Patru consilieri PNL, iniţiatori ai unui proiect de hotărâre au propus suplimentarea cu 200 de lei a bursei de excelenţă olimpică I, cu 150 de lei a bursei de excelenţă olimpică II, cu 100 de lei a bursei de merit, cu 50 de lei a bursei sociale, cu 50 de lei a bursei tehnologice, cu 200 de lei a bursei pentru mame minore, dar consilierii USR, în frunte cu primarul Elena Lasconi, susțin că nu există fonduri pentru aceste creșteri.
„Înainte să ajungeţi dumneavoastră la şedinţă, am discutat cu aparatul de specialitate şi nu am identificat sursa alocării acestor fonduri. Modul în care este legea, în acest moment, nu ne permite să facem criterii de selecţie, să scurtăm cumva numărul bursierilor care au fost prezentaţi în şedinţa extraordinară. Cheltuiala care reieşea, în jur de 2 milioane de lei, până la finalul anului viitor, era de nesuportat din partea bugetului local. Nu putem să susţinem. Bursele propuse de minister, oricum, sunt mai mari decât cuantumurile de anul trecut. Bursa de merit este 450 de lei, faţă de 350 lei, anul trecut, pentru un elev cu media 10. Din acest punct de vedere, poate, nu este nevoie să suplimentăm atât de mult aceste burse, pentru că ele sunt deja destul de generoase.”, a precizat viceprimarul Constantin Țurțulea, scrie Evenimentulmuscelean.ro.
În completarea colegului, primăriţa Elena Lasconi a punctat motivele care împiedică majorarea fondurilor pentru burse.
„Scopul întâlnirii a fost să vedem dacă suntem în stare să suportăm, pentru că legea spune foarte clar: dacă există surse de finanţare, dacă bugetul îşi permite. Nu ne permitem. 2 milioane înseamnă 20% din taxele şi impozitele câmpulungenilor. Noi nu băgăm în faliment Primăria pentru nişte acţiuni populiste. Mi-ar făcea plăcere să dăm aceste burse, dar nu putem. Astăzi, de exemplu, am avut o întâlnire cu cei de la Financiar Urban, care ne vor pune poprire pe conturi sau nu ne vor mai executa serviciul de salubritate dacă nu plătim 1,5 milioane de lei până la sfârşitul anului. Avem foarte multe priorităţi, foarte multe proiecte.
Eu ştiu că acestea sună bine, dar nu ni le permitem. Am încercat să găsim o soluţie, ne-am gândit să dăm măcar la o parte dintre bursieri. Numărul bursierilor a crescut cu 1.300, pentru că s-a schimbat legea. Minimum 30% din fiecare clasă va beneficia de burse. Vorbim şi de clase unde media este 7, de exemplu. Mi se pare, oricum, nedrept felul în care a fost făcută această lege. Eu sunt convinsă că se va interveni pe lege. S-a schimbat legislaţia şi a crescut numărul bursierilor cu 1.300. Asta înseamnă 2 milioane de lei. Aveţi idee ce înseamnă 2 milioane de lei pentru bugetul Primăriei Câmpulung?
Acum discutăm despre burse în condiţiile în care majoritatea şcolilor ne-au făcut solicitări din cauză că le-au crescut foarte mult cheltuielile de întreţinere. Noi susţinem educaţia şi, în mandatul meu şi al dumneavoastră, s-a investit cât nu s-a investit în ultimii 50 de ani în educaţia din Câmpulung. Mă refer la proiectele pe fonduri europene, care urmează să fie implementate, pentru dotări şi eficientizare energetică pe PNRR. Ne dorim foarte mult să avem şcoli sigure, să fie super-dotate, dar nu ne permitem să dăm burse, în condiţiile în care noi nu putem să plătim şi să susţinem facturile de curent, gaz ş.a.m.d. Cred că este important să susţinem aceste şcoli şi să plătim facturile. Din punct de vedere al bugetului, nu există această posibilitate şi asta v-o spun în calitate de ordonator principal de credite.”, a punctat Elena Lasconi.