost calculată de o firmă de consultanţă angajată de companie”, au spus sursele.

Sursele au precizat că E.ON ar fi realizat afaceri şi profit mai mici decât cele asumate în contractul de privatizare, afectând astfel valoarea de piaţă a companiei, precum şi nivelul dividendelor cuvenite acţionarilor. E.ON România nu a acordat, de la privatizarea Electrica Moldova, dividende acţionarilor.

Valoarea prejudiciului reclamat de Electrica echivalează cu jumătate din preţul plătit de E.ON pentru achiziţia acţiunilor Electrica Moldova şi majorarea de capital prin care a preluat controlul filialei, respectiv 100,8 milioane de euro.

E.ON Energie, divizie a E.ON, a cumpărat în 2005 o participaţie de 24,26% Electrica Moldova pentru 31,37 milioane euro şi a mai participat cu 68,6 milioane euro la majorarea capitalului la 51%.

Pentru pachetul de 24,26%, echivalentul a 10,174 milioane de acţiuni, E.ON a plătit 3,08 euro pe acţiune. Ulterior, preţul a fost suplimentat cu 837.000 euro, valoarea finală fiind 32,2 milioane de euro, iar valoarea pe acţiune a urcat la 3,17 euro.

Potrivit surselor citate, preţul oferit de E.ON pentru pachetul minoritar deţinut încă de Electrica este inferior celui plătit la privatizare.

„E.ON a oferit Electrica 2,6 euro pe acţiune, cu care cei de la Electrica nu au fost de acord. Electrica a comandat un raport la o firmă de audit din care a reieşit că un preţ mai apropiat de realitate ar fi 3,4 euro pe acţiune”, au adăugat sursele.

La preţul de 2,6 euro pe acţiune, pachetul de 27% deţinut de Electrica la E.ON Moldova Distribuţie ar costa 25 milioane de euro, în timp ce la nivelul de 3,17 euro pe acţiune valoarea urcă la 42,7 milioane de euro.

Un document oficial al Guvernului, obţinut de MEDIAFAX, arăta în 2010 că Electrica ar putea încasa 30,6 milioane lei (7 milioane euro) din vânzarea acţiunilor la E.ON Moldova Furnizare, respectiv 110,4 milioane lei (25,3 milioane euro) în cazul E.ON Moldova Distribuţie.

Electrica Moldova a fost divizată în 2007 două societăţi, E.ON Moldova Distribuţie şi E.ON Moldova Furnizare. În 2010, E.ON Moldova Furnizare a fuzionat cu E.ON Gaz România, noua societate fiind denumită E.ON Energie România.

E.ON Energie România este controlată în proporţie de 51% de E.ON România SRL, Ministerul Economiei are 31,82% din capital, Electrica – 3,78%, iar Fondul Proprietatea deţine 13,4% din acţiuni.

Compania E.ON România deţine 51% din acţiunile E.ON Moldova Distribuţie. Electrica are o participaţie de 27% (13,5 milioane de acţiuni), iar Fondul Proprietatea controlează 22%.

Electrica a mai fost implicată într-un litigiu în instanţă cu E.ON în 2011, pe care compania de stat l-a câştigat, au adăugat sursele.

În acel litigiu Electrica a acuzat E.ON că a încălcat cluazele din contractul de privatizare a Electrica Moldova care interziceau grupului german să încheie contracte cu o valoare mai mare trei milioane de euro cu firme din grup fără aprobarea prealabilă a Adunării Generale a Acţionarilor.

Instanţa a dat câştigat de cauză Electrica SA şi a obligat E.ON să plătească despăgubiri de peste un milion de euro, au mai spus sursele citate.

Electrica este controlată de stat, prin intermediul Ministerului Economiei.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!