„Unul dintre motivele pentru care nu am dorit să mai candidez ca independent este şi din cauza birocraţiei de la Bruxelles. În momentul în care ajungi acolo, ca şi independent, durează efectiv doi ani şi jumătate până eşti primit ca şi membru plin într-o comisie şi, implicit, până ce ţi se alocă un raport. Exact asta am păţit şi eu în 2009, deoarece este o procedură foarte complicată. Se decide dacă eşti primit în grupul EPP, iar această decizie are loc abia după ce fiecare delegaţie naţională şi-a negociat comisiile pentru membrii săi şi, implicit, rapoartele. Acesta este unul dintre motivele pentru care nu am avut foarte multe rapoarte, dar am avut suficiente, în jur de opt”, a declarat Elena Băsescu, întrebată cum răspunde afirmaţiilor liderului europarlamentarilor PDL, Theodor Stolojan, potrivit cărora ea nu ar fi activat ca raportor în cadrul PE niciodată pe parcursul celor cinci ani de mandat.
Elena Băsescu a ţinut să adauge că spusele lui Stolojan sunt ‘jenante’.
„Dânsul, ca şef de delegaţie, putea cumva să mă ajute să devin membru plin într-o comisie mult mai devreme, însă dânsul, aşa cum l-aţi auzit şi dumneavoastră, spune că este îngrijorat de ceea ce vine după generaţia dânsului. Adică în loc să se retragă la pensie, dânsul încă îşi mai doreşte un loc călduţ în Parlamentul European alături de cine-i este dânsului foarte bine, cum aţi văzut şi dumneavoastră în presa de cancan”, a declarat Elena Băsescu.
Întrebată despre cine ar fi vorba, ea a spus: „De o companie foarte plăcută şi de o companie foarte plăcută în general şi tânără care-l revitalizează şi pe dânsul”.
Theodor Stolojan a declarat luni că Elena Băsescu nu a fost niciodată raportor în cadrul Parlamentului European, iar un alt eurodeputat plecat din PDL, Cristian Preda, a fost o singură dată raportor în cinci ani.