Elena Mateescu, director ANM, a realizat prognoza meteo pentru ultima lună de vară, caracterizată ca una a extremelor. „Într-adevăr, de la o zi la alta în următoarea săptămână vremea va fi în încălzire. Dacă duminică vom conta pe temperaturi de până la 33-34 de grade în special în sudul și vestul țării, luni deja vom consemna valori apropiate de pragul unei zile de caniculă și chiar peste, pentru că la scara întregii țări, dar mai ales în partea de sud și local în partea de vest și est, vorbim de temperaturi de 30-36 de grade. De asemenea, vorbim și de indice temperatură-umezeală, care va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități, mai ales în Oltenia, Muntenia și în sudul Moldovei.”, spune Elena Mateescu, director ANM.
„Trebuie să reamintim și fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată, pentru că vom vorbi de averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu viteze de 50-60 km/h în partea de est, nord și centru și cantități de apă care, pe secvențe scurte de timp, vor cumula valori de 40-50l/metru pătrat.
De asemenea, și luni vom vorbi de o vreme în încălzire, pentru că și săptămâna viitoare va debuta în același context meteorologic, valori de temperaturi 22 până la 33 de grade Celsius. Chiar și ultima lună din această vară va aduce valori maxime între 26-34 de grade Celsius inclusiv în Capitală”, spune Elena Mateescu, director ANM.
„În luna august, nu excludem însă să avem intervale caniculare, pentru că, așa cum arată lucrurile, cu siguranță vom vorbi și în luna august de ceea ce înseamnă vremea extremelor meteorologice, așa cum am înregistrat și în țara noastră în luna iunie și iulie”, a mai spus Elena Mateescu, director ANM.
Locurile din ţară unde lovesc furtunile şi unde va fi caniculă. Alina Şerban (ANM): „Un front atmosferic va ajunge în zona Capitalei”
Vremea rămâne schimbătoare în țara noastră, vom avea parte de un nou val de caniculă, dar și de furtuni şi ploi torențiale. „După acel val de aer foarte rece, temperaturile au început să crească din nou. S-a resimțit acest lucru încă de ieri, se va resimți și astăzi, dar mai ales mâine, în partea de sud a teritoriului, acest lucru însemnând că vremea va deveni călduroasă în aproape toate regiunile. Maxime de 30 și ușor peste 30 de grade sunt așteptate pe parcursul zilei de astăzi, în această după-amiază, în sudul și vestul teritoriului în mod deosebit, iar mâine în mai multe regiuni, în partea de vest, de sud, de est și mai puțin în localități din celelalte zone.
Cu atât mai mult cu cât vorbim deja de valori de caniculă 35-36 de grade în Oltenia, în Muntenia, poate că și în sudul Moldovei. În consecință, și disconfortul termic va fi din ce în ce mai accentuat atât astăzi, dar mai ales mâine, când se va resimți în mod deosebit în vestul, în sudul și în estul țării.
Şi aversele vor fi prezente din nou în peisaj în această după-amiază, în partea de nord, de nord-vest, de centru a teritoriului, în zonele montane, iar de mâine chiar pe arii mai extinse și mai intense, asociate unui front atmosferic care va traversa teritoriul țării noastre de la vest către est.
Ce înseamnă mai exact acest lucru? Înseamnă că în această după-amiază vom avea averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului doar după-amiază și spre seară, pe arii mai restrânse noaptea.
Vor fi în Maramureș, în Transilvania, în nordul Crișanei și în zonele montane, unde vom mai avea și cantități de apă de peste 15-20 de litri pe metrul pătrat, dar doar cu totul izolat.
Însă astfel de fenomene vor fi în extindere în Banat, în Crișana, în Maramureș și în Transilvania, iar seara și noaptea și în celelalte regiuni și deja vom vorbi de cantități mai însemnate de apă peste 20-30, izolat peste 40 de litri pe metrul pătrat și de data aceasta și de vijelii și căderi de grindină.
Alina Şerban, ANM: „Prima zi a săptămânii va debuta cu o vreme răcoroasă”
Toate acestea vor determina de altfel și o scădere a valorilor termice, astfel încât prima zi a săptămânii va debuta cu o vreme răcoroasă chiar pentru nordul și centrul teritoriului şi temperaturi de 30 de grade se vor mai înregistra doar în partea de sud a țării.
În Capitală, vreme frumoasă în încălzire, disconfort termic din ce în ce mai accentuat în această după-amiază ne așteptăm la o maximă de 33-34 de grade, mâine mai ridicate de atât 35-36 cu un cer mai mult senin.
Fenomene de instabilitate atmosferică vor fi cel mai probabil în noaptea de duminică spre luni și pe parcursul zilei de luni, când va ajunge acel front atmosferic și în zona Capitalei.
Astăzi și mâine, în zonele montane vorbim de instabilitate, deci să ne pregătim totuși și pentru niște averse în această după-amiază, cam în toate zonele montane.
Mâine, poate mai însemnate decât astăzi, vor fi averse în zonele montane, frecvente descărcări electrice și cantități de apă mai însemnate.
Pe litoral se încălzește, chiar dacă apa mării va rămâne totuși rece. În aer vom avea valori termice de 27-28, mâine poate chiar 30 de grade și nu va ploua cel puțin astăzi și mâine în zona litoralului”, a spus Alina Şerban, meteorolog ANM, sâmbătă, la Antena 3 CNN.
Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că în săptămâna 31 iulie – 7 august, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile vestice, nord-vestice şi centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile intracarpatice.
În săptămâna 7 – 14 august, temperaturile medii vor fi uşor mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval în regiunile vestice şi centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale. Cantităţile de precipitaţii se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.
Prognoza meteo. Vortex polar în iulie, am avut temperaturi negative. Cum va fi vremea în august
În săptămâna 14 – 21 august, temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în majoritatea regiunilor. Regimul pluviomertic va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.
În săptămâna 21 – 28 august, mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor, posibil uşor mai ridicate în cele sudice.Cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări, au precizat meteorologii.