Președinta USR, Elena Lasconi, a fost marți la sediul Guvernului, în timp ce liderii partidelor PSD, PNL și UDMR, ce doresc să formeze viitoarea coaliție de guvernare, purtau discuții în acest sens. Candidata ce a ajuns în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale a acuzat că reprezentanții USR nu au fost invitați la aceste discuții, deși în presă s-a vorbit despre faptul că partidul de centru-dreapta nu a vrut să participe la reuniunile formale.
Elena Lasconi a făcut mai multe declarații războinice, în care și-a exprimat punctul de vedere cu privire la negocierile ce se poartă de câteva zile bune.
„Am crezut că a trecut epoca manipulării, șantajului și a minciunii. (…) Nu am primit invitație pentru azi, am auzit de la televizor că USR nu dorește să participe. (…) USR dorește să participe la guvernare dacă vom avea puncte clare în programul de guvernare și dacă vom avea bani pentru asta”, a precizat Elena Lasconi.
Președinta USR a mai vorbit despre faptul că a venit la Palatul Victoria pentru a le transmite liderilor partidelor pro-europene că este o lipsă de respect ca aceștia să nu invite USR la discuții, lucru care a determinat reacții negative în spațiul public.
„M-am dus si le-am spus ca este lipsă de respect să nu ma invite și apoi sa vuiască presa că noi suntem neserioși. Prima oară au fost șocați și am spus ‘Hai sa trecem la negocieri si or să vină și colegii mei‘”, a mai susținut Elena Lasconi.
Marți, de la ora 14.00, liderii partidelor PSD, PNL și UDMR, precum și cei ai minorităților naționale, s-au reunit la sediul Guvernului pentru a demara o nouă rundă de negocieri cu privire la formarea unei noi coaliții, ședință considerată ca fiind o ultimă încercare de a-i atrage pe cei de la USR în coaliție, conform surselor politice.
USR a acuzat că PSD și PNL nu au dorit să prezinte cifrele bugetului, în vederea planificării unui nou buget pe anul 2025, astfel că a decis să lipsească, în semn de protest, la o ședință ce a fost programată luni seara. Reprezentanții celor trei partide au replicat, spunând că au majoritate pentru învesitrea unui nou guvern.
„PSD, PNL, UDMR și Grupul minorităților naționale au voturile necesare pentru a forma un Guvern și o majoritate parlamentară chiar și în eventualitatea în care USR va decide să nu mai facă parte din această coaliție”, se arată în comunicatul pe care l-au transmis liderii alianței.