„Electrica SA și Fondul Proprietatea nu au ajuns la un acord în negocierile purtate pentru o potențială achiziție a participațiilor minoritare deținute de FP în cele trei filiale de distribuție ale Electrica și la subsidiara de furnizare. În conformitate cu mandatul primit din partea acționarilor de a face public prețul oferit, fie el acceptat sau nu de Fondul Proprietatea, anunțăm că oferta fermă a Electrica SA a fost de 790 milioane lei (equity value). În opinia noastră, această ofertă reflectă condiții comerciale acceptabile ambelor părți și este fundamentată pe înțelegerea solidă a operațiunilor societăților și cunoașterea riguroasă a mediului de reglementare. De altfel, propunerea Electrica SA a fost în linie cu oferta fermă a Fondului Proprietatea din martie 2015 (când cele două părți au mai purtat o rundă de negocieri) și cu discuțiile de dată recentă. Oferta FP de 875 milioane lei (equity value) nu surprinde, din punctul nostru de vedere, modificările cadrului de reglementare survenite ulterior datei evaluării în scopul actualizării Valorii Activului Net (VAN) și nu are la bază un nivel rezonabil de predictibilitate asupra mediului de reglementare, în lumina modificărilor inopinate recent aprobate de ANRE. În aceste condiții, considerăm că prețul propus de FP nu este susținut de o estimare a performanțelor pe termen mediu și lung ale societăților și, mai mult, este unul superior chiar Valorii Activului Net”, precizează reprezentanții Electrica SA, într-un comunicat de presă.
Directorul general al companiei, Iuliana Andronache, a subliniat că există diferențe între așteptările Electrica și cele ale FP, fiecare parte urmărind satisfacerea intereselor acționarilor și investitorilor săi.
‘În continuare, între așteptările noastre și cele ale reprezentanților Fondului Proprietatea există diferențe. Este normal ca ambele părți să urmărească satisfacerea intereselor acționarilor și investitorilor săi. Chiar dacă negocierile nu s-au finalizat cu succes nici de data aceasta, Electrica și Fondul Proprietatea rămân parteneri în continuare, în adevăratul sens al cuvântului. Doresc să asigurăm toate părțile interesate că vom continua procesul de analiză al unor oportunități de investiții, pe care însă dorim să le derulăm doar în condiții avantajoase pentru Electrica’, a spus Iuliana Andronache.
Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Electrica SA, desfășurată în data de 10 noiembrie 2015, a aprobat mandatarea Consiliului de Administrație al Electrica SA pentru a începe negocierile cu Fondul Proprietatea (FP) pentru achiziționarea de către Electrica a întregii participații deținute de FP la capitalul social al filialelor Electrica, respectiv Electrica Distribuție Muntenia Nord (21,99%), Electrica Distribuție Transilvania Nord (22%), Electrica Distribuție Transilvania Sud (21,99%) și Electrica Furnizare SA (22%).
Conform mandatului, prețul oferit Fondului Proprietatea trebuia să țină seama exclusiv de argumentele economice existente pentru această achiziție. De asemenea, la momentul finalizării procesului de negociere, Consiliul de Administrație este obligat să facă public prețul oferit, fie el acceptat sau nu de către Fondul Proprietatea, împreună cu argumentația economică care a stat la baza ofertei.
Procesul de negociere trebuia încheiat până la data de 31 martie 2016. Aprobarea încheierii efective a contractului (inclusiv termenii specifici ai acestuia) ar fi urmat să fie decisă de Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor.
Societatea de distribuție și furnizare a energiei electrice Electrica SA este lider pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice. Poziția de top este susținută atât de rezultatele economice, cât și de o experiență în domeniu ce se întinde pe aproape 120 ani. Electrica SA are o arie de cuprindere națională — cu organizare zonală în 3 zone, pentru distribuția și furnizarea energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord și pe cuprinsul întregii țări pentru întreținere și servicii energetice.