Elena Mateescu, director executiv la Administrația Naționala de Meteorologie (ANM), a răspuns luni, 30 septembrie, la acuzațiile unui climatolog ieșean cu privire la faptul că „ciclonul Ashley” de fapt nu există. Șefa ANM a explicat și motivul pentru care a fost declarat cod roșu.
„Administrația Națională de Meteorologie, când emite aceste avertizări, ia în calcul și analizează toate instrumentele de care dispune, respectiv modelele numerice de prognoză a vremii. Modelele de arie limitată indicau o probabilitate foarte mare ca aliniamentul zonei Galați, pe o linie de convergență, să înregistreze în partea de centru și vest valori de 70 de l/mp”, a declarat directoarea generală a ANM.
Prognoza meteo 1 octombrie. Vreme rece și ninsori și lapoviță la munte, ploi în mare parte din țară
„Având în vedere condițiile preexistente, ca urmare a unui sol deosebit de îmbibat, suprasaturat, având în vedere episodul anterior, situația râurilor colmatate, cantități de 25, 40 de l/mp, puteau să mențină și să crească riscul intervențiilor în zonă, astfel încât instituirea Codului roșu s-a bazat pe aceste argumente”, a adăugat Elena Mateescu.
Întrebată despre cei care reclamă că s-ar fi mobilizat fără ca lucrurile să se dovedească a fi cu adevărat grave, ea a explicat: „Mesajul este că într-adevăr modelul luat în considerare a putut să supraestimeze, ar trebui într-adevăr văzut contextul sinoptic în baza căruia modelul de arie limitată (…) și ingredientele care au stat la baza, sigur că da, acestei supraestimări. Cu siguranță, vom analiza, pentru că așa o facem de fiecare dată după un astfel de episod, însă faptul că s-au luat măsuri astfel încât să putem minimaliza pierderile potențiale ale unui risc crescut ca urmare a unor cantități mai mari pe situația preexistentă, cu siguranță, totuși, a fost o acțiune care să merite o astfel de intervenție. Până la urmă, suntem toți în siguranță și mai ales acei oameni”.
Întrebată despre declarația lui Lucian Sfîcă, un expert din Iași care a afirmat că acest ciclon Ashley ar fi fost doar „o găselniță pur românească”, Elena Mateescu a spus: „Dar nu am confirmat niciodată din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie că ciclonul Ashley este în desfășurare. El este primul pe o listă, în așteptare, a serviciilor meteorologice britanice, olandeze și irlandeze, care dau denumirea unor astfel de evenimente extratropicale”.
Ce a provocat potopul și vijeliile din această perioadă. Un expert explică fenomenul
„Noi am spus că este o activitate ciclonică, o să urmăriți comunicatele Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, care, ca urmare a unei Mediterane foarte calde, până la urmă la contactul cu o masă de aer mai rece de la latitudini nordice, pe un fond de vreme foarte caldă preexistent, poate să determine cantități mari de precipitații și în zona țării noastre, în condițiile în care un aport suplimentar de umezeală îl are și bazinul vestic al Mării Negre”, a mai declarat Elena Mateescu.
Vineri seară, Elena Mateescu, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a venit cu cele mai noi informații privitoare la impactul pe care ciclonul Ashley îl va avea asupra României.
„În vestul țării așteptăm cantități de precipitații de 30-40 de litri pe metru pătrat, dar până duminică. Punctul critic al acestui episod de instabilitate îl reprezintă ziua de duminică, duminică spre luni și luni. De marți intrăm într-o ameliorare din prisma cantităților de precipitații și a ariei acestora“, a zis Elena Mateescu.
„Până luni la ora 13:00 avem în vigoare avertizarea meteorologică de cod portocaliu. Ea vizează o bună parte din Oltenia, din Muntenia, Carpații Meridionali și Orientali. Sub avertizare de cod portocaliu avem 21 de județe, inclusiv municipiul București, iar restul țării în cod galben.
În zona avertizată de cod portocaliu vorbim de 60-80 de litri pe metru pătrat, inclusiv în Capitală ne așteptăm la 60-70 de litri/mp, și chiar cantități punctiforme de peste 100 de litri pe metru pătrat“, a explicat directorul general al ANM