Elena Mateescu anunţă inversiune termică. Un ciclon aduce temperaturi de 20 de grade Celsius şi turbulenţe atmosferice

Meteorologii anunță o răcire a vremii în a doua parte a acestei săptămâni. În locul caniculei vin ploile, care vor traversa majoritatea zonelor și vor răcori atmosfera. Temperaturile vor fi mai mici cu peste 10 grade Celsius, inclusiv în București, a spus Elena Mateescu, director general ANM.
Alina Costache
23 iul. 2024, 19:07
Elena Mateescu anunţă inversiune termică. Un ciclon aduce temperaturi de 20 de grade Celsius şi turbulenţe atmosferice

Elena Mateescu, director al Administrației Naționale de Meteorologie, a spus la ce să ne așteptăm în zilele următoare cu privire la vremea din țara noastră.

„Vorbim, mai ales de joi, de o scădere a regimului de temperaturi, astfel încât în anumite zone, mai ales în regiunile nordice, temperaturile să caracterizeze o vreme ușor sub ceea ce ar fi normal pentru această perioadă din calendar. Regimul de temperaturi la nivelul maximelor fiind cuprins în general între 20 și până la cel mult 28-29 de grade Celsius, cele mai ridicate valori în partea de sud-vest și sud a țării.

Până atunci, astăzi, o vreme caldă, în special în partea de sud, sud-est, acolo unde Codul galben a caracterizat o vreme chiar caniculară. Valori apropiate de pragul unei zile de caniculă, temperaturi resimțite de până la 39 de grade Celsius.

Își vor face apariția și fenomenele meteorologice specifice condițiilor de instabilitate atmosferică accentuată, dacă astăzi la nivel local, în special în zonele centrale, nordice, chiar și partea de sud-est, zonele montane și submontane, de mâine vorbim de instabilitate în special în Muntenia, în Crișana, în Maramureș, în Banat, Transilvania, Oltenia, dar și local în Dobrogea, astfel încât cea mai mare parte a țării să fie caracterizată de fenomene meteorologice extreme.

Ploi torențiale, grindină și vântul puternic după caniculă. Prognoza meteo pentru 22 iulie – 19 august

Cantități de apă în timpul averselor de 15-25 de litri pe m2, izolat peste 30-40 de litri pe m2. Nu în ultimul rând, intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50-70 km/h.

Joi și vineri, cele mai răcoroase zile din această săptămână, iar ceea ce urmează în weekend, din nou valori de temperaturi în creștere și este posibil ca până la finalul lunii iulie să vorbim din nou de valori de 34-35 de grade, mai ales în partea de vest, sud-vest și sud a țării”, a transmis Mateescu.

De ploi va fi afectată cea mai mare parte a țării „chiar din această după-amiază, în mod deosebit zonele montane, apoi în partea de centru, vest, sud-vest a țării. Acolo, canitățile de precipitații pot depăși 15-25 de litri pe metru pătrat. Vor fi posibile și căderi de grindină. Mai rămânem pe un fond de vreme caldă astăzi, pentru că în sud și sud-est temperaturile se vor apropia – și vor depăși ușor – 35 de grade”, a spus Mateescu.

„Astăzi intră în vigoare un cod galben pentru caniculă, însă de mâine vremea va fi instabilă, se va răcori chiar și în partea de sud-est a țării, astfel încât temperaturile la nivelul întregii țări să se situeze între 22 și 28, cel mult 29 de grade. În Capitală va fi o maximă în jurul a 27 de grade.

Trei zile de potop şi vijelii. Grindină, descărcări electrice şi furtuni cu putere de ciclon la această oră. ANM anunţă coduri de intemperii

Vorbim și de fenomene de instabilitate în cea mai mare parte a țării. Vor fi averse torențiale însoțite de intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, cu căderi de grindină și cantități de apă care pot depăși 25-35 de litri pe metru pătrat”, a explicat meteorologul.

Ea a spus că turiștii care merg pe litoral vor putea totuși să facă plajă, deoarece vor fi averse scurte, iar temperaturile maxime vor fi în jur de 25 de grade.

21 iulie 2024: Cea mai calda zi inregistrata vreodata pe Pamant! Elena Mateescu: ,,Ne asteapta o vreme in continuare caniculara

Ziua de 21 iulie 2024 a intrat în istorie drept cea mai caldă zi înregistrată vreodată pe Pământ. Temperatura medie globală a atins 17,09 grade Celsius, depășind recordul precedent din iulie anul trecut. Acest eveniment marchează un nou prag în contextul încălzirii globale și al schimbărilor climatice, care continuă să aibă efecte semnificative asupra mediului și societății.

Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a oferit detalii suplimentare despre acest record și a discutat despre perspectivele climatice pentru perioada următoare.

