Informaţiile scoase la iveală de România TV arată că Elena Lasconi, care se prezintă la fiind licenţiată în economie, a urmat de fapt cursurile Universităţii Ecologice, una dintre cele mai slab cotate instituţii private de învăţământ superior din România. Mai mult de atât, ea şi-a făcut studiile la filiala din Deva a universităţii, nici măcar în Bucureşti. Toate aceste date au fost ascunse şi nu au fost menţionate în CV-ul preşedintei USR.
Mai mult, între notele sale se pot observa multe de 5, iar mediile anuale nu ajung în niciun an la 7. Doar examenul de licență și-l va da la ASE, după o pauză de 3 ani, în 2004. Lasconi avea 32 de ani.
La lansarea candidaturii la prezidenţiale, Elena Lasconi şi-a publicat CV-ul pe pagina web a USR, dar în acesta nu este menţionat nicăieri că studiile sale s-au desfăşurat la Universitatea Ecologică din Deva.
În acest CV nu se găsesc detalii despre studiile făcute de Elena Lasconi. Este doar o prezentare idilică, din care aflăm că „Elena Lasconi s-a născut în Hațeg, într-o familie de oameni simpli. De profesie economist, Elena Lasconi și-a construit cariera în domeniul jurnalismului: a lucrat aproape 25 de ani la PRO TV ca reporter, realizator și moderator TV, producător, corespondent de război, prezentator, trainer, dar și sales manager (2004-2005)”.
Elena Lasconi este și primarul orașului Câmpulung, la al doilea mandat. Ea și-a postat CV-ul și pe pagina primăriei. La capitolul „educație”, Lasconi menționează doar: „2001: Economist licențiat al ASE București în profilul economic managementul turismului și comerțului”.
Elena Lasconi doar și-a dat examenul de licență la Academia de Studii Economice. Asta, pentru că Universitatea Ecologică nu primise dreptul de a organiza examene de licență de la Ministerul Educației.
În 2011, Ministerul Educației a ierarhizat universitățile din România. Universitatea Ecologică a fost plasată în cea de-a treia categorie, cea mai slabă.
Elena Lasconi spune, într-un răspuns pentru Newsweek România, că „este adevărat, am terminat Facultatea Ecologică din Deva, fapt pe care nu l-am ascuns, cum eronat spuneți”. Și totuși, orice referirte la Universitatea Ecologică lipsește din singurele CV-uri oficiale la care ne-am și referit mai sus.
Lasconi mai explică faptul că „în CV se completează studiile superioare doar dacă sunt finalizate. Acestea se consideră finalizate doar dacă ai obținut licența”.
Elena Lasconi avut, în anul al treilea, nota 5 la examenele de „Contabilitate și controlul gestiunii”, „Contabilitate financiară”, dar și la „Limba franceză”, ori „Finanțele întreprinderilor”.
Deși abia a trecut unele examene, Lasconi ne spune că „aici (la Universitatea Ecologică n.red.) au predat profesori de marcă de la ASE București și Timișoara, motiv pentru care unitatea de învățământ era extrem de apreciată”.
Și mai spune că a dat examen ca să intre la Universitatea Ecologică unde ar fi fost 4 pe un loc. Un răspuns greu de crezut, dat fiind că în acei ani universitățile private erau adevărate fabrici de diplome și aveau un număr uriaș de locuri.
Mediile finale ai celor 4 ani de facultate ai Elenei Lasconi:
Anul I – 6,92
Anul II – 6.40
Anul III – 6,53
Anul IV – 6,92.
Cu aceste note Lasconi și-a dat licența la ASE după 3 ani. Lasconi a spus pentru Newsweek România că „examenul de licență l-am susținut la ASE București, unde am obținut nota 9,20 (8,40 examen scris la Economie și Relații Internaționale și 10,00 la lucrarea de licență”.
„Informațiile din CV sunt corecte. Nu am ascuns nimic din trecutul meu și nu îmi e rușine de ceea ce am făcut în viață.
Este adevărat, am terminat Facultatea Ecologică din Deva, fapt pe care nu l-am ascuns, cum eronat spuneți. Ca dovadă, în unul dintre ultimele interviuri în care am fost întrebată de trecerea de la economist la jurnalist am spus că am terminat Facultatea Ecologică din Deva și că sunt licențiată ASE București. Interviu cu Elena Lasconi – Femeia.ro
În CV se completează studiile superioare doar dacă sunt finalizate. Acestea se consideră finalizate doar dacă ai obținut licența. Examenul de licență l-am susținut la ASE București, unde am obținut nota 9,20 (8,40 examen scris la Economie și Relații Internaționale și 10,00 la lucrarea de licență).
