„Una dintre problemele sociale cele mai grave cu care se confruntă România în acest moment este cea a sutelor de mii de copii ai căror părinţi sunt plecaţi să muncească în străinătate pentru a le asigura o viaţă mai bună. De multe ori, din păcate, lucrurile ajung să fie exact pe dos: în loc ca aceşti copii să aibă parte de o familie iubitoare care să le fie alături, aceştia sunt izolaţi şi cresc fără să fie protejaţi. Sunt vulnerabili emoţional şi, uneori, chiar şi material”, susţine Elena Băsescu.
Europarlamentarul PDL acuză Guvernul de la Bucureşti că nu se ocupă de această problemă, pe care intenţionează să o aducă pe agenda Parlamentului European.
„Pentru că Guvernul României nu face nimic – nici măcar nu recunoaşte problema -, îmi iau angajamentul de a contribui şi eu la această cauză atrăgând atenţia asupra acestei probleme. Mă gândesc chiar să organizez un «hearing» pe această temă în Parlamentul European în luna februarie din 2014. Poate reuşim să luăm în dezbatere un cadru legislativ integrator care să îmbunătăţească această situaţie”, susţine Elena Băsescu.
Pe de altă parte, Elena Băsescu salută eforturile făcute de societatea civilă pentru a reduce „impactul acestei stări de fapt asupra acestei generaţii” şi mărturiseşte că, în calitate de „proaspătă mămică”, se gândeşte „şi mai mult la importanţa pe care o joacă familia în viaţa copilului”.
În iunie 2012, peste 84.000 de copii aveau unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, peste 3.500 dintre ei fiind în sistemul de protecţie specială, potrivit Direcţiei pentru protecţia copilului din Ministerul Muncii, într-un răspuns solicitat de agenţia Mediafax.
Potrivit datelor Direcţiei pentru protecţia copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în România erau, anul trecut, 59.814 familii în care cel puţin unul dintre părinţi era plecat la muncă în străinătate, iar 84.312 copii erau afectaţi de acest fenomen.
Numărul copiilor rămaşi acasă şi ajunşi în sistemul de protecţie specială se ridica la 3.550, dintre aceştia 528 fiind la asistent maternal, 856 în centre de plasament şi 1.905 la rude până la gradul IV, se mai arată în răspunsul Direcţiei pentru protecţia copilului.