Preşedinta USR, Elena Lasconi, afirmă luni despre Klaus Iohannis că este ”chiriaş ilegal la Cotroceni de 23 de zile”, ea arătând că, cu fiecare zi în care continuă să fie la butoane Iohannis şi tandemul PSD-PNL, tensiunile din societatea românească devin şi mai accentuate.
”Cu fiecare zi în care continuă să fie la butoane Iohannis şi tandemul PSD-PNL, tensiunile din societatea românească devin şi mai accentuate. Şi nu doar pentru că fix aceleaşi personaje care deţin funcţiile de preşedinte şi premier sunt direct responsabile pentru situaţia fragilă în care se află economia românească, ci şi pentru că nici acum, la mai bine de o lună de la anularea alegerilor prezidenţiale, românilor nu le-au fost oferite răspunsuri şi nici nu şi-a asumat cineva vreo responsabilitate”, arată Elena Lasconi într-o postare pe Facebook.
PNL şi PSD, congrese pe 26-27 ianuarie pentru validarea candidaturii lui Crin Antonescu
Ea acuză că nu avem nicio demisie la vârful instituţiilor statului şi nicio decizie politică majoră. ”Dacă a fost ceva aşa de grav încât să fie „şterse” voturile a circa 9,4 milioane de oameni, de ce mai sunt încă în funcţie cei care aveau obligaţia să vadă şi să ia măsurile necesare? În frunte cu Iohannis! Din 21 decembrie 2024, când i-a expirat mandatul, Klaus Iohannis poate fi considerat chiriaş ilegal la Palatul Cotroceni. În loc să-l lase, cum spune legea, pe şeful Senatului să conducă interimar România, Iohannis „zace” în continuare în funcţie şi nu face nimic. Nici măcar de ochii lumii! Nu are niciun eveniment pe agenda publică, nici măcar nu apare anul 2025 pe site-ul Administraţiei prezidenţiale!”, spune Lasconi.
Preşedinta USR precizează că în acest moment, românii văd, uitându-se la Klaus Iohannis, că s-a folosit de ingerinţele ruseşti – reale, de altfel – pentru a călca în picioare până şi cele mai elementare reguli ale democraţiei, cu unicul scop al agăţării de putere.”
Vicepreședintele PSD, Gabriel Zetea, a spus că instituțiile nu au oferit informații suficiente românilor în privința anulării alegerilor
„Generează destul de multă frustrare inclusiv în rândul membrilor Partidului Social Democrat această lipsă de transparență a foarte multor instituții care trebuiau deja să răspundă, și nu clasa politică, în clasa politică suntem concurenți, nu noi gestionăm aceste informații în ceea ce privește validarea – invalidarea anumitor candidați, validarea sau invalidarea rezultatului unui scrutin electoral, ci instituțiile statului care ar trebui să funcționeze de unele singure. Iar în acest moment nu avem în spațiul public suficiente răspunsuri la această întrebare, de ce au fost anulate alegerile din turul unu. Am văzut câteva răspunsuri, din punctul meu de vedere insuficiente pentru a fi credibile în fața românilor”, a spus Zetea.
El a menționat că, dacă ar fi președintele României, în acest moment nu ar mai fi rămas în funcție nici măcar un minut. În privința candidatului coaliției la alegerile prezidențiale, Zetea a afirmat că acesta trebuie să fie cel care are cele mai multe șanse să câștige.
„Urgența este să avem o coaliție care este stabilă, care asigură majoritatea în Parlament, care ia măsuri dure economice în acest moment pentru a asigura finanțarea pentru proiectele mari pe care le are România și în același timp menținerea stabilității politice. Dacă o să vorbim despre candidați de la fiecare partid, am avut acest exemplu anul trecut, am văzut cum au început atacurile între partidele care sunt la guvernare, iar asta a dus până la urmă la pierderea încrederii. La alegerile europarlamentare împreună am avut un rezultat foarte bun”, a subliniat Zetea.
Gabriel Zetea a menționat că, dacă Crin Antonescu nu stă bine în sondaje, atunci ar trebui găsit alt candidat. „Evident, dacă nu stai bine în sondaje, încerci să îți adaptezi strategia să câștigi în primul rând și candidezi cu cine ai șanse să câștigi. Nu candidezi cu cinci luni înainte de alegeri cu cineva care nu are nicio șansă. De aceea se fac și aceste măsurători pentru a vedea care e cea mai bună șansă pentru ca un candidat pro european să învingă candidații aceștia suveraniști”, a spus Zetea.