Întrebată dacă putem să mai reglementăm ceva, șefa ANM a spus: „Putem să mai reglementăm ceva dacă într-adevăr măsurile de adaptare față de efectele schimbărilor climatice devin operaționale și se implementează pentru fiecare sector economic în parte, iar efortul național, european și global reprezintă priorități pe agendele guvernelor. Cu siguranță acest lucru se va putea întâmpla pentru că observăm dacă ziua de duminică, 21 iulie, a fost cea mai călduroasă zi înregistrată vreodată la nivel global, așa cum arată datele preliminare ale serviciului privind schimbările climatice al Uniunii Europene. Aceasta nu este decât o confirmare a faptului că fiecare record înregistrat în prezent doboară recordurile anterioare și confirmă ceea ce o spunem de fiecare dată, fie că vorbim despre România, fie că vorbim despre Europa sau la nivel mondial practic.

Înregistrăm 13 luni consecutive a fiind cele mai călduroase luni din istoria măsurătorilor meteorologice la nivel mondial și nu în ultimul rând vorbim și în țara noastră, iată, nu mai departe de 21 iulie, cea mai călduroasă zi la nivel mondial, de intervalul 13-18 iulie când am avut cel mai lung cod roșu pentru caniculă, interval de căldură persistent în zile consecutive și ca extindere la nivel național. Am înregistrat la foarte multe stații meteorologice în acest interval recorduri ale temperaturilor maxime și minime la mai multe 75% din rețea națională de specialitate.

Ne așteaptă astăzi și mâine o vreme în continuare caniculară, mai ales în partea de sud-sud-est a țării. Mâine deja vorbim de o scădere a regimului de temperaturi în partea de vest, centru, nord, nord-est, exceptând zonele în conținuare sudice și sud-estice unde valorile de temperaturi vor mai caracteriza o vreme caniculară. Ne putem apropia din nou de pragul critic de 35 de grade Celsius, în timp ce în nordul Moldovei, de exemplu, doar 24-25 de grade Celsius, joi și vineri vor fi cele mai răcoroase zile din această săptămână, pentru că maximele nu vor mai depăși 29 de grade Celsius, dar din weekend până la sfârșitul lunii iulie, temperaturile vor fi în creștere și vor mai consemna valori specifice, mai ales în partea de vest și sud a țării, unei maxime de 35 de grade Celsius, ce reprezintă pragul unei zile de caniculă. Dar trebuie să vorbim și de fenomenele meteorologice specifice condițiilor de instabilitate atmosferică, pentru că dacă mâine vom vorbi într-o zona montană, dar și pentru cea mai mare parte a țării, fie că vorbim de zona Moldovei, de Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Grişoana sau Transilvania, cantitățile de apă în timpul averselor pot depăși 15-25 de litri pe metru pătrat, izolat 40-50 de litri pe metru pătrat.

Joi va fi în extindere aria precipitațiilor, mai ales și din punct de vedere cantitativ. Și nu în ultimul rând vom vorbi și de vijelii, pentru că maximele la rafală vor depăși 50-70 de km pe oră, în același timp să consemnăm posibilitatea de a înregistra și cădere de grindină”, a spus Elena Mateescu.

Elena Mateescu anunţă cum va fi vremea în august

„Luna august, la acest moment, va fi în continuare caracterizată ca și primele două luni din vara 2024 de alternanțe în care zilele călduroase să fie prezente, caracterizate de valori de peste 35 de grade Celsius, așa cum se întâmplă iată și în această săptămână, de perioade în care valorile de temperaturi să fie sub normele specifice date din calendar și să mai avem, totuși, intervale cu ploaie.

Este bine că plouă, pentru că seceta pedologică este una extremă și puternică, în bună parte din țară, și cel puțin fiecare cantitate de precipitații care se va putea înregistra în următoarea perioadă, la suprafața sorului sau în primii 10 cm, va putea să aducă ușoară îmbunătățire a rezervei de apă din sol. Și aș vrea să fac două mențiuni, pornind de la debutul zilei de duminică, ca fiind cea mai călduroasă zi de când se fac măsurători meteorologice la nivel mondial, vara 2024, cu siguranță și în țara noastră, va aduce un alt record după vara 2023, a treia vară cea mai caldă, pentru că luna iunie, după cum știm, a fost cea mai caldă lună iunie în țara noastră, iar iulie va înregistra un nou record, pentru că avem deja o abatere termică pozitivă de 4,4 grade Celsius, depășind recordul înregistrat în iulie 2013, cu 3,5”, a mai spus directorul ANM.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai veche gară din lume. Are peste 200 de ani și sute de mii de turiști o vizitează
Capital.ro
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cea mai mare dezamăgire din viața lui Ilie Năstase. Are sufletul bucăți
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Un român a plătit 2.000 € pentru o săptămână la "all inclusive" în Turcia. Ce a primit să mănânce și să bea 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Elevii care au obținut nota maximă la Evaluarea Națională, dar și la BAC, vor fi răplătiți cu bani! Suma nu este deloc mică
Capital.ro
Gestul complet ilegal în România. Ești condamnat pe loc la închisoare și îți pierzi drepturile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Pensionar spaniol condamnat la 18 ani de închisoare pentru trimiterea de scrisori-capcană
MediaFlux
A EXPLODAT prețul la ENERGIE! Cât a AJUNS să COSTE un Kwh
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!