La facultate am dat examen de admitere după ce am divorțat și m-am mutat la Deva, unde eram angajată la PROTV Deva. Dorința mea a fost să urmez o facultate cu profil economic. După terminarea liceului, m-am căsătorit și am adus pe lume un copil. Însă nu am renunțat la visul meu.
Atunci când am susținut examenul de admitere în facultate, aceasta prezenta un mare interes pentru tineri, deoarece era sigura opțiune în județul Hunedoara. Aici predau profesori de marcă de la ASE București și Timișoara, motiv pentru care unitatea de învățământ era extrem de apreciată. Concurența era de patru persoane pe loc. Îmi amintesc că am intrat printre primii, deși trecuseră câțiva ani de la terminarea liceului.
Atunci când am susținut examenul de admitere în facultate, aceasta prezenta un mare interes pentru tineri, deoarece era sigura opțiune în județul Hunedoara. Aici predau profesori de marcă de la ASE București și Timișoara, motiv pentru care unitatea de învățământ era extrem de apreciată. Concurența era de patru persoane pe loc. Îmi amintesc că am intrat printre primii, deși trecuseră câțiva ani de la terminarea liceului.
Primii ani de facultate au fost foarte grei, pentru că munceam zilnic câte 16 ore pe zi și eram mamă singură cu un copil de crescut. Vă mărturisesc că de multe ori mă gândeam că nu o să reușesc să termin facultatea, pentru că cerințele erau foarte mari. Mulți au renunțat. Cu toate acestea, m-am ambiționat, m-am organizat și am reușit să termin facultatea.
Mulți colegi au ales să susțină examenul de licență la o altă facultate privată. Eu am ales, ca de fiecare dată în viață, drumul greu. Odată cu transferul meu la PROTV București, am absolvit Școala BBC în televiziune și în același an am decis să susțin examenul de licență la ASE București, facultatea pe care îmi doream să o urmez în adolescență. Sunt mândră de rezultat și sper să și inspir tinerele care cred că odată cu aducerea pe lume a unui copil, rămase singure în urma unui divorț, viața nu se termină și nici nu e o tragedie.
E doar începutul unui mare bine: o viață independentă în care poți să-ți împlinești visurile. Vreme de 15 ani nimeni nu m-a întrebat dacă am urmat vreo facultate pentru că seriozitatea, onestitatea, munca și determinarea au fost cartea mea de vizită. În ultimii zece ani la PROTV am avut nevoie de diploma de licență pentru a putea fi avansată ca producător de știri.
Toată viața am muncit și am luptat pentru o viață decentă. Am realizat tot ce mi-am propus și nu am lăsat pe nimeni să-mi spună cine sunt, pentru că eu știu exact cine sunt. Au fost și lucruri pe care nu le-am trăit ca student, pentru că deja munceam.
Mi-ar fi plăcut să simt cum e viața în căminul de studenți, cum e să călătorești, să te bucuri de anii studenției, însă nu regret nimic. Am avut însă bucuria să lucrez cu sute de studenți la jurnalism din România, Muntenegru și chiar Marea Britanie pe care i-am ajutat, i-am coordonat și i-am pregătit pentru viață în calitate de trainer și evaluator recunoscut internațional. Mulți dintre ei lucrează în mass-media și sunt mândră că moștenirea mea se regăsește în oameni.
Unii au norocul să aibă un parcurs lin în viață. Viața mea a fost o luptă. Sunt recunoscătoare și mulțumită pentru tot. Nu m-am oprit niciodată din a învăța și întotdeauna m-am înconjurat de oameni mai deștepți decât mine de la care am avut ce învăța. Nu sunt perfectă. Să ridice piatra cine crede că e perfect. Sunt însă onestă, muncitoare și îmi sunt dragi oamenii. Despre mine faptele vorbesc, dar și oamenii cu care am interacționat de-a lungul vieții.
Și când devin președintele României, Doamne ajută, să știți ca aceste etape sunt cele premergătoare, iar dacă exemplul meu inspiră încă o mamă singură să NU renunțe, voi considera această campanie un succes”, a susținut Lasconi pentru Newsweek România.