‘Cetăţenii Republicii Moldova au fost privaţi de libertatea de a se exprima, de a se asocia şi de a circula în perioada sovietică. Fostul imperiu sovietic a instalat la toată frontiera de vest un gard de sârmă ghimpată, iar colegii mei din ţările Baltice cu siguranţă că îşi amintesc de acest lucru’, a precizat Elena Băsescu în debutul intervenţiei sale.
În opinia eurodeputatului PPE, înlăturarea celor câteva sute de kilometri de sârmă ghimpată de la graniţa de vest a Republicii Moldova a fost expresia susţinerii drumului european de către coaliţia guvernamentală proeuropeană de la Chişinău, condusă de premierul Vlad Filat.
‘În anul 2009, după o lungă guvernare comunistă, coaliţia proeuropeană de la Chişinău, condusă atunci de domnul Vlad Filat, a înlăturat sutele de kilometri de sârmă ghimpată, manifestându-şi astfel, fără rezerve, devotamentul faţă de integrarea europeană’, a mai adăugat Elena Băsescu.
În finalul intervenţiei sale, europarlamentarul român a menţionat că sprijinul copleşitor al Parlamentului European pentru liberalizarea vizelor la călătoriile în Uniunea Europeană pentru cetăţenii Republicii Moldova poate fi privit ca un răspuns al legislativului european la gestului simbolic făcut de autorităţile de la Chişinău în urmă cu mai bine de patru ani.
‘Astăzi răspundem prin acest vot la gestul simbolic de a înlătura sârma ghimpată, dându-le posibilitatea cetăţenilor Republicii Moldova să circule liber în Uniunea Europeană. Prin acest pas îi readucem pe românii de dincolo de Prut în marea familie europeană’, a precizat Elena Băsescu în încheierea intervenţiei sale.
Parlamentul European a adoptat joi, cu o largă majoritate de voturi, raportul privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova la călătoriile în Uniunea Europeană. Actul legislativ urmează să intre în vigoare după aprobarea sa în Consiliul UE şi publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii. Se estimează că începând cu luna mai sau iunie, basarabenii vor putea călători fără vize în Uniunea Europeană.