„Am văzut cu foarte mare surprindere că PSD, prin Victor Ponta şi nevasta sa, a decis să susţină ideea reducerii TVA-ului la produsele alimentare bio. (..) Ar fi de preferat ca Premierul României să nu impună decizii economice de o asemenea însemnătate doar pentru a-i oferi o temă de campanie soţiei sale, care, din cauza evenimentelor din ultima perioadă, evită să se mai exprime public pe subiectele ei preferate: respingerea proiectului Roşia Montană si protejarea câinilor maidanezi”, precizează Elena Băsescu, miercuri, într-o postare pe site-ul personal.
Europarlamentarul arată că, dacă tot se merge pe ideea reducerii TVA-ului la alimente, „o măsură altfel foarte bună cu un potenţial social uriaş, această scădere trebuie aplicată tuturor produselor alimentare, nu numai celor extrem de scumpe, pentru care militează soţia Premierului”.
„Ştie toată lumea că îşi permit să cumpere roşii bio cu 20 de lei sau zahăr bio cu 25 de lei, nu trebuie să-i oblige şi pe ceilalţi români să se comporte la fel – pentru că nu au de unde. Ca şi constatare de final: curată măsură socialistă, n-am ce zice!”, a comentat Elena Băsescu pe site.
Fiica preşedintelui Traian Băsescu îşi exprimă surprinderea faţă de „strigătele de admiraţie” care au apărut vizavi de un asemenea demers şi faţă de argumentele celor care îl susţin, potrivit cărora „produsele bio se vor ieftini”, „vom mânca mai sănătos” sau „ajutăm agricultura”.
„Spun că mă surprinde această atitudine pentru că îmi pare că propunerea, dacă ar fi pusă în practică, ar face mai mult rău decât bine pentru majoritatea românilor”, a adăugat Elena Băsescu.
Aceasta a adus şi câteva argumente, precizând că scăderea TVA la alimentele bio va avea ca un prim efect creşterea preţului alimentelor pentru cetaţenii de rând.
„Guvernul socialist ar alege astfel să susţină o parte a agriculturii care va produce mereu alimente mai scumpe decât cele obişnuite. Chiar şi cu un TVA scăzut la 9%, preţurile nu s-ar micşora semnificativ, în condiţiile în care acestea sunt oricum de 4-5 ori mai mari decât ale celorlalte alimente. Vor fi însă încurajaţi agricultorii să se orienteze către acest segment, renunţându-se la cultivarea produselor tradiţionale, ceea ce va duce şi la scumpirea acestora din urmă”, a explicat Elena Băsescu.
Europarlamentarul a mai precizat că România, având un TVA de 9%, va deveni mai degrabă o piaţă de desfacere pentru aceste produse.
VEZI SI:
Alimentele s-au scumpit din nou. Preţurile de consum au crescut cu 0,3% în octombrie