Meteorologii spun că vremea va fi în continuare instabilă. Ploi locale sunt așteptate în mare parte din țară, dar temperaturile sunt în creștere treptată, cu valori nmaxime de 22 de grade C, în zona de Sud a țării. Buletinul meteo al ANM anunță că vineri, intensificările vântului nu vor mai pune probleme mari, ca în zilele precedente, ci acestea se vor manifesta doar pe crestele montane, unde se înregistrează rafale de peste 60-70 km/h.
„Nu este nimic anormal să se întâmple și astfel de episoade de răcire semnificativă a vremii. Marți, în sud și est, inclusiv în Capitală, scăderea va fi și de 10 grade. Este o vreme mai rece decât normal. Și, fiindcă plouă și bate vântul, o să ne fie cam frig”, a declarat, recent, meteorologul Elena Cordoneanu.
„De regulă, luna mai este capricioasă. Începe să se manifeste instabilitatea de vară, dar trebuie să recunosc că instabilitatea este mai accentuată„, explică Elena Cordoneanu.
Și totuși, astfel de fenomene meteo severe, au apărut prea devreme, atrage atenția meteorologul.
„Apropo de tornadă, au început prea devreme, nici nu a apucat să se încingă pământul. Sunt niște perturbări la scară mare, pe care le resimțim și noi”, a încheiat Elena Cordoneanu.
Strat de zăpadă de 4 metri pe Transalpina
Stratul de zapadă pe Transalpina a ajuns la o înălţime de patru metri. Drumul este închis circulaţiei rutiere, iar angajaţii din cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova acţionează în zonă pentru deszăpezire.
Potrivit reprezentanţilor DRDP Craiova, stratul de zăpadă ajunge la patru metri pe tronsonul Rânca-Obârşia Lotrului, acolo unde utilajele acţionează pentru deszăpezire, în vederea reluării circulaţiei rutiere.
Stratul de zăpadă, acumulat din iarnă, este mai înalt decât utilajele cu care muncitorii intervin pentru deszăpezire. Ultima ninsoare în zonă a fost în 1 mai. „Lucrăm la deszăpezire, ca să redeschidem tronsonul de drum între Rânca şi Obârşia Lotrului, unde stratul de zăpadă este de patru metri. Am ajuns cu deszăpezirea la vârful Urdele, cel mai înalt punct al unui drum naţional din România. Se acţionează cu două utilaje şi cu autofreze. Este zăpadă acumulată pe toată perioada iernii şi în zonă a nins foarte mult. Ultima ninsoare a fost în 1 mai şi atunci s-a depus un strat de cel puţin 70 de centimetri”, a declarat Cristi Tudor, purtătorul de cuvânt al DRDP Craiova.
Deocamdată nu se ştie data la care Transalpina va fi redeschisă circulaţiei rutiere. „Momentan nu putem spune o dată de reluare a circulaţiei până nu asigurăm toate condiţiile necesare. Vom anunţa însă în timp util când se va relua circulaţia pe Transalpina”, a spus Cristi Tudor. Transalpina este închisă circulaţiei rutiere încă din luna octombrie 2018.